Demo järjesti syyskuun Demokratiajuhlaviikon yhteydessä kahdeksalle nepalilaisen poliittisen opiskelija- tai nuorisojärjestön edustajalle opintomatkan Suomeen. Kymmenen päivän vierailullaan nepalilaisdelegaatio tapasi ja vaihtoi ajatuksia lukuisten suomalaisten nuoriso- ja opiskelijapoliitikkojen kanssa. Lisäksi vieraat tutustuivat Suomen poliittiseen järjestelmään, sen historiaan sekä ihailua herättäneeseen koulutusjärjestelmään.
Näkemyksiä Suomen poliittisen järjestelmän historiasta ja nykytilasta
Kahdeksan nepalilaisen nuoriso- ja opiskelijajärjestön edustajan delegaatio saapui Helsinkiin sunnuntaina 13. syyskuuta. Vierailun aikana tavattiin lähes kaikkien eduskuntapuolueiden nuorisojärjestöjen edustajia. Ensimmäisenä ohjelmassa oli Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liiton orientaatio. Vinon puheenjohtaja Paloma Hannonen kertoi vieraille yleisesti Suomen poliittisesta järjestelmästä ja esitteli lyhyesti eduskuntapuolueet. RKP:n tapaamisen yhteydessä Svensk Ungdomin pääsihteeri Silja Borgarsdóttir Sandelin järjesti tutustumiskäynnin eduskuntaan.
Helsingin yliopiston valtiotieteellisen tiedekunnan tutkijatohtori Johanna Rainio-Niemi esitteli Suomen historiaa konsensuksen rakentamisen perspektiivistä. Vasemmistonuorten Markus Heikkinen esitteli suomalaisen työväenliikkeen historiaa sekä hyvinvointivaltion rakentumista luokkataistelun näkökulmasta. Nepalilaiset vieraat löysivät paljon yhtäläisyyksiä Suomen historian vaiheista Nepalin lähihistoriaan ja nykytilanteeseen.
Koulujärjestelmä teki vaikutuksen
Demarinuorten järjestämällä vierailulla Vantaan Jokiniemen kouluun, apulaisrehtori Erkki Kärkkäinen esitteli Suomen koulujärjestelmää. Delegaatio tapasi myös useiden suomalaisten opiskelijajärjestöjen edustajia sekä opetusministeriön kansainvälisten asioiden johtajan Jaana Palojärven. Nepalilaisen opiskelijajärjestön ANNFSU (Fifth) puheenjohtaja Bhasker Kafle kertoi opiskelijoiden demokratiasta Nepalissa ja Student Front-järjestön puheenjohtaja Santosh Mehta nepalilaisten opiskelijoiden järjestäytymisestä.
Pääosin erilaisia kommunistipuolueita edustavat Nepalilaiset pitivät Suomen hyvinvointimallia lähes ihanteellisena varsinkin julkisen koulutusjärjestelmän osalta, mutta kummastelivat nykyistä kehityssuuntaa, jossa lisätään yksityisen sektorin rahoituksen osuutta. Nepalissa nuoret poliitikot pyrkivät juuri päinvastaiseen.
Demokratiajuhlaviikon seminaarit
Demon ja Kansalaisjärjestöjen Ihmisoikeussäätiön KIOS:n seminaarissa Allergiatalossa käsiteltiin demokratian ja ihmisoikeuksien tukemisen käytäntöjä, niistä saatuja kokemuksia ja demokratian ja ihmisoikeuksien suhdetta kehitykseen. Nepali Congress puolueen nuorisosiipeä Nepal Tarun Dalia edustava Dinesh Bhatt puhui seminaarissa nepalilaisten nuorisopoliitikkojen haasteista ja mahdollisuuksista.
Muita puhujia seminaarissa olivat demokratiatukiasiantuntija Richard Youngs, ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrynen, Tansanialainen veteraanipoliitikko Anna Abdallah sekä kansalaisjärjestöjen edustajia Nepalista, Ruandasta, Etiopiasta ja Sri Lankasta. Seminaarivieraat pääsivät tutustumaan Töölössä Merimelojien majalla myös suomalaiseen saunakulttuuriin ja rohkeimmat kävivät meressä uimassa.
Demon ja ulkoministeriön seminaarissa tarkasteltiin kansainvälisesti arvostettujen demokratia-asiantuntijoiden kera yhteyttä demokratian ja kehityksen välillä sekä keskusteltiin suomalaisen ja eurooppalaisen demokratiatuen tilanteesta ja tulevaisuudesta. Nepalilaisen kommunistisen puolueen nuorisosiivessä (NNYF) varapuheenjohtajana toimiva Hiranya Joshi kertoi kokemuksia Demon tukemasta Nepalin poliittisten opiskelija- ja nuorisojärjestöjen yhteistyöfoorumista.
Suunnitteilla koulutuksia ja työpajoja Nepalissa
Nepalilaiset nuorisojohtajat kokivat matkan erittäin hyödylliseksi, ja aikoivat jakaa tietoa järjestöissään ja puolueissaan koulutuksien ja työpajojen muodossa. Moni suunnitteli ajavansa koulutusjärjestelmän kehittämistä Nepalissa suomalaisen mallin suuntaiseksi ja tällaisen mallin lisäämistä tekeillä olevaan perustuslakiin.