Hyppää sisältöön

Politiikkakoulu luo pohjaa moniarvoiselle ja moniääniselle yhteiskunnalle Myanmarissa

 

Sain kunnian osallistua Demon politiikkakouluun Myanmarissa yhtenä kouluttajista. Demo on eduskuntapuolueiden vuonna 2005 perustama järjestö, jonka tarkoituksena on edistää demokraattista kehitystä ja toimivien monipuoluejärjestelmien syntyä.

Demolla on Myanmarissa politiikkakoulu, joka on maan ensimmäinen puoluerajat ylittävä koulutusohjelma aluetasolla. Kahden ensimmäisen vuotensa aikana Myanmarin politiikkakoulu on kouluttanut 116 poliitikkoa 28 eri puolueesta. Koulussa opitaan demokratian eri periaatteista ja käytännöistä.

Viime joulukuussa 60 opiskelijaa ympäri Myanmaria kokoontui kolmeksi päiväksi oppimaan keinoja politiikan tekemiseen. Viikonlopun aikana opiskelijat saivat kattavan paketin siitä, miten kirjoittaa puheita, miten käyttää retoriikkaa hyväkseen ja miten esiintyä.

Finnish MP Silvia Modig gavea a training on speech delivery.

Siliva Modig kouluttamassa esiintymistaidosta Myanmarin politiikkakoulussa.

Murrosvaiheessa oleva valtio

Myanmar on äärimmäisen köyhä maa. Maassa on käynnissä monia aseellisia konflikteja, joista useimmat koskevat eri etnisiä vähemmistöjä. Pankki- ja vakuutusjärjestelmä on olematon, eikä mahdollisuutta koulutukseen ole kaikkialla maassa.

Myanmar palasi siviilihallintoon vuonna 2011. Maata oli hallinnut sotilasjuntta vuodesta 1988 lähtien. Vuonna 2015 järjestettiin ensimmäiset vapaat vaalit ja pitkään poliittisena vankina ollut Nobel-palkittu Aung San Suu Kyi ja hänen puolueensa National League for Democracy (NLD) saivat voiton. Kansan odotukset ovat korkealla, koska maata noin kaksikymmentä vuotta hallinnutta sotilasjunttaa on vastustettu aktiivisesti vuodesta 1988 lähtien. Tuolloin opiskelijaliike nousi vaatimaan muutosta, mutta hallitus tukahdutti mielenosoitukset väkivaltaisesti ja armeija surmasi yli 1000 mielenosoittajaa. Aung San Suu Kyi nousi tämän joukkomurhan jälkeen mielenosoittajien ja opposition johtoon.

Vuoden 2015 vaaleihin osallistui kymmeniä puolueita, joista lukuisan jäsenistön muodostavat tietyt etniset ryhmät.  Suurin osa puolueista jäi kuitenkin vaille paikkaa parlamentissa. Vaikka vaalit olivat sinänsä vapaat, on armeijan valta edelleen vallan rakenteissa.

Myanmarin valtio on vielä murrosvaiheessa. Odotukset Aung San Suu Kyin osalta ovat valtavat, jopa epärealistiset. Maa on hyvin hauraassa tilanteessa rakentaessaan monipuoluejärjestelmää diktatuurin tilalle. Vaikka ongelmia on paljon, on suunta kuitenkin positiivinen. Siksi Demon ja hollantilaisen Netherlands Institute for Multiparty Democracy (NIMD) yhdessä järjestämä politiikkakoulu on niin tärkeä. Se antaa oppia ja työkaluja kaikille halukkaille puolueille siitä, miten työskennellä puolueena, miten rakentaa oikeusvaltiota, miten käydä vaaleja ja saada aikaan toimiva demokratia. Käytännön opin lisäksi politiikkakoulun voima on siinä, että eri puolueiden edustajat tutustuvat toisiinsa, käyvät keskustelua ja opiskelevat yhdessä. Tämä opettaa rakentavaan debattiin ja dialogiin ja luo pohjaa moniarvoiselle ja moniääniselle yhteiskunnalle.

Demo tekee tärkeää työtä

Demon työn vaikutukset ovat näkyviä: se kouluttaa poliitikkoja viidessä eri maassa ja iso osa näistä opiskelijoista on nyt maassaan erilaisissa luottamustehtävissä aina parlamenttia myöten.

Suomen nykyhallitus leikkasi Demon rahoitusta 42% vaarantaen kokonaan tämän todistettavasti vaikuttavan työn. Vaikka me eduskuntapuolueiden jäsenet – Demon perustajat – olemme vedonneet ulkoministeriön johtoon monin tavoin rahoituksen turvaamiseksi, viestimme tuntuu kaikuvan tyhjille korville.

Myanmarin kaltaiset vielä murrosvaiheessa olevat valtiot tarvitsevat tukeamme, sillä kehittyvissä demokratioissa puolueet ja puoluejärjestelmät ovat usein heikkoja. Demon tekemälle demokratiatuelle on kasvava tarve. Tukemalla demokratiatyötä tuemme rauhan, kehityksen, tasa-arvon ja ihmisoikeuksien toteutumista maailmassa.

Silvia Modig
Kirjoittaja on Vasemmistoliiton kansanedustaja ja Demon hallituksen jäsen.

2017_3_24_Myanmar_group

 

Jaa somessa:

Pysy ajan tasalla – tilaa uutiskirjeemme

Saat sähköpostiisi kootusti Demo Finlandin uusimmat uutiset kuusi kertaa vuodessa. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.