Hyppää sisältöön

Suomen kokemukset tasa-arvosta kiinnostavat marokkolaisia

Demo järjesti yhteistyössä Suomen Marokon suurlähetystön sekä UN Womenin kanssa marokkolaisille naisvaikuttajille tilaisuuden kuulla tasa-arvokäytännöistä suomalaisessa politiikassa, kun työ- ja tasa-arvovaliokunnan puheenjohtaja Tarja Filatov osallistui El Jadidassa marraskuun viimeisellä viikolla järjestettyyn alueelliseen konferenssiin naisjohtajuudesta.

Konferenssissa pitämänsä puheenvuoron lisäksi Filatov jakoi kokemuksia marokkolaisten naisten kanssa myös useissa tapaamisissa ministeriöiden sekä kansalaisjärjestöjen vaikuttajien kanssa.

Marokossa on parhaillaan käynnissä monia naisten aseman parantamiseen tähtääviä uudistuksia. Ajankohtaisia teemoja ovat sekä naisten poliittinen osallistuminen että naisiin kohdistuvan väkivallan vähentäminen. Haasteena erityisesti naisten poliittisen osallistumisen vahvistamisessa on kuitenkin se, että monet pitkän linjan naisaktivistit kokevat, että poliittiset puolueet eivät ole halukkaita naisten aseman edistämiseen, minkä vuoksi aktiivisimmat, puolueisiin turhautuneet naisvaikuttajat toimivat kansalaisyhteiskunnassa.

Yhteiskunnallisia uudistuksia tehdessä kiinnostus Pohjoismaiden kokemuksiin naisten vahvasta asemasta politiikassa on suuri. Tarja Filatov toi konferenssipuheenvuorossaan esiin sekä suomalaisen naisliikkeen historiaa ja niitä verkostoja, joissa suomalaiset naispoliitikot tekevät yhteistyötä että omia kokemuksiaan naisena politiikassa. Kokemukset herättivät paljon kiinnostusta kuulijakunnassa, joka koostui pääosin paikallistason naispoliitikoista ja naisaktivisteista. Konferenssin tauoilla keskustelua riitti, ja myös naispuoliset kunnanjohtajat pääsivät tapaamisessa jakamaan omia tarinoitaan vaikutusvaltaiseen asemaan pääsystä.

Esimerkiksi tapaamiset marokkolaisen naiskansanedustaja Nouzha Skallin sekä kansalaisjärjestöistä koostuvan verkoston Mouvement pour la Démocratie Paritairen kanssa osoittivat, että kaikista haasteista ja uudistusten hitaudesta huolimatta Marokossa on voimakkaita naisia, jotka ovat jo saaneet muutoksia aikaan ja tulevat varmasti vaikuttamaan yhteiskuntaan myös jatkossa. Kokemustenvaihto, vertaistuki ja parhaiden käytäntöjen jakaminen ovat tapoja, joilla myös suomalaiset politiikan asiantuntijat voivat olla mukana Marokon demokratiakehityksessä.

Jaa somessa:

Pysy ajan tasalla – tilaa uutiskirjeemme

Saat sähköpostiisi kootusti Demo Finlandin uusimmat uutiset kuusi kertaa vuodessa. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.