Hyppää sisältöön

Pohjoismaisille kehitysministereille muistutus demokratian roolista uudella kehitysagendalla

Pohjoismaiset demokratiatukijärjestöt muistuttavat pohjoismaisia kehitysministereitä pitämään demokratiaa näkyvästi esillä päätettäessä uusista vuoden 2015 jälkeisistä universaaleista kehitystavoitteista. Pohjoismaiset järjestöt tekivät yhteisen lausunnon ministereille kokoontuessaan Suomessa viime viikolla. Lausunto luovutettiin kehitysministeri Pekka Haavistolle.

Lausunto muistuttaa ministereitä heidän omasta yhteisestä kannanotostaan, jonka he tekivät aiemmin tänä vuonna. Nyt pohjoismaiset demokratiatukitoimijat pyytävät ministereitä olemaan lupaustensa veroisia ja ”edistämään demokraattisen hallinnon ja oikeusvaltioperiaatteen sisällyttämistä uudelle vuoden 2015 jälkeiselle kestävän kehityksen agendalle”.

Ministereiden kannanoton mukaan ”lähtökohtana [kehitysyhteistyössä] täytyy olla yhteiset ja tasavertaiset kehityskumppanuudet ja partnereiden oma vastuu kehityksestään”. Pohjoismaiset demokratiatukijärjestöt ovat samaa mieltä ja uskovat vahvasti demokratian – poliittisten puolueiden ja muiden demokraattisten toimijoiden – tukemisen oleva tehokas ja kestävä tapa luoda kehityskumppanuuksia, jotka kunnioittavat kumppanimaiden kansalaisten omaa tahtoa ja auttavat heitä ottamaan vastuun omista kehityspyrkimyksistään.

Kehitysministeri Haavisto puhui eduskunnassa Demon seminaarissa, joka järjestettiin osana pohjoismaisten demokratiatukitoimijoiden vuosittaista tapaamista. Haavisto kertoi yleisölle Suomen sitoumuksesta tukea poliittisille puolueille, kansalaisyhteiskunnalle ja naisten aseman parantamiselle suotuisaa ympäristö kehittyvissä demokratioissa. Haavisto totesi myös, että epädemokraattisten valtioiden kanssa toimiessa voi kuuntelu ja keskustelu olla kestävämpi tapa toimia, kuin näiden valtioiden tuomitseminen ja kansainvälisistä keskusteluista syrjäyttäminen.

Lue kahdeksan pohjoismaisen järjestön allekirjoittama lausunto kokonaisuudessaan tästä (englanniksi).

 

Jaa somessa:

Pysy ajan tasalla – tilaa uutiskirjeemme

Saat sähköpostiisi kootusti Demo Finlandin uusimmat uutiset kuusi kertaa vuodessa. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.