Hyppää sisältöön

Työn ja tasa-arvon päivä Tansaniassa

Vappu on tulossa. Itse asiassa sehän on tuossa ihan korvalla. Vappu on erinomaisen länsimainen työn, opiskelun ja tasa-arvoisuuden juhla. Mitä voisi kuvitella sanottavan tansanialaisessa vappupuheessa? Nepalissa olisi vaikeaa päättää, mistä lukuisista puolueista pitäisi puheenpitäjä valita.

Kummassakin maassa voitaisiin vappupuheessa edelleen olla huolissaan kolonialismista. Lapsityövoimaa käytetään yleisesti ulkomaalaisten omistamissa yrityksissä. Kummassakin maassa intialaiset liikemiehet ovat vahvoja markkinoiden omistajia. Tansaniassa lisäksi kiinalaiset ovat aloittaneet vahvan ryntäyksen Afrikan energia- ja malmirikkauksille. Intialaiset ovat kauppiaita kummassakin maassa ja tuottavat halpoja intialaisia ja kiinalaisia värikkäitä muoviesineitä myytäviksi kaupoissaan. Afrikasta kiinalaiset haluavat halpaa energiaa suurvallan laajeneville markkinoille. Minkälaista päätöksenteonmallia kiinalaiset tuovat Afrikkaan?

Lapsellani on koe Euroopan 1800-luvun alun historiasta. Kyllä on surullista luettavaa, ja tunnistan omien arvojeni lähtökohdat. Länsimainen kulttuurivallankumous kolmansissa maissa ei saa minua iloiseksi. 1800-luvulla alkoivat valkoiset eurooppalaiset tuntea syvää “valkoisen miehen taakkaa”, kun eurooppalaisten piti sivistää alempiarvoisia alkuperäiskansoja Afrikassa ja Kaukoidässä. Alkuperäisillä asukkailla ei ollut oikeaa uskoa, tapoja tai kulttuuria. Olen käynyt pari kertaa Tansaniassa ja kerran Nepalissa, ja kyllä suomalaistenkin asenteissa on edelleen samaa ylemmyyden tunnetta. Kohdemaita ei opi tuntemaan lyhyellä vierailulla, kulttuurien erilaisuus estää näkemästä samanlaisuuden, mikä mahdollistaisi ymmärtämisen.

Dar es Salaamissa on Tansanian kansallismuseo. Harvat ovat käyneet siellä, vaikka siellä on arvokkaat kokoelmat kertoen ihmiskunnan synnystä. Tansaniasta on löydetty vanhimmat alkuihmisen jäännökset. Me olemme kaikki Afrikasta. Sieltä löysin myös perinteisten suomalaisten tuohikonttien ja pajurysien mallit. Nuorille oli nukkeja, joilla kerrottiin, kuinka ihmisen seksuaalinen kehitys etenee lapsuudesta aikuisuuteen. Olin ihastunut.

Tansanialaista perinteistä demokratiaa ja päätöksentekomallia museossa esiteltiin muutamalla kuvalla ja päältä pyöristyneellä tukin pätkällä. Kuvatekstissä kerrottiin, että Tansaniassa oli järjestäytynyttä päätöksentekoa ja demokratiaa kauan ennen kuin valkoiset toivat sinne omat mallinsa. Kun heimolle tuli jokin asia päätettäväksi, kutsuttiin päättäjät keskelle kylää, jonne muodostettiin ympyrä palleista, joille päätöksentekijät istuutuivat. Esiteltävää asiaa pohdittiin sitten avoimesti kylän asukkaiden kuunnellessa keskustelua ja ilmoittaessa oman kantansa päätöksenteon kuluessa. Siinä ei korruptio auttanut.

Kunnanvaltuutetut Tansanian Mwanzanasta kertoivat, että heidät valitaan kunnanvaltuustoon “kortteleittain”. Kaupunki oli jaettu alueisiin ja jokaiselta alueelta valittiin edustaja kunnanvaltuustoon. Asukkaat saattoivat pulmatilanteissa olla sitten suoraan yhteydessä oman korttelinsa kunnanvaltuutettuun. Demokratia on suoraa. Puolueita on vain yksi ja puoluepolitiikka ohjelmineen tuntui heistä teennäiseltä. On vain kaupungin paras, jota kaikki ajavat.

Ehkä meidän pitäisikin oppia kuuntelemaan alkuperäiskansoja. Eikä vain kuuntelemaan vaan myös uskomaan heitä. Ai niin, emämaiden piti rajata Afrikan valtiot niin isoiksi, että ne olisivat riittävän suuria ja merkittäviä aluekokonaisuuksia talouskumppaneille. Ei ollut väliä ihmisten elämisen ja kulttuurien rajoista. Kuulostaako tämä nyt taas jotenkin tutulta?

Tansaniassa on omaa väkevää viinaa konjaakia. Haluan, että Dar es Salaamin kansainvälisten hotellien ravintoloiden kesken pidetään kilpailu, jotta luodaan oma tansanialainen drinkki, jota myytäisiin kaikissa hotelleissa. Juoma sekoitettaisiin tansanialaisista hedelmistä ja konjaakista. Loppuisi tuontiviinoista valmistettujen Tom Collinsien juonti. Ilman toimivaa, itsenäistä taloutta ei ole toivoa demokratiasta.

Tämä taisi olla minun vuoden 2013 vappupuheeni.

__________________________________________

Vaili Jämsä-Uusitalo

Kirjoittaja on Oulun kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja ja Demon hallituksen varajäsen.

Jaa somessa:

Pysy ajan tasalla – tilaa uutiskirjeemme

Saat sähköpostiisi kootusti Demo Finlandin uusimmat uutiset kuusi kertaa vuodessa. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.