Kuusi nuorta tunisialaista poliitikkoa ja Tunisian School of Politics -kurssin alumnia viettivät Suomessa viikon tutustuen suomalaiseen demokratiaan. Vierailun aikana he kertoivat miksi haluavat poliitikoiksi, vaikka tie päätöksenteon ytimeen on pitkä ja kivinen.
“Lähdin mukaan politiikkaan, sillä olen feministi. Puolet maailman ihmisistä on naisia, ja uskon että naiset voivat muuttaa Tunisiaa”, sanoo Bouthaina Elkorbi, vuonna 2013 perustetun sosiaalidemokraattisen puoluen Courant Democraten jäsen.
Farah Fourati, toinen nuori naispoliitikko ja Nidaa Tounes –puolueen aktiivi haluaa myös muuttaa Tunisian yhteiskuntaa. Hän uskoo että nuorten poliittisen osallistumisen lisääminen tuo valoisamman tulevaisuuden.
“Haluan nuorten äänet kuuluviin, haluan, että he ovat osa päätöksentekoa ja että he vaativat muutoksia”, hän kertoo, ja lisää että etenkin naisille osallistuminen kodin ulkopuolella on hankalaa. Poliittisesta osallistumisesta puhumattakaan.
Elkorbi ja Fourati vierailivat Suomessa yhdessä neljän kollegansa kanssa osana Tunisian School of Politics (TSoP) -ohjelmaa. Demon ja sen kumppaneiden CEMI:n and NIMD:in vuonna 2012 perustama TSoP on kattava koulutusohjelma, jossa vahvistetaan tunisialaisten parlamenttipuolueiden ja poliitikkojen kapasiteetia tehdä monipuolueyhteistyötä. TSoP tähtää myös puolueiden ohjelmatyön ja strategisten taitojen parantamiseen. Osana TSoP:ia koulutetaan vuosittain 50 nuorta poliitikkoa eri puolueista. Vuoden mittaisen kurssin aikana nuoret poliitikot saavat tietoa ja taitoja poliitikkona toimimisesta, demokratiasta ja monipuolueyhteistyöstä. Demon kumppanijärjestö CEMI tunnetaan erinomaisesta työstään koulutuksen toteuttamisessa.
Alumnien mukaan nämä TSoPin aikana opitut taidot tulevatkin tarpeeseen maassa, jossa demokratia on vielä nuori
“Tunisia on vasta löytänyt demokratian ja opettelee mitä se on. Meillä ei ole kokemusta demokraattisesta hallinnosta eikä poliitikoilla ja puolueilla ole keinoja selviytyä uusista haasteista. Heidän taitojensa parantaminen ja tiedon lisääminen on tärkeää”, kertoo Ennahdha -puolueen jäsen Haithem Ben Braham.
“Vanhan sukupolven on aika ojentaa soihtu meille”
Vuoden 2011 vallankumous, jota etenkin nuori sukupolvi ajoi, on avannut nuorille mahdollisuuksia osallistua, mutta tie on yhä pitkä ja kivinen. Uusi, vuonna 2017 voimaan astunut vaalilaki takaa naisten ja nuorten pääsyn puolueiden vaalilistoille ehdokkaiksi, mutta valta-asemiin pääsy puolueissa ja päätöksentekoon vaikuttaminen on yhä vaikeaa.
Ali Ben Jeddi, aktivisti ja Front Populaire – Taliaa -puolueen jäsen, sanoo epätasa-arvoisten osallistumismahdollisuuksien puolueiden sisällä olevan nuorten tunisialaisten poliitikkojen suurin ongelma.
“Vanhemman sukupolven täytyy ymmärtää että nuoret poliitikot haluavat tulla kuulluiksi ja vaikuttaa puolueissa. Heidän pitäisi ojentaa soihtu meille, on meidän aikamme tarttua vallankahvaan.”
Ratkaisu voisi löytyä lainsäädännöstä. Puolueiden velvoittaminen naisten ja nuorten tasa-arvoiseen edustukseen lailla voisi taata nuorten pääsyn valta-asemiin, sanoo Yamen Akkari, Machou3 Tounes -puolueesta.
Monipuolueyhteistyö rakentaa parempaa tulevaisuutta
Kiireisen viikon aikana tunisialaiset vertasivat politiikkaa Suomessa ja kotimaassaan.
Akkarin mukaan siirtymä diktatuurista demokratiaan on ollut menestyksekäs. Silti maassa on edelleen ongelmia. Työttömyyden ja taloudellisen epävarmuuden lisäksi politiikan polarisoituminen aiheuttaa vaikeuksia. Akkarin mukaan monipuolueyhteistyöstä voisi löytyä ratkaisu Tunisian ongelmiin ja toivoo, että maa seuraa Suomen esimerkkiä.
“Olen huomannut että täällä Suomessa poliittiset puolueet kykenevät siirtämään erimielisyytensä päätöksenteossa syrjään. Ne tekevät yhteistyötä, koska tietävät että kaiken taustalla on kuitenkin kansalaisten etu”, hän sanoo.
Poliitikkojen kouluttaminen monipuolueyhteistyöhön onkin yksi TSoPin keskeisistä opeista, ja se tuntuu toimivan.
“Ennen osallistumista TSoPiin olin taipumaton enkä voinut ymmärtää ihmisiä poliittisen kentän toisella laidalla. Mutta TSoPin aikana minä ja kollegani opimme hyväksymään erilaiset ideologiat ja käymään dialogia. Tavallaan TSoP opetti meitä olemaan rationaalisia ja tekemään kompromissejä”, lisää Ben Jeddi.
Demokratia on asenne, mentaliteetti, kulttuuri
Vallankumous päätti pitkän tyrannian aikakauden, ja vaikka TSoPin alumnit ovat toiveikkaita maansa tulevaisuudesta, he myös toteavat että demokratian sisäänajoon vaaditaan aikaa.
“Demokratia on ratkaisu, jonka avulla ihmiset voivat elää yhdessä erimielisyyksistään huolimatta ja ratkaista ongelmia. Mutta siihen menee vielä aikaa, koska demokratia on ensisijaisesti mentaliteetti ja vie aikaa muuttaa kuudenkymmenen vuoden ajan päihimme iskostettua tyrannian mentaliteettia”, sanoo Ben Braham.
Amine Masmoudi, liberaalin Afek Tounes –puolueen aktiivi, on samaa mieltä. Hänelle demokratia tarkoittaa asennetta, uutta kulttuuria, joka Tunisian täytyy omaksua.
“Yritämme tuoda tätä uutta kulttuuria sukupolveemme. Vanhempi sukupolvi ei elänyt sitä, joten yritämme nyt ymmärtää, mitä demokratia oikein on. Tällä hetkellä ilmaisemme demokratiaa lähinnä vaalien kautta, mutta tulevaisuudessa sen täytyy olla yleinen asenne, osallistumisen kulttuuri, jossa kunnioitamme toisiamme ja toistemme valintoja.”
Loppujen lopuksi demokratia tarkoittaa vapautta. Akkari, joka ennen vallankumousta kuului valtaapitävään puolueeseen, sanoo että jopa diktatuurin aikana hän uskoi demokratiaan ja sen voittoon.
“Demokratia antaa ihmisille vapauden. Ja kun olet vapaa, voit unelmoida ja ideoida, luoda uusia asioita. Niin politiikassa, taloudessa, taiteessa kuin kulttuurissa – kaikilla elämän osa-alueila. Näiden arvojen puolesta meidän tulee taistella.”
Paula Mitchell