Hyppää sisältöön

Sambian naispoliitikot tuomitsevat poliittisen väkivallan

Sambialaiset naispoliitikot yli puoluerajojen ovat ensimmäistä kertaa yhteisellä äänellä tuominneet vuonna 2013 esiintyneen poliittisen väkivallan ja vedonneet puolueisiin väkivallattoman yhteiselon puolesta. “Väkivalta ja sen uhka estävät kansalaisten osallistumista poliittisiin ja hallinnollisiin prosesseihin, estäen etenkin naisten ja nuorten osallistumista”, totesivat naispoliitikot kannanotossaan.

Demo toteuttaa yhteistyössä Zambia National Women’s Lobbyn kanssa Sambiassa hanketta, jonka tavoitteena on vahvistaa naisten poliittista osallistumista etenkin kuntatasolla. Hankkeen tavoitteena on myös tuoda naispoliitikkoja yhteen, jotta he pystyvät tehokkaammin ajamaan heille tärkeitä asioita politiikassa. Marraskuussa hankkeen johtoryhmän kokous toi naispoliitikot eri puolueista yhteen, ja naiset yhdessä tuumin päättivät tuomita poliittisen väkivallan. Kokouksessa olivat läsnä edustajat Patriotic Front, United Party for National Development, Alliance for Better Zambia, National Restoration Party, MMD, UNIP ja Forum for Democracy and Development -puolueista.

“Me puolueiden naisjärjestöjen johtajat ja eräät puoluehallitusten naisjäsenet eri puolueista, jotka olemme kokoontuneet tänne Zambia National Women’s Lobbylle, olemme huolestuneita siitä, miten poliittinen väkivalta on lisääntynyt vuonna 2013 ympäri maata puolueiden välillä ja ajoittain puolueiden sisällä.”

Naispoliitikot painottivat, miten vakava ongelma poliittinen väkivalta on, mitä puolueiden ei pitäisi jättää huomiotta. Poliittinen väkivalta on yksi pääsyistä, miksi naiset eivät halua osallistua vaaleihin ja puoluetoimintaan ruokkien siten naisten alhaista määrää poliittisissa prosesseissa.

“Naisina politiikassa vetoamme yhteiselon ja yhteistyön puolesta poliittisista mielipide-eroistamme ja näkemyksistämme huolimatta nostaaksemme naisten poliittisen osallistumisen ja edustuksen asemaa Sambiassa.”

Jaa somessa:

Pysy ajan tasalla – tilaa uutiskirjeemme

Saat sähköpostiisi kootusti Demo Finlandin uusimmat uutiset kuusi kertaa vuodessa. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.