Tammikuussa 2025 järjestetyn nuorten Demokratia-akatemian opintomatkan osallistujat tekivät yhteisen kannanoton rakentavan keskustelun ja vuoropuhelun merkityksestä puolueiden välillä.
Demokratia-akatemian opintomatkalla Strasbourgiin tutustuimme Euroopan neuvostoon ja ihmisoikeustuomioistuimeen sekä niiden ja Suomen työhön Euroopassa demokratian ja kansalaisyhteiskunnan saralla. Viimeisenä päivänä vierailimme myös Euroopan parlamentissa.
Opintomatkalle kutsuttiin edustaja jokaisen eduskuntapuolueen nuoriso- tai opiskelijajärjestöstä. Matkaa edeltävään Demokratia-akatemian koulutusviikonloppuun osallistui niin ikään edustajia jokaisen eduskuntapuolueen nuoriso- ja opiskelijajärjestöistä.
Me opintomatkalle osallistuneet vietimme paljon aikaa yhdessä. Vaikka mielipiteemme ovat usein todella erilaisia, löysimme asioita, joista olimme kaikki samaa mieltä. Asioista voi olla eri mieltä, kunhan keskustelua käy kunnioittavasti.
Jaamme huolen kansalaisyhteiskunnan tilasta ja sen kaventumisesta monessa Euroopan maassa. Demokratian puolesta tulee vieläkin kamppailla muun muassa Georgiassa, Unkarissa ja etenkin Valko-Venäjällä. Suomellakin on Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen näkökulmasta parannettavaa oikeusprosessin pitkittymisen suhteen. Olemme huolissamme myös lähisuhdeväkivallan määrästä Euroopassa.
Suomi tekee työtä monella kansainvälisellä areenalla ja laajojen maailmanlaajuisten kysymysten parissa esimerkiksi Euroopan neuvostossa. Yhteiselle nuoriso- ja opiskelijajärjestöjen väliselle vuoropuhelulle on tarvetta. Etenkin ulko- ja turvallisuuspolitiikan, kansalaisyhteiskunnan, demokratian puolustamisen ja tekoälyn teemoista on tärkeä käydä keskustelua. Kannustammekin poliittisia nuoriso- ja opiskelijajärjestöjä keskinäiseen vuoropuheluun myös kampanjoinnin ja julkisen keskustelun ulkopuolella, jotta voisimme vastata nykyistä paremmin yhteiskunnallisiin haasteisiin
On maailmanlaajuisesti ainutlaatuista, että demokratiajärjestö Demo Finlandiin kuuluvat maan kaikki parlamenttipuolueet. Tämä on mielestämme arvokasta ja merkki siitä, että Suomessa edustuksellinen demokratia toimii hyvin. Matka ja sitä edeltävä Demokratia-akatemian koulutusviikonloppu oli esimerkki avoimen vuoropuhelun tärkeydestä.
Sakari Bister, Vasemmisto-opiskelijat
Unna Eteläinen, Vihreät nuoret
Toni Haakila Costa, KD Nuoret
Peeta Mittilä, Demariopiskelijat
Alexander Sarin, RKP-nuoret
Jyri Tallgren, Perussuomalainen Nuoriso
Milja Tikkanen, Keskustaopiskelijat
Mats Uotila, Kokoomusnuoret