Hyppää sisältöön

Nuorten yhteispoliittinen foorumi osallistui UNDP:n uuden ajan johtajakoulutukseen

Ryhmatyo UNDP DSC01877 matala

YK:n kehitysohjelma UNDP järjesti joulukuun puolessa välissä yhteistyössä Demo ry:n kanssa Nuorten yhteispoliittisen foorumin johdolle kolmipäiväisen johtajakoulutuksen. Koulutuksen päätavoitteena oli auttaa johtajia ymmärtämään ja toteuttamaan yhteistyöhön perustuvaa johtajuutta paremman hallinnon, kestävän rauhan ja oikeuden kulmakivinä.

“Demokratian täytyy perustua avoimeen keskusteluun, erityisesti Nepalin konfliktinjälkeisessä kontekstissa, jossa emme voi siirtyä eteenpäin ilman, että ymmärrämme toisiamme”, totesi Dinesh Prasain, toinen koulutuksen vetäjistä. Johtajakoulutus pyrki vahvistamaan yhteistyötä avoimen, vilpittömän ja rehellisen keskustelun kautta ja siirtymään vastakkainasetteluihin perustuvasta johtajuudesta yhteistyön kulttuuriin.

Kolmipäiväinen koulutus haastoi johtajat pohtimaan omia arvojaan, identiteettiään ja johtajuuttaan sekä harjoittelemaan yhteistyötä käytännön harjoitusten avulla.

“Meillä kaikilla on vahva tausta, joka on tehnyt meidät peräänantamattomiksi ja tiukoiksi kantojemme ja mielipiteittemme suhteen. Ensimmäisenä päivänä pidinkin tätä koulutusta jopa ajanhaaskauksena, mutta loppua kohti ymmärsimme yhteisten teemojen arvon ja sen kuinka paljon paremmin voimme tehdä asioita jos toimimme yhdessä”, totesi Mahesh Basnet, Communist Party of Nepal (CPN) – UML -puolueen nuorisojärjestön puheenjohtaja koulutuksen päätyttyä. “Olemme ideologioidemme vankeja, mutta tämä ohjelma opetti meidät siirtymään huonosta lähtöasetelmasta yhteistyöhön”, lisäsi osaltaan CPN – Marxist-Leninist -puolueen nuorisosiiven puheenjohtaja J-P Kerung.

“Oletin, etten oppisi mitään uutta kolmessa päivässä, mutta tämä koulutus oli erilainen. Ensimmäistä kertaa jouduin tutkimaan itseäni ja arvojani johtajana” sanoi Nepali Congress -puolueen opiskelijajärjestön edustaja Pratima Gautam.”Tämä ohjelma on auttanut meitä ymmärtämään itseämme, arvojamme ja sitoutumistamme eräänlaisen perustan rakentamiseksi, josta voimme yhdessä johtajina jatkaa. Ymmärrämme, että haaveemme, pyrkimyksemme ja ymmärryksemme ovat usein erilaisia, mutta silti meillä on myös yhteisiä tavoitteita ja meidän on rakennettava luottamusta ja keskusteltava siitä miten voimme saavuttaa jotain yhdessä “, lisäsi TMDP -puolueen opiskelijasiiven puheenjohtaja Suresh Mandal.

Monet johtajista totesivat myös, että koulutukselle olisi erityistä tarvetta piirikunnissa, joissa jännitteet ja väkivaltaisuus ovat keskustasoa yleisempää.

Ryhmatyo UNDP DSC01755“Yhteisymmärrykseen perustuvan päätöksenteon ja yhteistyöhön perustuvan johtajuuden puute ovat todellisia demokraattisen hallinnon haasteita Nepalissa. Tämä on myös johtanut krooniseen poliittiseen epävakauteen kun puolueiden väliset ja sisäiset skismat ja koalitiohallitusten epäonnistumiset ovat johtaneet keskimäärin yhteen uuteen hallitukseen vuosittain sitten vuoden 1990”, avasi ohjelman edustaja Laura McGrew ohjelman taustaa Nuorten yhteispoliittisen foorumin osallistujille. “Tällainen politiikka hankaloittaa rauhanprosessia ja tärkeitä sopimuksia sekä näkyy myös muualla yhteiskunnassa. Politiikkaa toteutetaankin usein lakkojen, sulkujen ja väkivallan ennemmin kuin rakentavien neuvottelujen kautta.”

Viisivuotisen projektin yhtenä pääpilarina on keskusteluun perustuvan kulttuurin vahvistaminen konfliktien ehkämiseksi ja sosiaalisen yhtenäisyyden vahvistamiseksi. Tavoitteeseen pyritään erityisesti vahvistamalla yhteistyöhön perustuvaa johtajuutta keskus- ja paikallistasoilla poliittisten, kansalaisyhteiskunnan, naisten, nuorten ja kaikkien etnisten ryhmien keskuudessa. Koulutus on uusi ja se lanseerattiin samanaikaisesti Nepalissa ja Keniassa.

YK:n kehitysohjelma tuki ensimmäisen kerran Nuorten yhteispoliittista foorumia kansainvälisen demokratiapäivän vieton yhteydessä syyskuussa. Myöhemmin projektin puolelta tarjottiin mahdollisuus joulukuun johtajakoulutukseen.”Toivon, että voimme jatkaa yhteistyötä YK:n konfliktinehkäisyprojektin ja Nuorten yhteispoliittisen foorumin ja Demon välillä myös ensi vuonna”, totesi Unified CPN – Maoist -puolueen nuorisosiiven keskuskomitean jäsen Pushpa Gharti. “Tämän koulutuksen tarjoaminen paikallistasolla tai muut yhteistyön mahdollisuudet voisivat vahvistaa nuorten yhteistyötä ja sen päämääriä.”

Koulutukseen osallistuivat Nuorten yhteispoliittisen foorumin järjestöjen puheenjohtajat sekä kuusi erityisesti valittua naisedustajaa.

Jaa somessa:

Pysy ajan tasalla – tilaa uutiskirjeemme

Saat sähköpostiisi kootusti Demo Finlandin uusimmat uutiset kuusi kertaa vuodessa. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.