Suomen eduskuntapuolueet esittelivät toimintaansa Puolueiden kansainvälinen demokratiayhteistyö Demo ry:n Demokratiateltassa Rautatientorilla Maailma kylässä -festivaaleilla. Puolueet ottivat osaa festivaaliin nyt toista kertaa yhdessä saman teltan alla. Teltassa vieraili poliitikkoja kansanedustajista kaupunginvaltuutettuihin ja Demon järjestämissä paneelikeskusteluissa keskusteltiin naisten poliittisesta osallistumisesta Tansaniassa ja Suomessa sekä kehityspolitiikasta laajemmin.
Demokratiakysymykset esillä Demokratiateltassa
Maailma kylässä – festivaali houkutteli tänä vuonna yli 70 000 kävijää ja vilskettä ja vilinää riitti myös Demon ja puolueiden Demokratiateltassa. Jokaisella eduskuntapuolueella oli teltassa oma esittelypöytänsä ja lisäksi puolueiden demokratiatukea esiteltiin Demon toiminnasta kertovan valokuvanäyttelyn kautta. Oman lisänsä antoivat tansanialaisten naispoliitikkojen ja nepalilaisten nuoriso- ja opiskelijapoliitikkojen näkemykset demokratiasta, joita esiteltiin valokuvien kera. Myös festivaalikansa sai sanoa oman sanansa kirjoittamalla ylös mitä demokratia merkitsee juuri heille. Viestinsä kävi kirjoittamassa myös moni teltassa vieraillut poliitikko.
Festivaalisunnuntaina Demo järjesti puolueiden pannajalkapalloturnauksen Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus SASKin peliareenalla. Vastaavanlainen turnaus järjestettiin myös edellisvuonna. Voittajiksi tänä vuonna selviytyivät Kristillisdemokraatit, joiden nuoret pelaajat Raine Klemola ja Tuomas Salo vastaanottivat Demon palkinnon.
Nuorisopoliitikkojen keskustelua kehityspolitiikasta
Demo järjesti Mekong-ohjelmalavalla kaksi paneelikeskustelua, joissa nuorisopoliitikot pääsivät puhumaan kehityspolitiikkaa. Ensimmäisessä lauantaina pidetyssä paneelissa keskityttiin nuorisopoliitikkojen kokemuksiin Demon ja YK:n kehitysyhteistyöohjelma UNDP:n poliittisille nuorisojärjestöille suunnatusta kehitysaiheisesta koulutusohjelmasta, joka huipentui opintomatkaan Nepaliin. Kokemuksia koulutusohjelmasta jakoivat Carita Maisila (Keskustanuoret), Merja Kähkönen (Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto), Raine Klemola (Kristillisdemokraattiset Nuoret), Niina Ilola (Vasemmistonuoret) sekä Simon Elo (Perussuomalaiset Nuoret). Elon mukaan matkan tärkein opetus oli se tosiasia, että ihmiset kaikkialla ovat samanlaisia ja toivovat rauhaa, vakautta ja turvaa. Maisilan mukaan matka toi uusia näkökulmia kehitysyhteistyöhön ja Ilolan mukaan tärkeintä oli kuulla ihmisiltä itseltään, kuinka apua tulee kohdentaa. Nuorisojärjestöillä on myös tärkeä rooli nostaa keskeisiä kysymyksiä puolueiden agendalle sekä herätellä keskustelua. Esimerkiksi Demarinuoret saivat SDP:n puoluekokouksessa läpi aloitteen vaatimuksesta nostaa kehitysyhteistyömäärärahat YK:n suosittelemaan 0,7 prosenttiin.
Sunnuntaina nuorisopoliitikkojen paneeli keskusteli siitä, miten kehityspolitiikka saataisiin puolueiden agendalle erityisesti ensi vuoden vaaleja silmälläpitäen. Keskusteluun osallistuivat Tuomas Salo (Kristillisdemokraattiset Nuoret), Simon Elo (Perussuomalaiset Nuoret), Jari-Pekka Kaleva (Demarinuoret) sekä Paloma Hannonen (Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto). Salon mukaan kehityspoliittiset kysymykset nousevat harvoin poliittiseen keskusteluun, sillä asiat kehitysmaissa tuntuvat kaukaisilta. Elon mukaan lähempänä olevia kysymyksiä on helpompi ymmärtää, mutta kyse on myös prioriteeteista. Hannonen nosti esille myös median roolin. Keskeinen keino kehityspolitiikan painoarvon lisäämiseksi on luonnollisesti mediahuomion kasvattaminen. Toisaalta Salon mielestä kehityspolitiikan painoarvo tulee väistämättä kasvamaan, sillä globaalit kriisit koskettavat yhä enemmän tavallistakin suomalaista – kehityskysymykset tulevat siis entistä lähemmäksi. Vaarana on Kalevan mielestä kuitenkin keskustelun keskittyminen pelkkään ilmastonmuutokseen. Lisäksi päättäjien olisi hyvä saada omakohtaisia kokemuksia ja kontakteja kehitysmaihin, itse Demon matkassa Nepalissa käytännön kehitysyhteistyöhön perehtynyt Kaleva totesi.
Tuloksellisuus, tuloksellisuus, tuloksellisuus, kuului perussuomalaisia edustavan Elon mielipide teemoista, jotka pitäisi nostaa kehityspoliittiseen keskusteluun määrärahojen nostovaatimusten ohella. Hannosen mukaan tulisi tarkastella myös sitä, kuinka suuri osa avusta valuu takaisin avunantajamaihin sekä keskittyä demokratia- ja ihmisoikeuskysymyksiin samalla unohtamatta kohdemaan omaa omistajuutta.
Naisten poliittinen osallistuminen Afrikassa ja Suomessa
Demon Tansanian koordinaattori Ave Maria Semakafun mukaan keskeisin naisten poliittista osallistumista estävä tekijä Afrikassa on kulttuuri sekä naisten alhainen koulutustaso. Afrikkalaista tilannetta suomalaiseen verrattuna olivat lauantaina pidetyssä paneelikeskustelussa kommentoimassa Ulla Karvo (kok), Minna Sirnö (vas) sekä Sara Eklund (rkp). Semakafun mukaan miehiä pidetään yleensä johtajina kun taas naisen paikka nähdään olevan kodin piirissä. Karvon mukaan vierailu Tansaniassa avasi hänen silmänsä, mutta huomautti että myös Suomessa tasa-arvo on yhä haaste. Miehet pystyvät käyttämän verkostojaan ja suhteitaan naisia paremmin. Naisten tulisi tukea ja äänestää naisia tilanteen muuttamiseksi. Eklundin mukaan Suomessa tasa-arvo otetaan yleensä itsestäänselvyytenä ja myös tänne tarvittaisiin enemmän positiivista tahtoa ja energiaa, jota hän kohtasi Tansanian matkallaan. Myös Sirnön mielestä puolueissa ja eduskunnassa vallitsee yhä vanha perinne, jonka mukaan vain miehet voivat johtaa. Suurimmissa suomalaisissa puolueissa ei naisia ole nähty esimerkiksi eduskuntaryhmien puheenjohtajina eikä eduskunnan valiokuntien puheenjohtajina ole naisia kuin murto-osa ja yhä politiikassa naisia arvioidaan eri mittareita käyttäen kuin miehiä.
Semakafun mukaan tarvitaan ennen kaikkea naisten yhteistoimintaa tilanteen muuttamiseksi sekä sen tosiasian tunnustamista, että haasteita riittää ja niihin tulisi tarttua. Pitäkää yllä positiivista asennetta, neuvoi Karvo nuoria politiikkaan pyrkiviä naisia, Eklund painotti myös mentoroinnin merkitystä ja Sirnö muistutti, että kukaan ei ole supernainen. On uskallettava kysyä myös tyhmiä kysymyksiä ja olla oma itsensä. Semakafun mukaan johtajia tehdään ja tärkeintä on rohkaista ja tukea nuoria naisia.
Katso Youtube- videot festivaaliviikonlopun paneelikeskusteluista:
Nuorisopoliitikot puhuvat kehityspolitiikkaa, lauantai 29.5.
Wanawake tunaweza! Women in politics, lauantai 29.5
Politiikkaa kehityspolitiikkaan! Sunnuntai 30.5
Kaikkia kolmea paneelikeskustelua veti YLEn Annika Damström.
Maailma kylässä- festivaali nousi uutisaiheeksi myös useissa puoluelehdissä värikkäine kuvineen ja kertomuksineen:
Perussuomalaiset jälleen mukana Maailma kylässä- tapahtumassa (Perussuomalainen 14.6.2010)
Eri kulttuurit ja puolueet kohtasivat Rautatientorilla (Kristillisdemokraattinen Viikkolehti 3.6.2010)
Maailma tuli kylään KD:n luokse (Kristillisdemokraattinen Viikkolehti 3.6.2010)
Nainen on naisen paras ystävä (Uutispäivä Demari 28.5.2010)
Zyskowicz kaipaa kokoomuslaisia festareille (Nykypäivä 4.6.2010)