Hyppää sisältöön

Kehityspoliittinen johto kaipaa lisää panostusta demokratiatukeen

Kehityspoliittisella kentällä on kuluneen kesän aikana haettu uusia suuntalinjoja uuden hallituksen, hallitusohjelman, budjettiesityksen ja vaihtuneen kehityspoliittisen johdon myötä. Muutosten seurauksena demokratiatyön näkyvyys lisääntynee.

Kesä on kuitenkin tuonut myös huonoja uutisia alan toimijoille. Valtiovarainministeriön budjettiesityksen mukaan kehitysyhteistyön määrärahat jäädytettäisiin vuoden 2011 tasolle vuoden 2012 alusta tarkoittaen sitä, että 0,7 prosentin tavoitteesta tultaisiin jäämään pahasti jälkeen. Positiivista on taas hallitusohjelman uusi kehityspoliittinen suuntaus, jonka mukaan demokratia- ja ihmisoikeustyöllä on jatkossa yhä suurempi merkitys Suomen kehitysyhteistyössä.

Kehitysministeri Heidi Hautala ja syyskuun alusta kehityspolitiikasta vastaavana alivaltiosihteerinä aloittanut Anne Sipiläinen tukevat vahvasti hallitusohjelman linjausta. Hautalan mukaan “sekä kuohuvissa arabimaissa että humanitaarisesta katastrofista kärsivässä Afrikan sarvessa ongelmien taustalla ovat pitkälti samat syyt: demokratiavaje, sosiaalinen ja taloudellinen epätasa-arvo sekä osallistumismahdollisuuksien puute”.

Myös Sipiläisen mukaan ongelmien taustalla ovat pitkälti heikosta hallinnosta johtuvat syyt. Hän muistuttaa, että köyhyyden vähentämisen rinnalla ja sen keinona on olennaista parantaa kansalaisten vaikuttamismahdollisuuksia. Kolmeksi kehityspoliittiseksi painopisteekseen Sipiläinen nimeää oikeusvaltion, demokratian ja ihmisoikeudet ja toteaa, että “jos niissä ei onnistuta, niin ei sitten muussakaan”.

Sipiläinen aikoo olla aktiivisesti mukana keskustelussa Suomen globaalista vastuusta kehityspolitiikassa. Myös Hautala painottaa Suomen kansainvälisen uskottavuuden säilyvän vain jos Suomi sitoutuu yhteisiin kansainvälisiin tavoitteisiin. Arabimaiden demokratisoitumisprosessi tarjoaisi Suomelle erinomaisen mahdollisuuden toteuttaa käytännössä hallitusohjelman asettamia ja Hautalan erinomaisena pitämiä painopisteitä, joihin kuuluvat oikeusvaltion, demokratian ja ihmisoikeuksien tukeminen sekä koulutus.

Kehityspoliittinen keskustelu tulee jatkumaan syksyn mittaan kun hallitus ryhtyy uuden kehityspoliittisen toimintaohjelman laadintaan. Demossa hallitusohjelman painotukset on otettu ilolla vastaan ja Demo toivoo hallituksen asettamien ja kehityspoliittisen johdon tukemien suuntausten olevan näkyvässä asemassa uudessa kehityspoliittisessa ohjelmassa.

 

Uutiset ulkoministeriön verkossa:

Anne Sipiläinen on uusi alivaltiosihteeri

Kehitysministeri Heidi Hautala suurlähettiläspäivillä: Suomen pidettävä kiinni sitoumuksistaan

Kehitysministeri Heidi Hautala: Valtiovarainministeriön esitys hallitusohjelman vastainen

Jaa somessa:

Pysy ajan tasalla – tilaa uutiskirjeemme

Saat sähköpostiisi kootusti Demo Finlandin uusimmat uutiset kuusi kertaa vuodessa. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.