Hyppää sisältöön

Pohjoismaiset demokratiatukitoimijat kokoontuivat

Pohjoismaiset puolueet ja niiden demokratiatukeen keskittyneet järjestöt tukevat demokraattista järjestelmää ja puolueita yli 40 maassa ympäri maailman. Tähän työhön ja siitä saatujen kokemusten hyödyntämiseen keskityttiin Espoossa ja Helsingissä järjestetyssä pohjoismaisten demokratiatukitoimijoiden vuosittaisessa tapaamisessa 18. ja 19. syyskuuta.

2014_9_23_nordic_3Tapaaminen oli järjestyksessään kolmas ja sen ohessa pidettiin nyt ensimmäistä kertaa pohjoismainen akatemia. Akatemiassa kansainvälisten järjestöjen ammattilaiset perehdyttivät pohjoismaiset toimijat demokratiatuen ajankohtaisiin aiheisiin.

Akatemian avanneessa osiossa Euroopan unionin ulkosuhdehallintoa, ETYJ:ä ja International IDEAa edustaneet kouluttajat keskittyivät erityisesti demokratiatukityön suunnitteluun ja siinä huomioitaviin seikkoihin – olennaisimpina nousivat esille muun muassa poliittisessa järjestelmässä liikkuvat rahavirrat, vaalijärjestelmä, kaikkien relevanttien toimijoiden tunnistaminen ja vallitsevat valtarakenteet puolueiden ja hallinnon välillä.

Akatemian toisessa osiossa keskusteltiin siitä, kuinka demokraattisesti toimivalle puolueelle olennaisia arvoja – edustuksellisuutta ja vastuullisuutta – voidaan tukea. Keskustelussa korostettiin muun muassa puolueiden sisäisen demokratian kuin myös valtaapitäviä valvomaan kykenevän opposition merkitystä.

Tapahtuman toinen päivä alkoi kutsuvierasseminaarilla eduskunnassa. Demon puheenjohtaja, kansanedustaja Satu Haapanen korosti puheessaan, että kehitysyhteistyötoimijoiden ei tulisi sivuuttaa puolueita tukiessaan hallintoa ja demokratiaa, sillä niillä on avainasema kehityksessä huolimatta siitä toimivatko ne hyvin vai huonosti. Tukemalla puolueita voidaan siis edistää omaehtoista ja kestävää kehitystä demokratisoituvissa maissa.

2014_9_23_nordic_2Kehitysministeri Pekka Haavisto toivoi puheenvuorossaan, että demokraattinen hallinto saisi paikkansa vuoden 2015 jälkeisellä kehitysagendalla. Kysyttäessä epädemokraattisten valtioiden kanssa toimimisesta Haavisto totesi, että on parempi käydä keskustelua ja koettaa oppia ymmärtämään, kuin jättää autoritääriset valtiot syrjään kansainvälisiltä foorumeilta.

Pohjoismaiset demokratiatukitoimijat muistivat Haavistoa ja muita pohjoismaisia kehitysministereitä yhteisellä lausunnolla, joka muistuttaa ministereitä heidän yhteisestä sitoumuksestaan pitää demokratia vahvasti agendalla kansainvälisissä kehityspolitiikkaa koskevissa neuvotteluissa. Voit lukea kahdeksan järjestön allekirjoittaman lausunnon tästä.

Kaksipäiväisen tapahtuman lopuksi kokoonnuttiin vielä pohtimaan niin temaattisia kuin maantieteellisiä yhteistyömahdollisuuksia. Pohjoismaat ovat maailmalla profiloituneet vahvoiksi demokratian kannattajiksi ja myös pohjoismaiset toimijat kokevat itse, että yhteistyössä voidaan saavuttaa enemmän. Samalla sitouduttiin jatkamaan vuosittaisia tapaamisia ja kehittämään akatemiaa, jotta pohjoismaista demokratiatukea voidaan ennestään vahvistaa.

Jaa somessa:

Pysy ajan tasalla – tilaa uutiskirjeemme

Saat sähköpostiisi kootusti Demo Finlandin uusimmat uutiset kuusi kertaa vuodessa. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.