EU valmistelee parhaillaan toimintasuunnitelmaa ihmisoikeuksista ja demokratiasta vuosille 2020–2024. Demo vaatii yhdessä muiden demokratiajärjestöjen kanssa, että demokratia saa suunnitelmassa enemmän tilaa kuin edellisessä viisivuotissuunnitelmassa, joka keskittyi pitkälti ihmisoikeuksiin. Demokratia ja ihmisoikeudet tukevat toisiaan ja ovat myös EU:n perusarvoja.
”Demokratian puolustaminen on erittäin ajankohtaista, ja tuleva toimintasuunnitelma antaa tähän toivottavasti hyvin konkreettisen työkalun. Työmme – demokratian tukeminen – on ihmisoikeusperustaista”, linjaa Demon toiminnanjohtaja Anu Juvonen.
Demo on vaikuttanut toimintasuunnitelman valmisteluun eurooppalaisen kattojärjestönsä, European Partnership for Democracyn (EPD) kautta.
EU:n lokakuussa 2019 hyväksymät päätelmät demokratiasta korostivat EU:n halua edistää demokratiaa ulkosuhteissa sekä torjua niitä ilmiöitä, jotka vaikuttavat kielteisesti demokratian toteutumiseen. Demokratiatukijärjestöt vaativat, että tuleva toimintasuunnitelma on linjassa päätelmien kanssa ja tarjoaa selkeän ohjeistuksen demokratian edistämiseen. Järjestöjen mukaan demokratialle ja ihmisoikeuksille on annettava yhtä paljon painoarvoa toimintasuunnitelmassa, mikä tarkoittaa esimerkiksi demokratian ja ihmisoikeuksien keskinäisen yhteyden huomioimista sekä demokratiatuen nostamista omiin kappaleisiinsa. Lisäksi ne suosittelevat keskeisten sidosryhmien osallistamista toimintasuunnitelman valmisteluun sekä tutkimustiedon kokoamista demokratian tukemisen hyvistä käytännöistä ja EU:n toiminnan vaikutuksista. Se on välttämätöntä, jotta demokratian edistämiseen tähtääviä ohjelmia voidaan suunnitella tehokkaasti ja todelliseen näyttöön perustuen.
Demolle on ollut erityisen tärkeää, että demokratiajärjestöjen lausunnossa viitataan keskeisiin ihmisoikeussopimuksiin, kuten kansalais- ja poliittisten oikeuksien sopimukseen.
EPD on yhdessä European Network of Political Foundationsin (ENoP) ja International IDEA:n kanssa jättänyt Euroopan ulkosuhdehallinnolle lausunnon tulevasta toimintasuunnitelmasta. Komission on tarkoitus hyväksyä toimintasuunnitelma kevään aikana.
Lue lausunto kokonaisuudessaan täällä.