Vuosi 2022 oli dramaattinen, kun Venäjän hyökkäys Ukrainaan rapautti sääntöpohjaista kansainvälistä järjestelmää ja muutti keskustelua demokratiasta ympäri maailmaa. Demokratian ja turvallisuuden välinen yhteys kävi hyvin selväksi.
Haastavista olosuhteista huolimatta Demo Finland jatkoi työtä sen edistämiseksi, että kaikilla on yhdenvertainen mahdollisuus osallistua demokraattiseen päätöksentekoon. Demo Finland toimii tämän vision edistämiseksi vahvistamalla päätöksenteossa aliedustettujen ryhmien, kuten naisten, nuorten ja vammaisten ihmisten poliittista osallistumista, ja tukemalla puoluerajat ylittävää dialogia. Tämä vuosiraportti esittelee Demo Finlandin ja sen kansainvälisten kumppaneiden työn tuloksia vuodelta 2022.
Vuonna 2022…
- tuimme demokratiatukiohjelmia 9 maassa (mukaan lukien Suomessa)
- työskentelimme 101 puolueen kanssa
- tavoitimme 1527 naispoliitikkoa ja 1174 miespoliitikkoa kansainvälisissä hankkeissamme
Poimintoja tuloksistamme
Keniassa puolueet helpottivat vammaisten ihmisten pääsyä ehdolle elokuun 2022 vaaleissa luopumalla ehdokasmaksuista ja lisäämällä vammaisia ehdokkaita politiikassa aliedustettujen ryhmien listoille. Neljä vammaista henkilöä valittiin piirikuntavaltuustoihin ja yhdeksän vammaista henkilöä parlamenttiin, mikä osoittaa puolueiden onnistuneen vammaisten ihmisten mahdollisuuksien edistämisessä politiikassa.
Sri Lankassa perustettiin 56 naiskomiteaa paikallisvaltuustojen yhteyteen, mikä on merkittävä rakenteellinen muutos paikallishallinnossa. Komiteat perustettiin naisvaltuutettujen oman aktiivisuuden ja aloitteellisuuden johdosta, ja ne ovat luoneet tilaa naisten puoluerajat ylittävälle yhteistyölle paikallispolitiikassa.
Mosambikissa kaivannaissektorin parlamentaarinen valvonta vahvistui. Kansanedustajat ja maakuntatason parlamentaarikot tekivät aiempaa asiantuntevampia valvontavierailuja yhteisöihin, joihin kaivosteollisuus vaikuttaa. Vierailuraporttien sisältö ja suositukset ovat parantuneet, mikä osoittaa tietotason lisääntyneen ja poliitikkojen pystyvän valvomaan entistä tehokkaammin sektorin toimintaa.
Tunisiassa nuorten yhteistyöfoorumi kehittyi verkkoalustasta tapaamispaikaksi, jossa pääkaupunkiseudun ulkopuolella elävät nuoret pääsevät kohtaamaan toisiaan. Foorumi tuo yhteen puolueissa ja kansalaisjärjestöissä toimivia aktiivisia nuoria, jotka haluavat vaikuttaa maan muuttuneeseen poliittiseen tilanteeseen ja puolustaa demokratiaa.
Sambiassa koulutukset ja työpajat vammaisten ihmisten osallisuudesta auttoivat puolueita tunnistamaan osallistumisen esteitä omissa rakenteissaan ja löytämään keinoja niiden purkamiseksi. Puolueet myös sopivat tekevänsä yhteistyötä vammaisten ihmisten osallisuuden edistämiseksi politiikassa.
Etiopiassa vaalien jälkeen toteutetut koulutukset vahvistivat naispoliitikkojen osaamista ja ymmärrystä poliittisesta johtajuudesta. Lisäksi puoluerajat ylittävät työpajat ja tapaamiset nuorten poliitikkojen kanssa tarjosivat mahdollisuuden lisätä yhteistyötä hallitus- ja oppositiopoliitikkojen välillä sekä nuorten ja poliitikkojen välillä.
Myanmarissa kehitettiin verkossa toimiva sovellus, joka tarjoaa maan poliittisille toimijoille laadukasta demokratiakoulutusta vaikeasta poliittisesta tilanteesta huolimatta. Sovelluksen julkaisutilaisuuden osallistujat olivat innoissaan sovelluksen mahdollisuuksista kattavana ja helposti saatavilla olevana oppimistyökaluna.
Suomessa Demo Finland perusti yhdessä kaikkien eduskuntapuolueiden kanssa työryhmän, jonka tavoitteena on edistää vammaisten henkilöiden osallistumista suomalaisissa puolueissa. Työryhmän puitteissa puolueet ovat voineet käydä keskustelua osallistamisen ja inkluusion hyvistä käytännöistä, ja työryhmän jäsenet ovat alkaneet tehdä seurantaa puolueiden strategioista ja linjauksista vammaisten ihmisten osallisuuteen liittyen.
Tutustu vuosiraporttiimme 2022 täällä (avautuu uuteen välilehteen).