Nuorten kansainväliseen kokemustenvaihtoon ja keskinäiseen oppimiseen keskittyvä Participation in Action –hanke jatkui maaliskuussa opintomatkalla Suomeen. Matkalle osallistui nuoria Bangladeshista, Nepalista ja Sloveniasta, ja mukana ohjelmassa oli myös suomalaisia poliittisten nuorisojärjestöjen aktiiveja. Matkan pääteema oli tasa-arvo, minkä lisäksi ohjelmassa käsiteltiin myös puolueiden välistä yhteistyötä.
Tasa-arvokysymyksiin Suomessa ryhmä tutustui Naisjärjestöjen Keskusliiton ja Nytkis ry:n tapaamisissa sekä eduskuntavierailun aikana. Eduskunnassa vieraat tapasivat Demon puheenjohtajana toimivan kansanedustaja Satu Haapasen sekä eduskunnan naisverkostoa edustaneen kansanedustaja Leena Rauhalan. He kertoivat omista kokemuksistaan poliitikkoina sekä naiskansanedustajien yhteistyöstä ja sen tuloksista. Vieraita kiinnostivat myös puolueiden rakenteet ja omien puolueiden vaikutus suhteessa kansanedustajien työhön naisverkostossa.
Nuorilta nuorille
Opintomatkan aikana käsiteltiin myös nuorten vaikuttamismahdollisuuksia ja –kanavia. Vieraat tutustuivat Allianssin toimintaan sekä tekivät vierailun Porvooseen, missä he tapasivat nuoria Porvoon nuorisovaltuustosta sekä pääsivät tutustumaan nuorisotila Zentran tiloihin ja toimintaan. Suomalaiset poliittiset nuorisojärjestöt olivat aktiivisesti mukana opintomatkan ohjelman toteuttamisessa, sillä viikon aikana illanviettoja isännöivät Vasemmistonuoret ja –opiskelijat, Perussuomalaiset Nuoret sekä Keskustanuoret. Lisäksi opintomatkalaiset pääsivät tapaamaan Svensk Ungdomia.
Tapaamisten ja vierailujen lisäksi ohjelmassa oli myös ryhmätyöskentelyä työpajojen muodossa. Ryhmä HUMAKin yhteisöpedagogiopiskelijoita veti tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusaiheita käsittelevän työpajan, jossa nuoret pääsivät muun muassa pohtimaan omia ennakkoluulojaan. Tasa-arvoteema näkyi myös Demon toteuttamassa työpajassa, jonka suunnittelussa myös Demon nuorisopoliittisen yhteistyön (NYT) työryhmä oli mukana. Työpajassa käsiteltiin erilaisia valtatekniikoita leikkien, teorian ja näytelmän keinoin.
Opintomatkalaisilla oli vielä viimeisenä matkapäivänä tapaamiset maaryhmittäin, kun bangladeshilaiset tapasivat Kansalaisjärjestöjen ihmisoikeussäätiö KIOSin, nepalilaiset tutustuivat Suomen Ylioppilaskuntien Liittoon ja slovenialaiset vierailivat nuorten kulttuurikeskuksella, jota Oranssi ry parhaillaan kunnostaa.
Nähtävyyksiä ja kokkailua oppimisen ohella
Tapaamisten ohessa vieraat ehtivät opintomatkan aikana myös tutustua Helsinkiin ja Porvooseen Helsingin kaupunkikierroksella, Suomenlinnan vierailulla sekä Porvoon vanhassa kaupungissa kierrellen. Suomalaisiin perinneruokiin tutustuttiin järjestöjen illanvietoissa, minkä lisäksi vieraat pääsivät myös esittelemään omia ruokakulttuurejaan yhteisessä kokkausillassa. Helsingin sää esitteli vieraille suomalaisen kevään koko kirjon lämpimästä auringonpaisteesta vaakasuoraan satavaan lumipyryyn, joka tuli eksoottisena yllätyksenä etenkin yli 30 asteen lämpötilasta saapuneille bangladeshilaisille.
Opintomatkan antina oli osallistujille uusia kontakteja, tietoa muiden maiden nuorten vaikuttamiskeinoista sekä käytännön ideoita ja vinkkejä tasa-arvoon ja vaikuttamistyöhön liittyen. Arvokkaaksi koettiin erityisesti sekä suomalaisten nuorisopoliitikkojen kanssa käyty kokemustenvaihto että työpajojen ryhmätyöskentely ja käytännön oivallukset.
Participation in Action –hanke jatkuu pääsiäisviikolla Nepaliin tehtävällä opintomatkalla, jolle osallistuu myös neljä suomalaista nuorisopoliitikkoa.
Lisää kuvia Suomen opintomatkalta Demon Facebook-sivuilla.