Hyppää sisältöön

Kuva: NIMD Uganda

Ugandan Demokratia-akatemian aloitus oli menestys

Demo Finland on mukana EU:n rahoittamassa WYDE Civic Engagement -ohjelmassa osana projektia, jota koordinoi Netherlands Institute for Multiparty Democracy (NIMD). Projektin puitteissa NIMD Uganda on käynnistänyt kesällä Demokratia-akatemian nuorille poliitikoille. Akatemia kokoaa osallistujia eri puolueista ja eri alueilta kehittämään demokraattisessa päätöksenteossa tarvittavia tietoja ja taitoja. 

Ensimmäinen 36 osallistujan joukko on hyvin innostunut. Erään osallistujan sanoin: ”Hyvin rakennettu ohjelma, asiantuntijoiden vetämät työpajat ja osallistava keskustelu on syventänyt osaamistamme demokraattisista prosesseista ja lisännyt vastuuntuntoa demokraattisten arvojen edistämisestä yhteisöissämme.” 

Vähemmän epäluuloa, enemmän kuuntelua 

”Ensimmäiset päivät ovat aina hieman pelottavia osallistujille”, sanoo NIMD:n maajohtaja Primus Bahiigi. ”He eivät tunne toisiaan, ja näkevät toisensa vain vastustajina. Tämän takia meillä on paljon oheisohjelmaa, kuten pelejä ja retkiä. Esimerkiksi tämä ryhmä vieraili Kalangalan saarella Victoria-järvellä, missä akatemian koulutukset järjestettiin. Saarikierroksen jälkeen he tutustuivat toisiinsa ja muihin saaren nuoriin jalkapalloystävyysottelussa.”

Ugandalaisia nuoria aikuisia istumassa pyöreän pöydä ympärillä, yksi nainen puhuu seisten ja muut kuuntelevat.
Kuva: NIMD Uganda

Näiden oheisaktiviteettien sekä luottamuksen rakentamisen seurauksena ryhmän sisäinen vuorovaikutus alkoi muuttua. Kahdeksan päivän aikana dynamiikka muuttui yhteistyöhenkisemmäksi. Osallistujat alkoivat kuunnella toisiaan ja ymmärtää toistensa näkökulmia. Yleinen epäluottamus vaihtui dialogin ilmapiiriin. 

Primus Bahiigi: ”Juuri tähän pyrimme. Haluamme nuorten uskovan itseensä ja ymmärtävän, että heillä on tärkeä rooli osallistavan ja toimivan demokratian rakentamisessa Ugandassa.” Osallistujat saivat mahdollisuuden pohtia omaa rooliaan johtajuutta käsittelevän koulutusosion aikana. He pitivät arvokkaana sitä, että osio ei keskittynyt vain johtajuuteen sinänsä vaan kannusti heitä demokraattisiksi johtajiksi, jotka toimivat empaattisesti, rehellisesti ja eettisesti. 

Opetussuunnitelma 

Ugandan Demokratia-akatemian opetussuunnitelma pohjautuu moduuleihin, ja sen opettamisesta vastaavat paikalliset ammattifasilitaattorit, joilla on vahva osaaminen koulutuksen aiheista. Moduulien sisältö pohjautuu osallistujien tarpeisiin, joita kartoitettiin ennakkoon. Fasilitaattorit ovat saaneet koulutusta aktiivisesta ja luovasta aikuisoppimisesta, johon kuuluu ryhmätyötä, väittelyitä, luentoja, henkilökohtaisia tarinoita ja elokuvaa. Ensimmäisen lukukauden teemoja olivat: 

  • Politiikan teoria ja yhteiskuntasopimus 
  • Ugandan puolueiden historia 
  • Johtajuus 
  • Sukupuolten tasa-arvo ja vammaisten ihmisten osallisuus 
  • Digitaalinen demokratia 
  • Poliittinen viestintä ja valtamedia 

Kaksi kahdeksan päivän lukukautta 

Ugandan Demokratia-akatemia koostuu kahdesta kahdeksan päivän mittaisesta lukukaudesta, jotka toteutetaan retriittityyppisesti. Ensimmäinen lukukausi oli heinäkuussa ja toinen syyskuussa. Lukukausien välillä osallistujilla oli tilaisuus soveltaa oppimaansa verkkotapaamisissa. Toisella lukukaudella he pohtivat kokemustaan ja pääsivät syventämään osaamistaan politiikan teoriasta, demokraattisista prosesseista ja Ugandan poliittisesta järjestelmästä. 

Ugandalaisia nuoria aikuisia ulkona seinäkkeen edessä, jossa on NIMD logo.
Kuva: NIMD Uganda

Ugandan Demokratia-akatemia toteutetaan osana WYDE Civic Engagement -ohjelmaa, jota johtaa European Partnership for Democracy (EPD) ja rahoittaa Euroopan unioni. Lisäksi osa akatemian rahoituksesta tulee Akina Mama wa Africa -järjestöltä. 

Opetussuunnitelman on kehittänyt NIMD Uganda läheisessä yhteistyössä Westminster Foundation for Democracyn (WFD) ja Demo Finlandin kanssa. WFD fasilitoi sukupuolten tasa-arvoa ja vammaisten ihmisten osallisuutta käsittelevän osuuden. 

Tämä artikkeli on julkaistu alun perin NIMD:n verkkosivuilla. 

EU-lippu ja teksti, jossa englanniksi tieto EU:n rahoittama
Jaa somessa:

Pysy ajan tasalla – tilaa uutiskirjeemme

Saat sähköpostiisi kootusti Demo Finlandin uusimmat uutiset kuusi kertaa vuodessa. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.