Hyppää sisältöön

EU esittelee uuden demokratiatukirahaston

Komissio esitteli marraskuussa 6 miljoonan euron aloituspaketin European Endowment for Democracy – rahastolle (EED). Rahasto syntyi osana uudistetun Euroopan naapuruuspolitiikan (ENP) viitekehystä.

Rahastossa on tällä hetkellä 11 miljoonaa euroa komission ja Puolan antamaa rahoitusta ja lisävaroja odotetaan muun muassa Ruotsilta ja Alankomailta. EU:n ulkopuolisen Sveitsin odotetaan myös liittyvän rahoittajiin.

Uuden demokratiatukirahaston tarkoituksena on tukea poliittisia puolueita, rekisteröimättömiä kansalaisjärjestöjä, ammattiyhdistyksiä ja muita sosiaalisia kumppaneita edistämään syvää ja kestävää demokratiaa, sekä ihmisoikeuksien ja laillisuusperiaatteen kunnioitusta.

Naapurimaat prioriteettina

EED tulee keskittymään maantieteellisesti EU:n naapurimaihin. EED pyrkii auttamaan uusia toimijoita, joille EU-rahoituksen saaminen on haasteellista. Sen tarkoituksena on tarjota nopea ja joustava rahoitusmekanismi niille hyödynsaajille, joille tuki tällä hetkellä on tehotonta.

EED:n odotetaan edistävän syvää ja kestävää demokratiaa maissa, jotka ovat demokraattisen muutoksen keskellä sekä yhteiskunnissa, jotka kamppailevat saavuttaakseen demokratian.

Aktiivisempi rooli demokratiatuessa

Odotukset uuden rahaston suhteen ovat korkealla: vaikka EED tulee olemaan autonominen muista EU-instituutioista, sen tarkoituksena on taata EU:n aktiivisempi rooli demokratiatuessa ja kompensoida vakavia puutteita, erityisesti byrokraattisuutta ja hitautta jo olemassa olevissa ohjelmissa, kuten EIDHR:ssä (European Instrument for Democracy and Human Rights).

Rahasto perustettiin jo aiemmin tänä vuonna, mutta on edelleen epäselvää voiko rahasto taata vakaata pitkän tähtäimen rahoitusta, etenkin kun demokratiatuki on korkean riskin toimintaa monimutkaisissa muutostilanteissa. On myös vielä epäselvää kuinka EED tulee täydentämään jo olemassa olevia EU-instrumentteja, joilla on samankaltaisia tehtäviä.

Democracy Digestin artikkeli rahaston luomisesta ja lisävarojen myönnöstä.

Kuva European Parliament cc2.0.

Jaa somessa:

Pysy ajan tasalla – tilaa uutiskirjeemme

Saat sähköpostiisi kootusti Demo Finlandin uusimmat uutiset kuusi kertaa vuodessa. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.