Hyppää sisältöön

Tansanian uuden perustuslain luonnos erävoitto naisille

Valmisteilla olevan uuden perustuslain luonnos julkistettiin Tansaniassa kesäkuun alussa. Useiden uudistusten ohella luonnokseen on kirjattu huomattava parannus naisten poliittisiin osallistumismahdollisuuksiin liittyen, sillä ehdotettu vaalijärjestelmän muutos toisi aikaisempaa enemmän demokraattisesti valittuja naisia maan parlamenttiin.

Tansania on ollut itsenäistymisestään saakka poliittisesti hyvin vakaa valtio, ja maa on virallisesti monipuoluedemokratia. Valtapuolue CCM on kuitenkin hallinnut maata koko sen itsenäisyyden ajan, eivätkä oppositiopuolueet ole onnistuneet vaaleissa murtamaan sen valta-asemaa. Tansanian vaalijärjestelmä, enemmistövaalitapaan perustuva pluraliteettijärjestelmä, jonka mukaan jokaisesta vaalipiiristä valitaan yksi eniten ääniä saanut edustaja, on suosinut valtapuoluetta, jonka on vaalijärjestelmän puitteissa ollut mahdollista saada parlamenttiin suurempia enemmistöjä, kuin mitä sen vaaleissa saamat ääniosuudet ovat olleet. Samalla vaalijärjestelmä on myös asettanut naiset hankalaan asemaan, sillä yhden edustajan vaalipiireissä naisten on vaikea tulla valituiksi parlamenttiin tai paikallishallintoon. Naisille sekä muille erityisryhmille on ollut käytössä “special seats” –kiintiö, joka on varmistanut naisille vähintään kolmasosan edustuksen parlamenttiin. Käytännössä tämä kiintiö ei ole kuitenkaan merkinnyt naisten todellisten vaikutusmahdollisuuksien kasvua, sillä nämä “miesten mandaatilla” parlamentissa olevat naiset ovat toimineet enemmän puolueensa äänen vahvistajana kuin todellisen tasa-arvon ja demokratian puolestapuhujina.

Uuden perustuslain luonnos kuitenkin ehdottaa merkittävää muutosta vaalitapaan; sen mukaan naiskiintiö poistuisi käytöstä ja jokaisesta vaalipiiristä valittaisiin vastaisuudessa yksi mies ja yksi nainen. Mikäli uudistus päätyy lopulliseen perustuslakiin, Tansanian parlamentaarikoista puolet olisi tulevaisuudessa naisia, ja ennen kaikkea demokraattisilla vaaleilla valittuja, äänestäjilleen vastuullisia naisia, joilla on oma vaalipiiri. Tämä on ollut Demon tukeman Tansanian poliittisten naisjärjestöjen yhteistyöfoorumin, Tanzania Women’s Cross-Party Platformin keskeinen tavoite sen pyrkiessä aktiivisesti vaikuttamaan uuteen perustuslakiin uudistusprosessin alusta lähtien. Erityisesti foorumin puheenjohtaja Anna Abdallah on määrätietoisesti pyrkinyt naisten 50-50-edustukseen maan politiikassa, ja TWCP:n jäsenjärjestöjen vaikuttamistyöllä puolueiden sisällä on ollut suuri vaikutus perustuslain luonnoksen muotoiluun.

Perustuslain uudistusta alettiin Tansaniassa valmistella toukokuussa 2012, ja uudesta perustuslaista on määrä järjestää kansanäänestys vuoden 2014 aikana.

Lue Demon artikkeli TWCP:n seminaarista perustuslain uudistusprosessin alkutaipaleella.

Tarkempaa tietoa Tansaniasta: Raportti Tansanian poliittisesta taloudesta, valtapuolueen asemasta ja vaalijärjestelmästä.

Jaa somessa:

Pysy ajan tasalla – tilaa uutiskirjeemme

Saat sähköpostiisi kootusti Demo Finlandin uusimmat uutiset kuusi kertaa vuodessa. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.