Tunisiassa eletään vaalien syksyä. Ensiksi lokakuun 26. päivänä tunisialaiset äänestävät parlamenttivaaleissa ja marraskuun 23. kansalaiset palaavat vaaliuurnille valitsemaan maalleen presidenttiä. Kummatkin vaalit ovat ensimmäiset uuden tammikuussa hyväksytyn perustuslain alla.
Demon tukeman Tunisian politiikkakoulun alumneista joka kolmas on ehdolla. Nämä 63 ehdokasta edustavat 15 eri puoluetta tai vaalilistaa ja lisäksi joukossa on myös itsenäisiä ehdokkaita. Jokaisella vaalilistalla tulee kärkiehdokkaiden joukossa olla sekä naisia, miehiä että alle 35-vuotiaita nuoria. Yhteensä parlamenttiin valitaan 217 kansanedustajaa ja ehdokkaita vaaleihin on asetettu yli kymmenen tuhatta.
Valittavia kansanedustajia ja ulko- ja turvallisuuspolitiikan johdon vastuulleen saavaa presidenttiä odottavat välittömästi kansan kovat vaatimukset. Heidän täytyy saada maan talous nopeasti kasvu-uralle ja kansalaisten tunne turvallisuudesta paranemaan. Moni odotti vallankumouksen ja demokratian tuovan pikavoittoja, ja jo nyt on nähtävissä, että kansalaisten luottamus demokratian kykyyn tuoda vakautta ja vaurautta on heikentynyt.
Luotto poliittisiin puolueisiin on ollut koetuksella siitä huolimatta, että kaikista arabikevään kokeneista maista Tunisia on edennyt päättäväisimmin kohti demokratiaa. Demokratiapyrkimykset aloittaneesta arabikeväästä on kulunut pian neljä vuotta. Prosessi ei ole ollut mutkaton ja se oli keskeytyä kahden suositun oppositiopoliitikon murhien takia vuonna 2013. Lopulta kansallinen keskustelu kuitenkin jatkui ja uusi perustuslaki hyväksyttiin tammikuussa 2014.
Vaalien ennakkoasetelmissa vahvimmat puolueet ovat maltillinen islamistipuolue Ennahda ja maallinen moderniksi ja liberaaliksi itseään kuvaava Nidaa Tounes. Maan demokratian vakiintumisen kannalta keskeistä on, että vaalit voittavat puolueet pystyvät neuvottelemaan keskenään ja muodostamaan hallituksen, joka pystyy vakuuttamaan kansalaiset siitä, että demokratian eteen kannattaa jatkossakin ponnistella.
Vajaasta 11 miljoonasta tunisialaisesta äänestäjiksi on rekisteröitynyt noin 5,3 miljoonaa. Tämä on yli miljoona äänestäjää enemmän kuin perustuslakia säätävää kokousta valittaessa vuonna 2011. Uuden hallituksen on siten mahdollista saada vahva mandaatti työlleen.
Demon tunisialaisen kumppanijärjestö CEMIn mukaan parlamenttivaalien kampanjointi on sujunut rauhallisesti ja myös vaalien uskotaan sujuvan ilman vakavia yhteenottoja.