Hyppää sisältöön

Sarita Niemi Tunisian politiikkakoulun päätösviikonlopussa

Entinen Demariopiskelijoiden puheenjohtaja Sarita Niemi osallistui 5.-8.12.2012 Tunisian politiikkakoulun toisen kurssin päätöstapahtumaan. Niemi pääsi sekä tutustumaan politiikkakoulun toimintaan ja opiskelijoihin että luennoimaan tilaisuudessa.

———————

Joulukuun alussa pidettiin Tunisian Tabarkassa Tunisian politiikkakoulun toisen kurssin päätösviikonloppu, johon osallistuin vierailevana luennoitsijana. Tuolloin jo väistyvänä Demariopiskelijoiden puheenjohtajana minua pyydettiin alustamaan politiikkakoulun osallistujille suomalaisten puolueiden ja niiden lähijärjestöjen järjestörakenteista ja päätöksenteon malleista. Tehtävä oli haastava, sillä paitsi että suomalainen poliittinen järjestökenttä on varsin monipuolinen, on sitä myös haastavaa ymmärrettävällä tavalla kuvata ilman, että päätyy puhumaan tuntikausia suomalaisen yhteiskunnan rakenteesta ja järjestöjen yhteiskunnallisesta roolista ylipäänsä.

Alustus osoittautui kuitenkin osallistujille varsin mieluisaksi ja hyödylliseksi – onhan kyse arabikevään jälkimainingeissa puolueista ja järjestöistä, joista monet vasta aloittelevat toimintaansa ja tarvitsevat konkreettisia malleja siihen, kuinka vaikkapa puoluekokous tai liittokokous järjestetään ja millä tavalla päätökset niissä tehdään. Myös suomalaisen järjestökentän jäsendemokratian keskeinen rooli kiinnosti nuoria tunisialaisia poliitikkoja – mitä jos käskyjä ja ohjeita ei annettaisikaan ylhäältä käsin, vaan ne tulisivatkin jäsendemokratian kautta alhaalta ylöspäin?

Matka Tunisiaan ja Tabarkaan oli varsin mielenkiintoinen virallisen ohjelman ulkopuolellakin. Politiikkakoulun osallistujat olivat kaikki aktiivisia, ulospäin suuntautuneita nuoria, joiden kanssa kävin monta keskustelua niin sukupuolten välisestä tasa-arvosta, demokratian merkityksestä kuin yhteiskunnallisten ideologioiden rooleista turvallisen, tasapainoisen ja oikeudenmukaisen yhteiskunnan rakentajina. Oli hienoa nähdä, kuinka arvokasta työtä Demo tekee Tunisiassa ja kuinka kriittisen tärkeää on, että nuoret poliitikot saadaan istumaan samaan pöytään ja keskustelemaan asioista. Vain yhteistyö yli puolue- ja ideologiarajojen voi kantaa yhteiskunnan toimivaan demokratiaan. Kiitos siis vielä Demolle tästä mahdollisuudesta saada olla mukana Tunisian politiikkakoulussa ja innostusta tulevillekin suomalaisille nuorisopoliitikoille – lähtekää mukaan Demon toimintaan!

———————–

Kirjoittaja on entinen Demariopiskelijoiden puheenjohtaja.

Kuvat: Eerikki Vainio

Jaa somessa:

Pysy ajan tasalla – tilaa uutiskirjeemme

Saat sähköpostiisi kootusti Demo Finlandin uusimmat uutiset kuusi kertaa vuodessa. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.