Hyppää sisältöön

“Mahtavia naisia!” Mirja Vehkaperän tunnelmia Demon ja Zambia National Women’s Lobbyn seminaarista Sambiassa

Demo järjesti Lusakassa Zambia National Women’s Lobby -järjestön kanssa yhteistyössä joulukuussa seminaarin naisten puoluerajat ylittävästä yhteistyöstä. Seminaariin osallistuivat Suomesta Demon vt. toiminnanjohtaja Tiina Kukkamaa-Bah, Keskustan kansanedustaja Mirja Vehkaperä ja Vihreiden Naisten pääsihteeri Sirpa Hertell. Lue Mirja Vehkaperän kokemuksia Sambiasta.

—-

Sain mahdollisuuden matkustaa Afrikkaan elämäni ensimmäisen kerran. Puolueiden yhteinen demokratiajärjestö DEMO ry on lähtenyt tekemään työtä naisten poliittisen osallistumisen nostamiseksi Sambiassa. Pääsin mukaan puhumaan kansanedustajana Suomen poliittisesta järjestelmästä, naisten asemasta politiikassa ja paikallisesta vaikuttamisesta.

Matka oli mielenkiintoinen. Matkustin yhdessä Sirpa Hertellin kanssa. Hän työskentelee Vihreiden naisten pääsihteerinä ja on paikallispolitiikassa mukana Espoossa. Matka kesti kotoa paikan päälle 26 tuntia. Perillä odotti sateinen ja lämmin sää ja ystävällinen naisvaikuttajaedustus.

Tutustuimme ensimmäisen päivän aikana paikallisiin naisvaikuttajajärjestöihin. Mahtavia naisia! Kansanedustajat, puolueen johtajanainen ja järjestöaktiivit olivat kaikki voimakastahtoisia ja tekevät lujasti töistä nostamaan naisten vaikutusmahdollisuuksia Sambiassa. Tapaamamme ainoa naisministeri oli kokenut. Keskustelimme maiden kokemuksista ja esitimme useita lakialoitteitakin, kuten tasa-arvokiintiöiden käyttäminen naisten osallisuudesta nostamiseksi. Koulutus ja parempi terveydenhuolto auttaa myös etenemään paremman demokratian tiellä.

Naisten asema on kotona. Lasten kasvattaminen, päivän tarpeista huolehtiminen, vaimona oleminen ja kotityöt kuuluvat naisille. Samoin maanviljelytyöt. Politiikka on miesten juttu. Alkoholismi miesten keskuudessa on suurta. Sanovat, että naisia kohdellaan politiikassa todella huonosti ja ala-arvoisesti. Vain miehillä on rahaa ja valtaa tehdä politiikkaa.

Sambian parlamentissa naisia on 11 prosenttia kansanedustajista ja hallituksessa neljä naisministeriä. On vaikea edes lähteä ehdokkaaksi. Kotitehtävät ja perhe vievät etenkin maaseudulla kaiken ajan. Kampanjointiin tarvitaan rahaa paljon meitäkin enemmän. Korruptio, äänestäjien voitelu ja kestitys kuuluvat poliittiseen kulttuuriin.

Opposition aseman on surkea. Ovat kaikissa asioissa hallitusta vastaan. Ja hallitus tekee puolestaan kaikkensa nujertaakseen opposition. Vaikka lahjomalla! Sananvapaus ei toteudu ja vaalikampanjoinnissakin sekä kokoontumisissa saattavat joutua pidätetyksi.

Sambia on köyhä maa, mutta talouskasvu on kova. Jako rikkaiden ja köyhien välillä on valtava. Sain nähdä surkeita asuinalueita, joissa ei ollut juoksevaa vettä, tulisijaa tai mitään asumisen mukavuuksia. Ja olihan niitä lähes palatsejakin. Täysin maaseudulla ei käyty, mutta kuvauksia olosuhteista kyllä saatiin. Tiet ja kulkuyhteydet olivat vaihtelevia. Sadekaudella melkoisessa kunnossa kuljettavaksi edes autolla.

Seminaari, johon Zambian Women’s Lobbyn ja Demon kutsumana oli saapunut paikalle arviolta viitisenkymmentä osallistujaa, oli onnistunut. Seitsemän suurimman puolueen edustus, ministeri, kansanedustajia, paikallispolitiikkoja sekä median edustus oli paikalla. Jokainen taho kertoi oman näkemyksensä naisten vaikuttamisesta ja yhteistyön tarpeista.

Kerroin itse omasta taustastani, politiikan urastani ja naisten vaikutusmahdollisuuksista Suomessa. Ihmettelivät suuresti, että olin edennyt nuorena ja naisena politiikassa porras kerralla eduskuntaan. Vielä enemmän ihmetystä taisi saada aikaan toteamus, että kotona lastenhoidon ja muut arkirutiinit hoitaa oma mieheni. Kerroin myös vaalikampanjoinnista ja sen rahoittamisesta. Avoimuus vaalirahoituksesta sai hyvän vastaanoton.

En välttynyt olla nostamatta koulutuksen ja terveydenhoidon merkitystä. Elleivät tytöt pääse kouluttautumaan, poliittisen kulttuurin muutosta on turha toivoa. Maksuton koulutus ja terveydenhoito kuuluvat kaikille, myös Sambiassa. Tavoitteen eteen tarvitaan meidän tukea. Siksi kehitysyhteistyö on keksitty. Pelkkien tukirahojen eteen kehitysyhteistyötä ei kannata rakentaa. Demon kolmen vuoden projektissa Sambian naiset ovat itse tekemässä töitä naisten aseman parantamiseksi. Me tuemme, kannustamme, tuomme työkaluja ja rakennamme yhteistyöverkostoja.

Sambian matkani oli nopea ja työntäyteinen. Nähtävyydet, villieläimet ja muut maanosan kohteet jäivät toiseen vierailukertaan. Palasin eduskuntatöihin yhden suuren kokemuksen rikkaampana.

——————–

Kirjoittaja on Keskustan kansanedustaja. Kirjoitus on julkaistu Mirja Vehkaperän kotisivulla joulukuussa 2012.

Lue myös Sirpa Hertellin matkakertomus Sambian seminaarista Vihreiden Naisten sivuilta.

Jaa somessa:

Pysy ajan tasalla – tilaa uutiskirjeemme

Saat sähköpostiisi kootusti Demo Finlandin uusimmat uutiset kuusi kertaa vuodessa. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.