Hyppää sisältöön

Vaaliväkivaltaa ehkäisemässä

 

Demon yhteistyöprojekti YK:n kehitysjärjestö UNDP:n kanssa lähti käyntiin syyskuun lopussa Nepalissa. Vaaliväkivaltaa Nepalin lähestyvissä perustuslakikokousvaaleissa ehkäistään kouluttamalla väkivallattomuuteen ja väkivallan ehkäisemiseen juuri niitä, jotka ovat vaaliväkivallan tekijöinä ja uhreina – nuorisopoliitikkoja.

Demon yhteistyöjärjestöjen paikalliset nuorisojohtajat saavat viidessä piirikunnassa Promoter for Peace –koulutuksen, jonka jälkeen he yhteistyössä auttavat järjestämään kotipaikkakunnillaan pienet kulttuurifestivaalit, joihin sisältyy kuuluisien ammattilaisten vetämä osallistava teatteriesitys, yhteinen vaaliväkivallan vastainen seinämaalaus sekä satojen nuorisopoliitikkojen ja yhteensä jopa tuhansien ihmisten sitoumuksen ja vetoomuksen kerääminen puolueiden johtajille luovutettavaan Book of Peace -kirjaan. Hankkeen tavoitteena on luoda väkivallalle alttiissa eteläisissä piirikunnissa väkivallan vastaista rauhan ilmapiiriä, tehdä vaikutusvaltaisista poliitikoista rauhaa ylläpitäviä ja puolustavia toimijoita ja vahvistaa nuorten poliitikkojen kykyä rauhanomaiseen yhteistyöhön.

Kouluttajina hankkeessa toimii alan huipun Dr. Poorna Kanta Adhikarin johtama Institute for Conflict Management, Peace and Development (ICPD). ICPD:n kokeneet kouluttajat hyödyntävät koulutuksissa erilaisia osallistavia menetelmiä. He luovat turvallisen luottamuksen ilmapiirin, jossa nuorilla on mahdollista jakaa omia väkivaltakokemuksiaan ja auttaa heitä eläytymään sekä väkivallan tekijöiden että uhrien asemaan ja lievittämään yhdessä konflikteja niiden kiihdyttämisen sijasta. Koulutuksen jälkeen kynnys mobilisoida joukkoja tarttumaan aseisiin tai osallistua väkivallan tekoihin on varmasti näillä nuorisojohtajilla aikaisempaa korkeampi.

Kokonaisuudessaan Demo, UNDP ja ICPD kouluttavat ennen vaaleja yli 100 poliittista nuorisojohtajaa väkivallan vastaiseen toimintaan.

Nepalin väestöstä yli kolme neljännestä on alle 35-vuotiaita, ja nuoret ovat vaaliväkivallan ehkäisyssä tärkeä kohderyhmä, sillä emopuolueet ovat usein käyttäneet juuri poliittisia nuoriso- ja opiskelijajärjestöjä väkivallan mobilisoimiseen. Maolaispuolueesta irronnut radikaali puolue uhkaa tällä hetkellä estää marraskuun 19. päivälle suunnitellut vaalit vaikka väkivalloin, muun muassa sieppaamalla ehdokkaita. Edellisten vaalien yhteydessä tapettiin yli 40 ihmistä, enimmäkseen ehdokkaita ja puolueiden johtohenkilöitä ja pahoinpideltiin tai siepattiin satoja. Puolueiden toivotaan edelleen saavan aikaan sopimuksen ja väkivallan jäävän harvinaisiksi yksittäistapauksiksi. Näiden vaalien onnistuminen on ehdoton edellytys Nepalin jumittuneen poliittisen tilanteen ratkaisemiseksi. Demon 18 kumppania Nuorisopoliitikkojen yhteisfoorumissa ovat sitoutuneet ehkäisemään vaaliväkivaltaa.

Jaa somessa:

Pysy ajan tasalla – tilaa uutiskirjeemme

Saat sähköpostiisi kootusti Demo Finlandin uusimmat uutiset kuusi kertaa vuodessa. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.