Hyvät uutiset demokratian saralta ovat tervetullutta luettavaa demokratian tilan ollessa uhattuna eri puolilla maailmaa. Sambiassa 12.8. pidettyjen yleisvaalien jälkeistä rauhallista vallanvaihtoa on syystä juhlittu niin Sambiassa kuin muuallakin maailmassa. Sukupuolten tasa-arvon kannalta vaalitulos ei kuitenkaan ole pelkkää juhlaa.
Kireästä poliittisesta tilanteesta rauhalliseen vallanvaihtoon
Vielä muutama kuukausi sitten tilanne näytti synkemmältä Sambian demokratian tilan kannalta. Varieties of Democracy (V-dem) -instituutin raportin mukaan Sambia oli yksi maailman nopeimmin heikentyvistä demokratioista maailmassa vuonna 2020. Poliittinen tilanne ennen vaaleja oli hyvin kireä valtapuolue Patriotic Frontin (PF) ja pääoppositiopuolue United Party for National Developmentin (UPND) välillä. Kritiikkiä kansainvälisiltä vaalitarkkailijoilta vaaleja edeltävältä ajalta saivat muun muassa uusitun äänestäjärekisterin mahdollinen puolueellisuus, mediatilan epätasainen jakautuminen ja koronarajoitusten epäreilu soveltaminen opposition kampanjatilaisuuksissa. Presidentti Edgar Lungu määräsi ensimmäistä kertaa historiassa armeijan ennen vaaleja kaduille valvomaan turvallisuutta. Vaalipäivänä internet oli osittain suljettuna.
Vaikka kampanjointiaikaa leimasi vaaliväkivalta kannattajajoukkojen välillä, sujui vaalipäivä kansainvälisten vaalitarkkailijoiden mukaan pääosin rauhallisesti. Yleisvaaleissa valittiin 5-vuotiskaudelle presidentti, parlamentti, kunnanvaltuutetut, pormestarit ja kunnanvaltuustojen puheenjohtajat. Eniten huomiota saivat presidentinvaalit. Presidenttiehdokkaita oli 16, mutta kilpa käytiin presidentti Edgar Lungun (PF) ja pääoppositiopuolueen UPND:n johtajan Hakainde Hichileman välillä. Presidenttiehdokkaista vain yksi oli nainen. Hakainde Hichilema voitti vaalit selkein luvuin 59 prosentin ääniosuudella. Toiseksi tullut istuva presidentti Edgar Lungu sai 39 prosenttia äänistä. Äänestyspaikat aukesivat kuudelta aamulla, ja osa äänestäjistä jonotti tunteja yöllä päästäkseen äänestämään. Äänestysprosentti nousi historiallisen korkeaksi yli 70 prosenttiin, ja erityisesti nuoret äänestivät aktiivisesti vaaleissa. Vaalituloksen tultua julki 16.8. presidentti Lungu myönsi tappionsa ja ilmaisi sitoumuksensa rauhalliseen vallanvaihtoon.
Vaalitulos pettymys edustuksellisuuden näkökulmasta
Vaikka vallan rauhallista siirtymää puolueelta toiselle on juhlittu syystäkin ympäri maailmaa, ei vaalitulos kuitenkaan ole lupaava demokratian edustuksellisuuden kannalta. Vaikka rekisteröityneistä äänestäjistä 53 prosenttia oli naisia, tulee valittujen naisten määrä tippumaan edellisistä vaaleista. Parlamenttiin valittiin 20 naista 167 edustajasta (12,9 prosenttia) aiemman 26 naisen 156 edustajasta (16,7 prosenttia) sijaan. Sambiassa ei ole millään tasolla kiintiöjärjestelmiä käytössä politiikassa. Kuntatasolta ei vielä ole tarkempia tietoja vaalituloksesta, mutta alustavien arvioiden mukaan naisten määrä myös kunnallistasolla tippui. 5 693 kuntavaaliehdokkaasta vain 565 oli naisia. Demo Finlandin kumppanijärjestön Zambia National Women’s Lobbyn (ZNWL) arvioiden mukaan kiristynyt poliittinen ilmapiiri, vaaliväkivalta, häirintä, korruptio ehdokasasetteluissa, ehdokasmaksut ja ehdokkaiden koulutusvaatimuksen tiukempi uudelleentulkinta estivät naisten osallistumista.
Demo Finlandin toisen kumppanijärjestön Disability Rights Watchin (DRW) mukaan vammaisia ihmisiä valittiin kuntapäättäjiksi kolme, ja parlamenttiin ei yhtäkään. Vammaisten ihmisten poliittista osallistumista rajoitti DRW:n mukaan erityisesti väkivallan uhka. DRW:n mukaan Sambian vaalikomissio ECZ ei ollut myöskään tarpeeksi koulutettu mahdollistaakseen vammaisten ihmisten poliittisten oikeuksien toteutumisen.
Olisikin erittäin tarpeellista, että Sambiassa otettaisiin käyttöön kiintiöjärjestelmiä, joiden avulla naisten ja vammaisten ihmisten poliittista osallistumista voitaisiin lisätä. Lisäksi on tärkeää, että puolueet itse nimittävät naisia johtotehtäviin. Tästä positiivisena esimerkkinä on, että UPND valitsi varapresidentiksi naisen – Mutale Nalumangon. Virkaanastujaisissa 24.8. hänestä tuli Sambian historian toinen naispuolinen varapresidentti. Nyt pitää toivoa, että presidentti Hichilema ottaa huomioon sukupuolten tasa-arvon nimittäessään hallituksensa ministerit ja kahdeksan parlamentin jäsentä.
Demo Finland on tukenut Sambiassa naisten poliittista osallistumista vuodesta 2013 yhteistyössä kumppanijärjestömme Zambia National Women’s Lobbyn kanssa. Vaaleissa koulutimme kuntatasolla ehdolla olevia naisia ja heidän kampanjapäälliköitään, tuimme naisten puoluerajat ylittävää dialogia ja vaikutimme muun muassa siihen, että puolueet nimittäisivät naisia ehdolle. Viime vuonna aloitimme pilottihankkeen vammaisten ihmisten poliittisten oikeuksien tukemiseksi. Lue lisää työstämme Sambiassa täältä.