Hyppää sisältöön

Politiikkaa kuskusin äärellä

Demon tunisialainen kumppani CEMI on aloittanut tänä vuonna Tunisian politiikkakoulun puitteissa uuden poliittisten keskustelujen sarjan. Poliittinen kilpailu tarvitsee tuekseen poliittista yhteistyötä ja epämuodollista vuorovaikutusta yli puoluerajojen. Siksi Tunisian politiikkakoulu tarjoaa poliitikoille mahdollisuuden kokoontua keskustelemaan päivänpolttavista kysymyksistä rennossa ilmapiirissä.

Ensimmäinen ”poliittinen kuskus” järjestettiin toukokuussa. Läsnä oli myös entisten valtiojohtajien järjestö Club de Madridia edustanut Hollannin entinen pääministeri Wim Kok. Hän korosti puheenvuorossaan maltin ja rakentavan otteen tärkeyttä politiikassa: mitään ei saavuteta yhdessä yössä ja politiikassa jokainen joutuu tekemään kompromisseja.

Uusissa demokratioissa politiikan kilpailullinen elementti korostuu usein liikaa ja vaalit voittaneet puolueet yrittävät haalia itselleen kaiken vallan. Demon ja sen hollantilaisen kumppanijärjestö Netherlands Institute for Multiparty Democracyn kokemusten perusteella puolueiden välinen epämuodollinen dialogi on yksi hyvä tapa korostaa yhteistyön merkitystä matkalla moniarvoiseen ja toimivaan demokratiaan.

Heinäkuun alussa järjestetyn toisen keskustelun aiheena olivatkin poliittiset yhteenliittymät, joista alustamassa oli Bulgarian suurlähettiläs Tunisiassa. Keskusteluiden aiheet valitsevat osallistujat itse, politiikkakoulu kumppaneineen toimii ainoastaan tapahtumien järjestäjänä.

Poliittisesta kuskusista toivotaan kehittyvän merkittävä yhteiskunnallinen keskustelufoorumi Tunisian tiellä kohti vakaata demokratiaa. Tunisian kansallisruokana pidetty kuskus on myös oiva vertauskuva tavoitteille: luoda vahvasti tunisialainen järjestelmä, josta yhdessä nautittuna jokainen saa osansa ja sekaan mahtuvat monenlaiset ainekset.

Kuva: CEMI

Jaa somessa:

Pysy ajan tasalla – tilaa uutiskirjeemme

Saat sähköpostiisi kootusti Demo Finlandin uusimmat uutiset kuusi kertaa vuodessa. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.