Hyppää sisältöön

Mikä on demokratian tulevaisuus? Puoluejohtajat Demon “Diktaattori vai demokraatti”-paneelissa SuomiAreenalla

Onko edessämme demokraattinen tulevaisuus vai jopa paluu diktaattorien aikaan? Tästä keskustellaan SuomiAreenalla tiistaina 17.7., kun puolueiden puheenjohtajat kohtaavat Demo ry:n ”Diktaattori vai demokraatti” -paneelissa.

Aihe on erityisen ajankohtainen nyt, kun viime vuosina puheissa ovat vilahdelleet termit kuten demokratian kriisi ja rikkimennyt politiikka. Näemme suurvaltojen johdossa itsevaltiaita, joille demokratia on väline päästä valtaan, mutta sen jälkeen demokraattiset periaatteet jäävät toissijaisiksi.

Human Rights Foundationin tutkimuksen mukaan 94 maailman maassa eletään diktatuurissa, tai epädemokraattisissa olosuhteissa, joita voi verrata diktatuuriin. Tämä tarkoittaa sitä, että 53 prosenttia maapallon väestöstä elää valtioissa, joiden johdossa on joko vaaleilla valittu tai muita reittejä valtaan päässyt itsevaltias.

Oppikirjaesimerkki diktatuurista on tietysti Pohjois-Korea, jonka keskitysleirit ja kansalaisten aivopesu ovat tehneet Kim Jong Unista nykyaikaisen pahan perikuvan, mutta myös vaalein valitut johtajat, kuten esimerkiksi Turkin vastikään uudelleenvalittu Recep Tayyip Erdoğan ja Venezuelan Nicolas Maduro, näyttävät että kerran valtaan päässeet autoritääriset johtajat eivät kaihda koviakaan keinoja sen säilyttämiseksi. Valitettavasti esimerkkejä löytyy myös lähempää kotimaatamme. Jopa Euroopan sisällä oikeusvaltioperiaatteet murentuvat, kuten Unkarin ja Puolan tilanne hyvin osoittavat,ja itärajan takana valtaa pitää itsevaltiaan elkein Vladimir Putin.

Mikä itsevaltiaissa siis äänestäjiä viehättää? Miksi niin monet ovat valmiita äänestämään autoritäärisiä johtajia ja onko heidän valtaansa mahdollista murentaa vaaleilla? Mistä löydämme demokraattisia johtajia, joihin kansa on valmis luottamaan? Minkälainen on tulevien vuosikymmenten globaali tasapaino ja mitä puolueet voivat tehdä demokratian pelastamiseksi?

Muun muassa näihin kysymyksiin etsitään vastauksia 17.7. kun Eetunaukion lavalle nousevat puheenjohtajat Sampo Terho (sin.), Sari Essayah (kd.), Touko Aalto (vihr.), Anna-Maja Henriksson (rkp.), Jussi Halla-aho (ps.), Antti Rinne (sd.) ja Li Andersson (vas.) sekä ministeri Annika Saarikko (kesk.) ja kansanedustaja Saara-Sofia Siren (kok.). Keskusteluun heidät johdattaa toimittaja Kirsi Heikel. Kello 14:30 alkava paneeli on avoin yleisölle.

Tervetuloa!

Jaa somessa:

Pysy ajan tasalla – tilaa uutiskirjeemme

Saat sähköpostiisi kootusti Demo Finlandin uusimmat uutiset kuusi kertaa vuodessa. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.