Hyppää sisältöön

Kansainvälistä kokemusten vaihtoa

Kansainvälinen naispoliitikkojen ryhmä Nepalista ja Tansaniasta vieraili Suomessa Demon vieraana syyskuun alussa. Delegaatio vieraili muun muassa eduskunnassa ja eri puolueiden toimistoilla. Tuttavuutta tehtiin myös suomalaisiin ylpeydenaiheisiin: kunnalliseen päiväkotiin ja saunaan.

Kummastelua etenkin nepalilaisten keskuudessa herätti Suomessa vähäinen hierarkia-ajattelu. Europarlamentaarikko tarjoilemassa vierailleen omenapiirakkaa tai järjestön pääsihteeri keräämässä kokouskahviastioita pesukoneeseen on nepalilaiselta kantilta katsottuna jotain aivan käsittämätöntä.

2012 11 14delegaatio

Kaisa Tiusanen esitteli suomalaista vaalijärjestelmää oikeusministeriön demokratiayksikössä.

Delegaatio koostui nepalilaisista ja tansanialaisista naispoliitikoista, joista osa istuu Tansanian parlamentissa. Kaiken kaikkiaan suhteellisen heterogeenistä ryhmää yhdisti etenkin halu parantaa naisten asemaa niin omassa maassaan kuin maailmanlaajuisesti. Kokemusten vaihtoa käytiin puolin ja toisin, ja tuskin kukaan lähti tapaamisista ilman uusia ideoita niin nepalilaisen ja tansanialaisen kuin suomalaisenkin yhteiskunnan tasa-arvon edistämiseksi.

Taistelu vaikenemisen kulttuuria vastaan

Naisiin kohdistuvan väkivallan läsnäolo kaikissa kolmessa maassa, Suomessa, Tansaniassa ja Nepalissa herätti vahvoja tunteita. Puuttuvat resurssit vaikeuttavat väkivaltaa kokeneiden naisten auttamista Suomessa, väkivallan tunnistaminen ja sen käytön yleinen hyväksyminen taas Tansaniassa ja Nepalissa.

Väkivaltaan liittyvät häpeän tunteet vaikeuttavat tilanteeseen puuttumista niin uhrin kuin tekijänkin näkökulmasta. Pidettiin tärkeänä väkivaltaisuuteen liittyvän hiljaisuuden ja vaikenemisen kulttuurin murtamista kaikissa kolmessa maassa.

Kaikki pitivät avainkysymyksenä naisten kouluttamista, sekä tasa-arvoista kasvatusta pojille ja tytöille jo lapsesta lähtien.

Kampanjointia ja ehdokkaiden värväämistä

Kuntavaalien alla keskusteltiin paljon kampanjoinnista ja se myös kiinnosti vieraita. Tällä hetkellä Tansanian naiset pitivät suurimpana ongelmanaan kampanjoinnissa rahan puutetta. Vaalituen hankkiminen on alun perinkin vähävaraisemmille naisille haastavaa, ja lisäksi naiset pelkäävät ehdolle asettumista.

2012 11 14deleg

Vihreiden naisten puheenjohtaja Sirpa Hertell ojensi Maua Daftarille europarlamentaarikko Satu Hassin kirjan.

Merkittävänä esteenä ehdokkuudelle pidettiin naisten itseluottamuksen puutetta niin Nepalissa kuin Tansaniassakin. Siksi ruohonjuuritason työ naisten kanssa on ensiarvoisen tärkeää. Kiinnostavaa kyllä, myös Suomessa rahan puute on naisille ongelma ehdolle asettumisessa, esimerkiksi vihreät naiset kertoivat että heidän maksamilleen naisehdokkaiden tuille on paljon kysyntää.

Kansainvälistä vertaistukea

Suomen vierailun yhteydessä delegaatio osallistui Kööpenhaminassa Demon sisarjärjestön DIPD:n (Danish Institute for Parties and Democracy) järjestämään kansainväliseen Women in Politics -seminaariin. Seminaari toi yhteen naisliikkeiden johtohahmoja, poliitikkoja ja alan asiantuntijoita eri puolilta maailmaa jakamaan kokemuksia ja vertaistukea toisilleen.

2012 11 14manju

Manju Yadav Nepalista piti puheenvuoron DIPD:n seminaarissa Christiansborgissa.

Delegaatit oli kutsuttu jakamaan kokemuksiaan Demon tukemasta työstä ja naisten poliittisesta osallistumisesta Tansaniassa ja Nepalissa. Tansanian parlamentin jäsen Susan Lyimo ja nepalilainen naispoliitikko Manju Yadav puhuivat maidensa tasa-arvotilanteesta.

Lyimon mukaan Tansanian tämänhetkinen ongelma on naisten minimaalinen osallistuminen, vaikka perustuslaki takaa tasa-arvoisen osallistumisen sekä naisille että miehille. Naisten todellinen vaikutusvalta jää naiskiintiöistä huolimatta maassa vähäiseksi. Yadav avasi naisten tukalaa tilannetta Nepalissa, jossa sanonnan mukaan politiikassa toimiminen on naiselle yhtä kuin maineen menettäminen.

Demon hallituksen varapuheenjohtaja Hildur Boldtin seminaarin innoittama “Ei demokratiaa ilman naisia” -kirjoitus.

Jaa somessa:

Pysy ajan tasalla – tilaa uutiskirjeemme

Saat sähköpostiisi kootusti Demo Finlandin uusimmat uutiset kuusi kertaa vuodessa. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.