Viime viikolla Yhdysvallat teki merkittävän valinnan, kun Donald Trump valittiin presidentiksi toistamiseen. Trump astuu virkaansa 20. tammikuuta 2025. Trumpin valinta osoitti, että Yhdysvaltain presidentinvaalitulosta on yhä vaikeampaa ennustaa etukäteen. Vaikuttaa siltä, että äänestäjien oma talous on ollut lähtökohtana äänestäessä – ei niinkään muut arvot, joista puhuttiin paljon etukäteen.
On myös huomioon otettavaa, että Trump voitti Kamala Harrisin valtakunnallisella ääniosuudella mitattuna. Viimeksi republikaanit voittivat ääniosuudessa vuonna 2004, jolloin George W. Bush valittiin toiselle presidenttikaudelleen.
Trump on vaalikampanjansa aikana puhunut paljon siitä, mitä hän ensimmäisenä työpäivänään aikoo tehdä. Hän on luvannut aloittaa suuria uudistuksia heti astuttuaan virkaansa. Nämä ulostulot ovat herättäneet paljon keskustelua ympäri maailmaa. Kun tulos Trumpin valinnasta varmistui, onkin monta vastaamatonta kysymystä esimerkiksi Euroopan turvallisuudesta, yhteistyöstä sekä vakaudesta. Selvää on kuitenkin se, että Trumpin valinta vaikuttaa jokaiseen Euroopan maahan tavalla tai toisella.
Voitonpuheessaan Trump sanoi esimerkiksi aikovansa lopettaa sodat. Hän ei tarkentanut mitkä sodat, mutta todennäköisesti hän viittasi Venäjän hyökkäyssotaan Ukrainassa. Aikaisemmin hän on useasti sanonut voivansa lopettaa Ukrainan sodan 24 tunnissa. Hän on myös arvostellut Yhdysvaltain Ukrainan avustamiseen käyttämiä miljardeja.
Tässä vaiheessa on varmasti liian aikaista sanoa mitä Trumpin ulostulot käytännössä tarkoittavat. Selvää on kuitenkin, että Euroopan tulee jatkaa Ukrainan tukemista ja että Euroopan täytyy tehdä enemmän oman puolustuksensa ja turvallisuutensa vahvistamiseksi. EU-maiden johtajat kokoontuivatkin jo viime viikolla keskustellakseen, kuinka meidän tulee varautua Trumpin seuraavaan kauteen.
Suomesta kokoukseen osallistui pääministeri Petteri Orpo. Orpo sanoi puheessaan, että Euroopan tulee lähettää vahva viesti Yhdysvaltojen uudelle hallinnolle, että tuemme Ukrainaa niin pitkään ja niin paljon kuin on tarve. Pelkona kuitenkin on, että Trump pakottaa Ukrainan ja Venäjän neuvottelemaan rauhasta esimerkiksi Ukrainan avustusten leikkaamisen uhalla. Tämä voisi käytännössä pahimmillaan tarkoittaa, että Ukrainan on annettava monessa asiassa periksi.
Siksi on ensisijaisen tärkeää, että Eurooppa pitää yhtenäisen linjansa. Epäilyksiä herättää kuitenkin Saksan tilanne, jossa hallituksen ennakoidaan kaatuvan tammikuussa. Tämä tarkoittaisi ennenaikaisia vaaleja maaliskuussa. On tärkeää, että jos ennenaikaisille vaaleille on Saksassa tarvetta, ne pidetään niin nopeasti kuin mahdollista. Tämä takaisi vahvan ja yhtenäisen hallituksen Saksassa ja vahvan Saksan Euroopan unionissa. Tälle on tässä maailmanpoliittisessa tilanteessa tarvetta.
Trumpin valinta on herättänyt keskustelua myös demokratian toimivuudesta laajemmasta näkökulmasta. Yhdysvalloissa on aikaisemmin nähty kannanottoja, joissa vaalitulosta ei ole hyväksytty. Vaalien jälkeisenä päivänä Kamala Harris piti kuitenkin puheen, jossa totesi hävinneensä vaalit. Tämä itsessään osoittaa luottamusta demokraattiseen järjestelmään ja sen toimivuuteen. Suomessa tämän ottaa helposti itsestäänselvyytenä ja on hyvä muistaa, että sitä se ei missään nimessä ole kaikkialla maailmassa.
Trumpin valinta presidentiksi tuo varmasti mukanaan epävarmuutta, koska viime kausi osoitti, että Trumpin lähestymistapa maailmanpolitiikkaan saattaa poiketa merkittävästi perinteisistä linjauksista. Tämä tulee vaatimaan Euroopalta ja Suomelta yhä syvempää yhteistyötä monella saralla.
Trumpin valinta herättää epäilemättä huolta, mutta se tarjoaa myös mahdollisuuden Euroopalle rakentaa yhtenäisempää ja vahvempaa roolia globaalissa politiikassa. Euroopalla on nyt mahdollisuus vahvistaa omaa ääntään ja varmistaa, että sen arvot näkyvät kansainvälisissä suhteissa, riippumatta Yhdysvaltojen politiikan käänteistä.
—
Demo Finland julkaisee sivuillaan säännöllisesti jäsenpuolueidensa edustajien blogeja. Tekstissä esitetyt mielipiteet ovat kirjoittajan omia, eivätkä välttämättä edusta Demo Finlandin näkemyksiä.