Hyppää sisältöön

Parlamenttien välistä oppimista eduskunnassa

Demo oli jälleen mukana, kun eduskunta ja Maailmanpankin alainen World Bank Institute järjestivät Pikkuparlamentissa 8.–10.5.2017 kehittyvien maiden kansanedustajille ja parlamenttien työntekijöille seminaarin demokratian ja parlamentarismin vahvistamiseksi.

Tämän vuoden seminaarin teemaksi oli valittu parlamenttien rooli toimivien, vastuullisten ja inklusiivisten instituutioiden rakentamisessa kestävän kehityksen tukemiseksi. Seminaarin noin kolmekymmentä osallistujaa tulivat Keniasta, Marokosta, Mosambikista, Myanmarista, Tansaniasta ja Sambiasta.

Demon toiminnanjohtaja Anu Juvonen osallistui seminaarin avauspäivänä Maailmanpankin vuosittaista World Development -raporttia käsittelevään keskusteluun toisena alustajana. Tämän vuoden raportin teemaksi on valittu nimenomaan hallinnon merkitykseen kehityksessä.

Keskustelussa Juvonen korosti puolueiden roolia siinä, että hyviä aloitteita viedään eteenpäin ja toteutetaan, kansalaisten ääni tulee kuulluksi päätöksenteossa ja politiikassa edustettuina ovat myös perinteisesti päätöksenteosta syrjään jätetyt ryhmät. Yksi raportintekijöiden havainnoista olikin, että poliittiset päätökset pitävät ja niitä toteutetaan kestävästi, vain jos ne on valmisteltu inklusiivisesti eli vähintään kaikkia osallisia kuullen. Samoin jos puolueilla on selkeät puolueohjelmat, julkisen sektorin reformeilla on yli 30% parempi onnistumismahdollisuus kuin maissa, joissa puolueet eivät toimi ohjelmien pohjalta.

Eduskunnan ”maailmanpankkiseminaari” oli järjestyksessään jo seitsemästoista. Seminaarit ovat oiva tapa korostaa parlamenttien ja poliitikkojen tärkeää roolia niin kansallisesta kuin kansainvälisestä kehityksestä vastaavina tahoina. Samalla mahdollistetaan vertaisoppiminen eri maiden parlamentaarikkojen välillä.

Lisää seminaarista eduskunnan sivuilla: https://www.eduskunta.fi/FI/tiedotteet/Sivut/Maailmanpankin-seminaari-05052017.aspx

Kuva: World Bank Institute

Jaa somessa:

Pysy ajan tasalla – tilaa uutiskirjeemme

Saat sähköpostiisi kootusti Demo Finlandin uusimmat uutiset kuusi kertaa vuodessa. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.