Hyppää sisältöön

Sen arvon ymmärtää, kun sen menettää

Kauhistuttava ajatus, totesi Venäjän Katariina Suuri demokratiasta Laila Hirvisaaren tuoreimmassa romaanissa. Edistyksellinen keisarinna käy kirjassa keskusteluja sihteerinsä kanssa, joka moittii itsevaltiasta muun muassa maaorjuuden ylläpitämisestä ja alempien kansankerrosten koulutuksen unohtamisesta. Venäjän hallitsija ei voinut ymmärtää, mitä lisäarvoa kansanvalta maalleen toisi.

Mitä demokratia sinulle merkitsee? Monet meistä varmasti toteavat kysymykseen, että se takaa ihmisille kansalaisoikeudet, kuten oikeuden äänestää ja asettua ehdokkaaksi vaaleissa. Monet myös tietävät, etteivät demokratiat sodi keskenään. “Rauha, kehitys ja demokratia ovat erottamattomasti yhteydessä toisiinsa”, totesi YK:n entinen pääsihteeri Boutros Boutros-Ghali.

Väitän, että kaikesta hyvästä huolimatta demokratia on useimmille meille samanlainen itsestäänselvyys kuin esimerkiksi suihkusta tuleva lämmin vesi, pistorasiasta tuleva sähkö ja mahdollisuus ostaa kaikkia niitä elintarvikkeita, joita kauppalistalla on. Kiinnitämme asiaan huomiota vasta sitten, kun jokin menee vikaan.

Sain uuden perspektiivin demokratiakysymyksiin marraskuussa, kun vierailin Demon delegaattina Tansaniassa. Matkamme kantavana teemana oli naisten rooli paikallishallinnossa. Viikon ohjelmaan oli koottu monipuolisesti tapaamisia virkamiesten kanssa, tutustumista kehitysyhteistyöhankkeisiin ja tietenkin kokemusten vaihtoa paikallisten naispoliitikkojen kanssa.

Näennäisesti sukupuolten välinen tasa-arvo on taattu Tansanian perustuslaissa, jossa parlamenttiin on kiintiöity naispaikkoja: 33,3 prosenttia. Todelliset naisparlamentaarikoiden vaikutusmahdollisuudet ovat olemattomat. Valtaosa kiintiönaisista on puolueiden johtohenkilöiden sukulaisia; sisaria, serkkuja ynnä muita. Nepotismi kukoistaa. Niitä, jotka ovat kovalla työllä saavuttaneet asemansa parlamentissa, pidetään toisen luokan edustajina. Aidon demokratian toteutuminen edellyttää kaikkien ryhmien osallistumismahdollisuuksia – ei vain pienen eliitin etujen ajamista.

2012 1 19 blogi 2“Nainen on naisen paras ystävä!”, kuuluu Tansanian poliittisten naisjärjestöjen yhteistyöfoorumin iskulause. Tämä yhteistyön vaaliminen ja toinen toistensa tukeminen on avainasemassa naisten poliittisen osallistumisen vahvistamisessa – ja demokratian edistämisessä.

Tansaniassa naisjärjestöillä on ollut puolueiden sisällä perinteisesti heikko asema. Sen vuoksi naiset ottivatkin oikeuden omiin käsiinsä ja perustivat yhteistyöfoorumin. Foorumi haluaa painostaa puolueita parantamaan naisjärjestöjen asemaa sisällään ja kasvattaa naisia poliittisiksi johtajiksi. Se ajaa myös naisten aseman vahvistamista politiikan kaikilla tasoilla. Tavoitteena on, että naiset voivat toimia politiikassa ja ammentaa voimaa työhön omasta sukupuolestaan. Esimerkki on voimallinen, sillä Zimbabwessa halutaan luoda oma naisjärjestöjen yhteistyöelin Tansanian esimerkin mukaan. Viesti on lähtenyt myös juuri itsenäistyneen Etelä-Sudanin naisille: “Aloittakaa työ heti!”.

Mikäli ennustukset pitävät paikkansa, vuoteen 2050 mennessä Tansania kasvaa yli 100 miljoonan asukkaan mammuttivaltioksi nykyisestä 40 miljoonasta. Nähdäkseni Tansanian kehityksen ja demokratian toteutumisen elinehto on se, että naiset otetaan aidosti mukaan poliittiseen päätöksentekoon kaikilla tasoilla. Tätä työtä Demo tukee. Vaikka resurssit ovat niukat, ovat niiden vaikutukset mittaamattomat. Tästä vakuutuin delegaatiomatkalla.

Demokratia ei toteudu automaattisesti. Toivoa sopiikin, että demokratiatuki nousee Arabikevään jälkimainingeissa tärkeämpään rooliin uudessa kehityspoliittisessa ohjelmassa.

Elina Rajaniemi

Kirjoittaja on Suomen Keskustanaiset ry:n järjestösuunnittelija ja Demon Gender -työryhmän jäsen

Jaa somessa:

Pysy ajan tasalla – tilaa uutiskirjeemme

Saat sähköpostiisi kootusti Demo Finlandin uusimmat uutiset kuusi kertaa vuodessa. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.