Hyppää sisältöön

Nepalissa kansainvälistä nuortenpäivää juhlittiin perinteitä kunnioittaen

Reilut 150 nuorta eri puoluetaustoista kokoontuivat viettämään YK:n kansainvälistä nuorten päivää 12.8.2011 Saptarin piirikunnassa Kaakkois-Nepalissa, noin 12 tunnin bussimatkan päässä Kathmandusta sijaitsevaan Rajbirajiin.

Nuorten ja opiskelijoiden yhteispoliittinen foorumi (Joint Youth and Student’s Platform) järjesti päivän kunniaksi ystävyysottelun, jossa lajina oli perinteinen paini. Yksitoista harrastelija- ja ammattilaispainijaa ottivat toisistaan mittaa kolmen minuutin erissä, ja tunnelma urheiluhallilla tiivistyi finaaliotteluiden lähetessä.

Tapahtuma alkoi puheosuudella, jossa puolueiden edustajat esittelivät yhteispoliittisen foorumin toimintaa ja puhuivat nuorten päivän merkityksestä. Nuoret poliitikot halusivat tempauksellaan tuoda huomiota hiipuvalle lajille ja korostaa nuorten roolia kulttuurin säilyttäjinä. Perinteisen painin harrastajia on yhä harvemmassa lajin jäätyä suosiossa muiden urheilulajien, etenkin kriketin, jalkoihin. Myös köyhyys vaikuttaa painin nykytilaan. “Vaikka lajista pidetäänkin, köyhyydestä ja aliravitsemuksesta kärsivät ihmiset eivät pysty osallistumaan harjoituksiin tai kilpailuihin”, otteluissa toiseksi sijoittunut Dip Narayan Sah totesi. Tuhansia vuosia vanhan lajin säilymisen voikin ajatella olevan osittain sidoksissa maan kehitykseen tulevaisuudessa.

Nuorten päivän tapahtuma oli ensimmäinen nuorten ja opiskelijoiden yhteispoliittisen foorumin järjestämä ohjelma Saptarissa. Ajatus puoluerajat ylittävästä yhteistyöstä herätti kiinnostusta paikallisissa nuorisopoliitikoissa. “Puolueiden välinen yhteistyö tuottaa uutta ajattelua ja uusia ehdotuksia. Toivon, että Demon ja Platformin ohjelmia toteutettaisiin täällä (Saptarissa) tulevaisuudessakin”, ANNFSU:n (All Nepal National Free Students Union) piirikuntasihteeri Partho Sakar totesi tapahtuman päätyttyä.

Piirikunnan poliittinen ilmapiiri heijastui ohjelman järjestelyihin. Suhteellisen kapea kokemus puoluerajat ylittävästä yhteistyöstä paikallistason nuoriso- ja opiskelijapuolueiden kesken aiheutti ajoittaisia haasteita ohjelman koordinoinnille ja viestinnälle, ja lopulta edustajia kaikista puolueista ei päässyt paikalle. Hieman jännittynyt tunnelma laukesi ohjelman alettua, ja yhteistyön, nuorten päivän ja perinteisen painin tärkeydestä oltiin yksimielisiä.

“Tällaisia päiviä (kuten kansainvälinen nuorten päivä) on tärkeää juhlistaa.” Youth Frontin puheenjohtaja Dipendra Chaudharin sanoi ja jatkoi: “Se ei aina ole mahdollista, sillä tilanne maassa on ajoittain hankala, mutta pyrimme huomioimaan merkkipäivät aina kun voimme.” Chaudharin myös yhtyi yleiseen myönteiseen arvioon ohjelman onnistuneisuudesta.

Tapahtuma huomioitiin positiivisesti sekä kansallisissa sanomalehdissä että televisiossa. Paini on harvoin parrasvaloissa Nepalissa, mikä takasi näkyvyyttä ja herätti kiinnostusta lajia kohtaan. Median mukaan tapahtuma myös rohkaisi urheilijoita ja heidän perheitään pitämään yllä painiin liittyviä vanhoja perinteitä. Laji juontaa juurensa Pohjois-Intiasta, ja sitä harrastetaan Tarain alueella Nepalin ja Intian välisen rajan molemmin puolin.

Perjantainen kansainvälinen nuorten päivä päätti YK:n kansainvälisen nuorten vuoden. Nuorten päivää on vietetty vuodesta 2000 lähtien, ja sen ajatuksena on erityisen huomion kiinnittäminen nuorten asioihin.

Jaa somessa:

Pysy ajan tasalla – tilaa uutiskirjeemme

Saat sähköpostiisi kootusti Demo Finlandin uusimmat uutiset kuusi kertaa vuodessa. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.