Edustuksellinen demokratia edellyttää toimivia ja vastuullisia puolueita. Mikään muu taho ei voi hoitaa kaikkia puolueille kuuluvia, yhteiskunnalle tärkeitä tehtäviä. Puolueet muodostavat parlamentin ja hallituksen, kanavoivat kansalaisten tarpeita ja näkemyksiä poliittiseen keskusteluun ja antavat kansalaisille mahdollisuuden osallistua päätöksentekoon.
Monesti maissa, joissa demokratia ja monipuoluejärjestelmä ovat vielä uutta, puolueet ovat heikkoja eikä niillä ole vakiintuneita tapoja tehdä yhteistyötä. Ne tarvitsevat tukea ohjelmallisen työn kehittämiseen sekä puoluerajat ylittävän yhteistyön vahvistamiseen. Koska puolueet ovat merkittävä kanava poliittisten linjausten muodostamiselle ja kansalaisten osallistumiselle, ne ovat politiikan keskeisiä portinvartijoita. Demokratian toteutumisen kannalta onkin olennaista, miten eri ihmiset saavat äänensä kuuluviin puolueissa. Politiikassa aliedustettuja ryhmiä ovat usein naiset, nuoret ja erilaiset vähemmistöt. Heidän osallistumistaan puolueiden toiminnassa on tarpeen tukea, jotta kansalaiset olisivat aidosti edustettuina päätöksenteossa.
Toimiva monipuoluejärjestelmä edistää rauhan, kehityksen, tasa-arvon ja ihmisoikeuksien toteutumista. Monipuoluedemokratiassa kehityksen hyödyt jakautuvat tasaisemmin kuin muissa hallintojärjestelmissä ja poliittisia ristiriitoja voidaan käsitellä rauhanomaisin keinoin.
Demokratiaa ei voi viedä, mutta sitä voi ja tulee tukea, sillä monipuoluejärjestelmä on keino vakaaseen ja ihmisoikeuksia kunnioittavaan yhteiskuntaan.