Hyppää sisältöön

Nouabook linkittää äänestäjät ja poliitikot Tunisiassa

Demon kumppani Centre des Etudes Méditerranéennes et Internationales (CEMI) lanseerasi Tunisiassa kansanedustajat ja kansalaiset yhdistävän verkkosivuston, Nouabookin. Sivusto on maassa ainutlaatuinen pyrkimys lisätä politiikan avoimuutta ja poliitikkojen tilivelvollisuutta kansalaisille. Sivuston välityksellä kansalaiset voivat esittää kysymyksiä kansanedustajille. Kysymykset ja vastaukset tulevat kaikkien näkyville. Idea on tuoda kansalaisia ja poliitikkoja lähemmäksi toisiaan ja lisätä luottamusta, keskustelua ja monipuolista ajatustenvaihtoa.

Idea sivustoon lähti CEMIn koordinaattori Zied Hadhrin mukaan tarpeesta vahvistaa Tunisian politiikkakoulun tulosten kestävyyttä ja näkyvyyttä laajemmalle yleisölle. Vastaavanlaiset sivustot löytyivät malliksi Ranskasta ja Marokosta. Tavoitteena on tarjota uusi tila dialogille kansalaisten ja politiikkojen välillä. Sivusto myös helpottaisi kiireisten kansanedustajien arkea, sillä heillä ei ole aina mahdollista matkustaa kauas äänestysalueilleen.

CEMIn johtaja Ahmed Driss esittelee Nouabookia kansanedustajille lanseeraustilaisuudessa maaliskuussa

Tunisiassa valmistaudutaan parhaillaan kauan odotettuihin paikallisvaaleihin, jotka on tarkoitus pitää joulukuussa. Vaaleissa valitaan ensimmäistä kertaa paikallishallinto arabikevään vallankumouksen jälkeen. Vaalien jälkeen sivustolle lisätään uusien kunnallispoliitikkojen profiilit, jolloin kysymykset myös paikallispoliitikoille ovat mahdollisia.

Sivusto hakee vielä muotoaan ja on pohdinnassa, josko kansanedustajat antaisivat vastauksensa sivustolle videoina. Lisäksi ongelmalliseksi on muodostunut, että kansalaisilla ei ole aina ymmärrystä kansanedustajien roolista ja vaikutusmahdollisuuksista. Sivustoa kehitetäänkin jatkossa avaamaan poliitikkojen roolia kansalaisille.

Tunisiassa yhteistyössä hollantilaisen kumppaninsa NIMDin kanssa muun muassa nuorelle poliitikkojen sukupolvelle suunnattua Tunisian politiikkakoulua, puolueiden strategiatyön vahvistamista ja puolueiden korkean tason yhteistyötä.

Nouabook on otettu hyvin vastaan poliitikkojen keskuudessa. Kuvassa vasemmalta oikealle Neji Jelloul (entinen opetuministeri), Ajmi Lourimi (kansanedustaja ja Ennahda-puolueen hallituksen jäsen), Ali Laraiedh (entinen pääministeri)

Jaa somessa:

Pysy ajan tasalla – tilaa uutiskirjeemme

Saat sähköpostiisi kootusti Demo Finlandin uusimmat uutiset kuusi kertaa vuodessa. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.