Hyppää sisältöön

EU:lta entistä määrätietoisempaa tukea Pohjois-Afrikalle

 

Euroopan komissio hyväksyi joulun alla uuden alueellisen ohjelman, jonka tarkoituksena on aikaisempaa järjestelmällisemmin tukea Pohjois-Afrikan maiden poliittista ja demokraattista uudistumista. Komission sitoutumisesta tehtävään kertoo naapurustopolitiikasta vastaavan komissaari Štefan Fülen toteamus: “Kestävän demokratian tukeminen Pohjois-Afrikassa on yksi tärkeimmistä tehtävistämme”.

Ohjelma on osa EU:n ja Euroopan neuvoston strategista yhteistyötä. Alkuvaiheessa Marokkoon ja Tunisiaan keskittyvän ohjelman painopisteitä ovat oikeuslaitosten riippumattomuus ja tehokkuus, ihmisoikeuksien ja demokratian edistäminen, ihmiskaupan ehkäiseminen sekä korruption kitkeminen ja hyvän hallinnon tukeminen.

Tukea suunnataan poliittisen järjestelmän kaikille tasoille parlamentista nuorisopolitiikkaan ja julkishallinnosta kansalaisjärjestötoimintaan. Ohjelman puitteissa on tarkoitus muun muassa antaa asiantuntija-apua oikeuslaitosten kehittämiseen, järjestää konferensseja ja työryhmiä sekä kouluttaa nuoria poliittisia johtajia.

Ohjelma ja uusittu naapurustopolitiikka ovat EU:n reaktioita Arabikevääseen ja kritiikkiin, jota unioni sai Arabikevään yhteydessä linjattomasta toiminnastaan naapuruston demokratiakehityksen suhteen. Fülen mukaan tällaisten ohjelmien kautta EU voi tukea ihmisoikeuksien ja hyvän hallinnon toteutumista ja siten taata ihmisille oikeudenmukaisen kohtelun. EU:n ulkopolitiikan ja turvallisuusasioiden korkean edustajan Catherine Ashtonin mukaan ohjelma on osa unionin uutta lähestymistapaa naapurustopolitiikassaan: “Maiden täytyy perustaa demokraattisia instituutioita niin, että todellinen syvä demokratia voi juurtua ja demokratiasta tulla normaali elämäntapa”.

Lue komission tiedote ohjelmasta.

Jaa somessa:

Pysy ajan tasalla – tilaa uutiskirjeemme

Saat sähköpostiisi kootusti Demo Finlandin uusimmat uutiset kuusi kertaa vuodessa. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.