Vuosien 1990 – 2010 aikana köyhyydessä elävien kiinalaisten määrä tippui 84 prosentista 10 prosenttiin koko maan väestöstä. Suurin kiitos tästä kuuluu vapaalle markkinataloudelle ja tätä kautta syntyneelle talouskasvulle. On ollut selvää, että kaupan edistäminen on luonut työtä, mikä on hyvinvoinnin keskeisin elementti moderneissa yhteiskunnissa. Eurooppa on maailman suurin kehitysavun antaja ja vapaaseen kauppaan perustuvan rauhan ylläpitäjä. Meillä onkin nyt ja tulevaisuudessa keskeinen rooli köyhyyden kitkemisessä maailmasta.
Euroopan ja Suomen kehitysyhteistyöapua kritisoidaan usein ja se on monen poliitikon automaattivastaus, kun leikkauskohteita pitäisi nimetä. Vastuunkantajat eivät kuitenkaan voi katsoa poispäin YK:n vuosituhattavoitteista tai Välimereen hukkuvista, köyhyyttä pakenevista pakolaisperheistä. Populistien leikkausvimman energia tuleekin suunnata kehitysyhteistyön kehittämiseen niin, että se tukee samalla maailmanlaajuista talouskasvua ja sosiaalisesti kestävää yhteiskuntakehitystä apua vastaanottavissa maissa.
YK:n tutkimusten mukaan perhesuunnitteluun, koulutukseen ja terveydenhuoltoon investoivien valtioiden talouskehitys on ollut huomattavasti nopeampaa verrattuna maihin, jotka eivät ole kyenneet uudistamaan yhteiskuntarakenteitaan. Tässä kehityksessä naisten aseman parantamisella on tärkeä ja myös taloudellisesti järkevä rooli. Valtiot, joissa sukupuolten välinen epätasa-arvo koulutuksessa on suurta, eivät ole pärjänneet talouskehityksessä niin hyvin kuin ne valtiot, jotka ovat päässeet irti vanhakantaisista sukupuolirooleista.
Euroopan unionin kehitysyhteistyötä tulee viedä entistä vahvemmin kohti kauppaa tukevaa ja edistävää mallia, jonka vahvoina lähtökohtina tulee jatkossakin olla naisten yrittäjyyden ja työelämässä etenemisen tukeminen sekä naisjohtajuuteen kannustaminen. Koulutus, työuralla kehittyminen ja taloudellinen itsenäisyys johtavat usein kestävämpään perhetilanteeseen, jossa lasten hyvinvointiin ja koulutukseen on taloudellisesti paremmat edellytykset. Asenne naisten kouluttautumista kohtaan on usein perinnöllistä, niin hyvässä kuin pahassa. Yhdysvallat on näyttänyt hyvää esimerkkiä ohjelmilla, joissa naisten kouluttautumista ja vaihto-opiskelua on tuettu, mikä on edistänyt työhön liittyvien kestämättömien sukupuoliroolien murenemista. Sellun keittäminen, suuren hotellin johtaminen tai tietoliikennesuunnittelu ovat yhtä lailla naisten kuin miestenkin töitä.
Euroopan unionin kehitysyhteistyöpolitiikan tulee tulevaisuudessa tähdätä kauppaa edistäviin toimiin kuten tullitariffien ja teknisten kaupanesteiden poistamiseen sekä epäedullisen sääntelyn karsimiseen EU-maiden ja kehittyvien talouksien välisestä kaupasta. Samalla sen tulee tukea sellaista vapaakauppaa, jonka avulla naiset voivat johtaa, näyttää mallia, kouluttautua, työskennellä ja vahvistaa perheensä terveyttä ja sosiaalista asemaa yhteiskunnassa. Järkevästi suunnitellulla kehitysyhteistyöpolitiikalla rakennetaan myös vahva taloudellinen pohja. Suorasta budjettituesta on liikuttava kohti kauppaa tukevaa kehitysyhteistyötä, jonka avulla voimme edistää köyhyyden poistamista, kasvattaa vientiä ja tuontia Euroopan ja kehittyvien maiden välillä sekä samalla antaa viestiä siitä, että me eurooppalaiset emme hyväksy kehityksen jarruna olevaa sukupuolten välistä epätasa-arvoa.
Aura Salla
Kirjoittaja on Demon 2. varapuheenjohtaja ja Kokoomuksen eurovaaliehdokas.