”Tulen aina olemaan ylpeä siitä, että loimme foorumin, jossa eri puolueita edustavat nuoret kokoontuivat ei vain olemaan yhtä mieltä, vaan myös olemaan eri mieltä rauhanomaisella tavalla ja toistensa näkemyksiä kunnioittaen”, kertoo Demo Finlandin vuonna 2015 päättyneen Nepalin hankkeen maajohtaja Rakesh Karna.
Nepalin hanke oli Demo Finlandin historian toinen yhteistyöhanke, joka alkoi vuonna 2007. Valmistelut aloitettiin jo edellisen vuoden aikana, ja tärkeässä roolissa niissä oli suomalaisten puolueiden nuoriso- ja opiskelijajärjestöjen edustajista muodostettu työryhmä. Hanke keskittyi nuorten puoluerajat ylittävän yhteistyön tukemiseen ja nuorten poliitikkojen koulutukseen ympäri Nepalia. Poliittisten nuoriso- ja opiskelijajärjestöjen yhteistyöfoorumi JYSP (Joint Youth and Student Platform) muodostettiin vuonna 2007.
Yhteistyö aloitettiin nepalilaisten toiveesta pian maan sisällissodan päättymisen jälkeen, ja vaikean konfliktinjälkeisen tilanteen vuoksi nepalilaiset nuoret halusivat yhteistyölle ulkopuolisen fasilitaattorin, jotta voitaisiin varmistaa neutraali tila vuoropuhelulle. Muista hankkeista poiketen Demo Finlandilla olikin Nepalissa oma toimisto sekä ei-nepalilainen maajohtaja, kunnes Rakesh Karna aloitti maajohtajana vuonna 2014 eli seitsemän vuoden yhteistyön jälkeen.

”Sisällissodan jälkeen puolueiden nuoriso- ja opiskelijajärjestöillä ei ollut kovin ystävälliset välit”, Karna kertoo. ”Jotkut järjestöistä edustivat valtavirtapuolueita, toiset olivat juuri tulleet sotimasta, ja lisäksi oli alueelliset puolueet, jotka yrittivät opetella, miten politiikassa toimitaan.”
Karnan mukaan tuohon aikaan käytiin keskustelua siitä, hyväksyisivätkö nuoret todella rauhanomaisen poliittisen vaikuttamisen keinoja, koska niiden välillä ja sisällä oli vakavia yhteenottoja. ”Näiden erilaisten ideologisten ryhmien tuominen yhteen oli aika intensiivistä.”
Nuorten ääni mukaan politiikkaan
Karna muistelee, että sisällissodan jälkeen jonkinlaista yhteistyötä oli saattanut olla eri puolueita edustaneiden nuorten välillä, mutta ei mitään vakiintunutta tapaa tuoda heidät yhteen. ”Rauhanprosessin jälkeen kaikki halusivat toimia vain johtajien kanssa, ja he eivät tavallisesti olleet nuoria. Nuorten ääntä ei kuultu, eikä nuorten osallistumista huomioitu.”
Ennen Demo Finlandin hanketta poliittisesti aktiivisten nuorten rooli nepalilaisessa yhteiskunnassa oli lähinnä protestien mobilisointi, ei niinkään nuorten näkemysten kanavointi politiikkaan. Demo Finlandin fasilitoiman yhteistyöfoorumin kautta nuorten näkökulmia muotoiltiin ja nostettiin kansalliseen päätöksentekoon. Vuonna 2009 foorumissa valmistui nuorten yhteispoliittinen ohjelma, jonka taustalla oli mittava, myös muita kuin poliittisesti aktiivisia nuoria osallistava prosessi.
Hanke edisti nuorten äänen kuulumista myös vahvistamalla nuorten kykyjä toimia politiikassa. Demo Finlandin ja JYSP:n koulutukset tavoittivat satoja nepalilaisia nuoria vuosittain. Monia hankkeessa aktiivisesti toimineita nuorisopoliitikkoja nousi vuosien kuluessa merkittäviin asemiin niin perustuslakia säätävän kokouksen jäseninä kuin ministereiksi asti. Useat silloiset nuoret toimivat tälläkin hetkellä provinssitason tai liittovaltiotason parlamenteissa tai erilaisissa muissa rooleissa puolueissaan.
Demo Finlandin fasilitoiman yhteistyöfoorumin kautta nuorten näkökulmia muotoiltiin ja nostettiin kansalliseen päätöksentekoon.
Karna kertoo, että myös sukupuolten tasa-arvo oli huomioitu toiminnassa. ”Se oli meille läpileikkaava teema: Miten nuoria naisia voidaan rohkaista osallistumaan poliittiseen toimintaan? Miten nämä nuoriso- ja opiskelijajärjestöt voivat tarjota turvallisemman tilan tai rohkaista naisia aktiivisiksi toimijoiksi omissa puolueissaan?” Vuosina 2013–2015 nuorten naisten poliittista osallistumista Nepalissa tuettiin myös erillisen, EU:n rahoittaman hankkeen kautta.
Yhteistyön kulttuurin luomista
Toiminta nuorten yhteistyöfoorumissa oli Karnan mukaan sitä, että ensin yhdessä neuvoteltiin käsiteltävistä aiheista ja agendasta, josta olisi kaikille hyötyä. Sen jälkeen suunniteltiin toimintaa, joka saattoi olla esimerkiksi yhteinen kampanja rauhan puolesta, muraalin maalaaminen tai dialogia nuoria koskevista poliittisista kysymyksistä.
”Pohjimmiltaan näiden toimien tarkoituksena ei ollut vain tehdä asioita, vaan tarjota nuorisopoliitikoille turvallinen tila, jossa he voivat kokoontua yhteen, unohtaa erimielisyytensä ja yrittää löytää keinoja työskennellä yhteisen asian hyväksi”, Karna kertoo. ”Se näytti aktiviteeteilta, mutta todellisuudessa kyse oli rinnakkaiselon kulttuurin luomisesta.”

Nuoret tekivät myös käytännön yhteistyötä yli puoluerajojen valtavan maanjäristyksen iskettyä Nepaliin keväällä 2015. ”Nuoret jättivät taakseen erimielisyydet ja toimivat yhtenäisenä joukkona maanjäristyksen vaikutuksista kärsivillä alueilla. He loivat poliittisesti neutraalin tavan toimia pelastus- ja avustustehtävissä yhteistyössä viranomaisten kanssa.”
Helppoa yhteistyön fasilitointi ei aina ollut. Foorumin sisällä oli jännitteitä esimerkiksi puolueiden erilaiseen valtakunnalliseen asemaan tai osallistujien yhteiskunnalliseen tai etniseen taustaan liittyen. ”Lähtökohtana foorumissa oli kuitenkin, että kaikki ovat tasa-arvoisia”, Karna kertoo.
”Se näytti aktiviteeteilta, mutta todellisuudessa kyse oli rinnakkaiselon kulttuurin luomisesta.”
Vuosien varrella nuorten yhteistyöfoorumin osallistujat pääsivät myös jakamaan kokemuksia muiden maiden nuorten poliitikkojen kanssa. Opintovierailuja järjestettiin Sri Lankaan, Suomeen ja Sloveniaan, ja Karna muistelee osallistujien arvostaneen vierailuja ja oppineen niistä paljon. Esimerkiksi vierailusta Suomen eduskunnassa osallistujille jäi mieleen valiokuntien rooli ja erilaisten asiantuntijoiden kuuleminen lainvalmistelussa. Silmiä avaava kokemus opintomatkojen osallistujille oli myös huomata, että nuorten asiat ovat loppujen lopuksi samanlaisia sekä Euroopan maissa että Nepalissa.
Dialogi ja yhteistyö politiikassa jatkuu
Vaikka Demo Finlandin hanke Nepalissa on päättynyt jo 10 vuotta sitten ja nuorten poliitikkojen yhteistyöfoorumi ei ole enää toiminnassa, Karna näkee hankkeen positiiviset vaikutukset edelleen Nepalin politiikassa. ”Väkivaltaisia yhteenottoja on ollut hyvin vähän. On vastakkainasettelua, mutta ei samalla tavalla väkivaltaista kuin aikanaan. Monet silloiset nuorisopoliitikot ovat nyt aikuisia ja mukana valtavirtapolitiikassa, ja he kantavat mukanaan kulttuuria, jossa neuvotteluja käydään rauhanomaisesti. Politiikassa on väittelyä ja dialogia, samanmielisyyttä ja erimielisyyttä, mutta paljon vähemmän väkivaltaa.”
”Ihmiset hyväksyvät toisensa, vaikka olisivat eri mieltä.”
Yhteistyön kulttuuri siis jatkuu, ja vaikka Demo Finlandin hanke ei ole yksin sitä luonut, Karna näkee sen tehneen oman osuutensa. Maahan onkin juurtunut koalitiopolitiikan perinne, ja hallituskokoonpanot vaihtelevat. ”Toisaalta se ei aina ole hyvä asia demokratian kannalta, sillä ihmisten on joskus vaikea erottaa, mitkä puolueet ovat hallituksessa ja mitkä oppositiossa”, Karna pohtii. ”Positiivista on kuitenkin, että ihmiset hyväksyvät toisensa, vaikka olisivat eri mieltä. Nepal on hyvä esimerkki siitä, miten toimia yhdessä eroista huolimatta.”
Se ei ole ihan merkityksetöntä maassa, jonka sisällissodan päättymisestä on alle 20 vuotta.
Puolueiden välisen yhteistyön merkityksen Karna näkee luontevana osana ihmisyyttä: ”Näin universumi toimii. Ei ole pelkästään ilmaa, tulta tai vettä. Tarvitsemme kaikkia näitä asioita. Yhteistyön tekeminen on ainoa tapa selviytyä ja menestyä. Se on ihmisyyden ja olemassaolon perusta.”
Tämä artikkeli on osa Demo Finland 20 vuotta -juttusarjaa, jossa kerrotaan Demo Finlandin pitkäaikaisista tai jo päättyneistä hankkeista ja niiden tuloksista. Lue lisää juhlavuodesta täällä.