Hyppää sisältöön

Nuorten yhteispoliittinen foorumi tukee nuoria naisia poliittisiksi johtajiksi Nepalissa

Naiset ovat perinteisesti Nepalissa olleet politiikan ulkopuolella ja heikosti edustettuina. Myös muuten Nepalissa naisten asema on vielä monella tapaa heikompi kuin miesten.

Tukeakseen uuden sukupolven naisia politiikassa nepalilainen nuorten ja opiskelijoiden yhteispoliittinen foorumi (Joint Youth and Students’ Platform) järjesti kesällä viisipäiväisen työpajan Nepalin eteläosassa Chitwanissa jäsenjärjestöjen naisille. Teemana oli naisten johtajuus politiikassa ja johtamistaidot.

Historiallisesti Nepalissa naisia ei juuri ole ollut mukana edustamassa kansaa. Vuoden 1990 perustuslaissa säädettiin, että vaaleissa tulee olla ehdolla vähintään viisi prosenttia naisia edustajanhuoneen kaksikamarisen parlamentin alahuoneeseen. Naisehdokkaiden määrä kasvoikin joka kerta vuosien 1991, 1994 ja 1999 vaaleissa. Valituiksi yhteensä 205 alahuoneen edustajapaikkaan tuli kuitenkin vain 6 (2,9%), 7 (3,4%) ja 12 (5,8%) naista kyseisinä vuosina.

Nepalin vuoden 2008 vaaleissa nähtiin merkittävä muutos, kun väliaikainen perustuslaki vuodelta 2007 oli säätänyt, että naisille ja myös muille ryhmille (Nepalin lukuisat etniset ryhmät) varattiin tietty minimimäärä paikkoja. Naisia valittiin uutta perustuslakia säätämään yhteensä 197 mikä on 32,8 % kansalliskokoukseen jäsenistä. Nepal onkin juuri nyt naisten määrässä edustajista 18. sijalla maailmassa ja sijoittuu selkeästi muiden Etelä-Aasian maiden ja mm. Saksan, Itävallan ja Sveitsin edelle.

“Vaikka naisten osuus Nepalin edustajista on kolmannes, patriarkaalisen kulttuurin takia naispoliitikot jäävät kuitenkin edelleen usein käytännössä ilman valtaa” sanoo Communist Party of Nepalin (Unified Marxist-Leninist) opiskelijajärjestön All Nepal Free Students Union (UML-ANNFSU) Sunita Bhaudari, joka osallistui järjestönsä edustajana Chitwanin työpajaan. Vain harvalla ministeripaikalla on esimerkiksi nähty naisia ja puolueissa on edelleen hyvin vähän naisia mukana. “Muualla yhteiskunnassa naisia ei vielä juuri johtamisasemissa myöskään näy.”

“Henkilökohtaisesti mielestäni on helpompi olla nainen, mutta patriarkaalisessa yhteiskunnassamme vaikutusvaltaa on vaikea saada naisena” seitsemän vuotta mukana järjestössään toiminut Bhaudari pohtii. “Naiselta vaatii todella paljon päästä eteenpäin”. “Tämä ohjelma on ensimmäinen kerta kun moni meistä pohtii näitä asioita, genderiä, johtajuutta ja johdonmukaisen vaikuttamistyön tekemistä naisten aseman parantamisen eteen niin politiikassa kuin yhteiskunnassa yleisemmin”.

Työpajaan osallistui 23 naista 10 eri poliittisesta järjestöstä. Demo tukee nuorten ja opiskelijoiden yhteispoliittisen foorumin toimintaa Nepalissa.

Jaa somessa:

Pysy ajan tasalla – tilaa uutiskirjeemme

Saat sähköpostiisi kootusti Demo Finlandin uusimmat uutiset kuusi kertaa vuodessa. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.