Hyppää sisältöön

Suomen tasa-arvokäytännöt ja kuntien vahva rooli kiinnostivat sambialaisia naiskunnallispoliitikkoja

Kesäkuun puolivälissä viisi sambialaista naiskunnallispoliitikkoa saapui Suomeen tutustumaan tasa-arvokäytäntöihin, kuntien rakenteisiin ja puolueiden toimintaan. Viikon vierailuun mahtui paljon monipuolista ohjelmaa eduskunnan naisverkoston tapaamisesta käyntiin Keskustan puoluekokouksessa Turussa. Sambialaiset naispoliitikot tapasivat useiden eri puolueiden naisjärjestöjä, kuntatoimijoita ja tasa-arvon parissa työskenteleviä tahoja eri sektoreilta.

Erityisesti kiinnostusta ja keskustelua herättivät naisten puoluerajat ylittävä yhteistyö, puolueiden tasa-arvo ja sisäinen demokratia, kuntien vahva rooli Suomessa sekä poliittinen järjestelmä, joka pakottaa puolueet tekemään yhteistyötä ja neuvottelemaan keskenään. Sambiassa tilanne on päinvastainen: naiset eivät tee yhteistyötä yli puoluerajojen eivätkä puolueiden rakenteet tue naisten osallistumista, kuntien asema on heikko ja jo pelkkä käytössä oleva enemmistövaalitapa mahdollistaa tilanteen, jossa puolueiden ei tarvitse tehdä yhteistyötä vaalivoittajan saadessa kaiken vallan itselleen. Sambiassa naiset ovat kunnallispolitiikassa myös erittäin aliedustettuja – vain kuusi prosenttia kunnanvaltuutetuista on naisia. Suomessa vastaava luku on 37 prosenttia.

Lounastapaaminen Mari Kiviniemen kanssa

Lounastapaaminen Mari Kiviniemen kanssa

Matkan jälkeen delegaation jäsenet jakavat kokemuksiaan yli puoluerajojen kotikunnissaan. Lisäksi naiset suunnittelivat vahvistavansa yhteistyötään kuntatasolla ja pyrkivänsä vaikuttamaan puolueisiinsa, jotta esimerkiksi puolueiden naisjärjestöt saisivat paremmin rahoitusta. Delegaation jäsenille tarjoutuu myös mahdollisuus viedä oppimaansa pidemmälle maanlaajuisesti vuosittaisessa, kaikki Sambian naiskunnanvaltuutetut yhteen kokoavassa konferenssissa syyskuussa.

Laulua ja tanssia Turun Vihreiden virkistyspäivässä

Laulua ja tanssia Turun Vihreiden virkistyspäivässä

Vierailu oli osa Puolueiden kansainvälinen demokratiayhteistyö Demo ry:n ja Zambia National Women’s Lobbyn yhteishanketta, jonka tarkoituksena on vahvistaa naisten osallistumista paikallispolitiikassa Sambiassa.

Katso kuvia vierailusta Facebookissa.
Lue lisää hankkeesta.

Jaa somessa:

Pysy ajan tasalla – tilaa uutiskirjeemme

Saat sähköpostiisi kootusti Demo Finlandin uusimmat uutiset kuusi kertaa vuodessa. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.