Hyppää sisältöön

Suomalaiset naispoliitikot tukevat ensimmäisiin vaaleihinsa valmistautuvia libyalaisia naisia

The Voice of Libyan Women ja Puolueiden kansainvälinen demokratiayhteistyö DEMO ry järjestävät Suomen ulkoministeriön tuella seminaarin “Preparing for the First Elections – Women’s Political Empowerment in Libya” 15. – 16. toukokuuta 2012 Tripolissa.

Seminaarin tarkoituksena on tukea Libyan naisten poliittista osallistumista, kun maa valmistautuu ensimmäisiin vaaleihinsa sitten vuoden 1965. Seminaarin noin 150 osanottajaa koostuvat niin kansalaisjärjestöistä kuin poliittisista aktivisteista. Seminaarin toisena päivänä Demo ry järjestää työpajan vaaleihin valmistautuville naisehdokkaille.

Tilaisuuden avasi Suomen Tunisian ja Libyan suurlähettiläs Tiina Jortikka-Laitinen sekä Libyan kulttuuri- ja kansalaisyhteiskunnan varaministeri Attia Ojly. Kansanedustajat Mari Kiviniemi, Astrid Thors ja Satu Haapanen jakavat seminaarissa kokemuksiaan toimimisesta naisina suomalaisessa politiikassa. Hiljattain Tunisian perustuslakia säätävään kokoukseen valittu Samira Merai Friaa kertoo omasta tiestään politiikkaan vallankumouksen jälkeisessä tilanteessa.

Puheessaan Kiviniemi otti kantaa naisten osallistumisen puolesta: “Pidän todella tärkeänä, että Libyan demokratian rakentamisessa kaikki kansalaiset ovat alusta lähtien vahvasti mukana. Koko yhteiskunnan tasapainoiselle kehitykselle on välttämätöntä, että naisten osallistuminen päätöksentekoon mahdollistetaan ja turvataan siinä missä miestenkin.”

Arabikevään demokratia-aallossa Libya oli yksi maista, jotka syrjäyttivät entisen diktatuurin. Nyt Libyaan ollaan muodostamassa demokraattista hallintoa Muammar Gaddafin 40-vuotisen vallan jälkeen. Demo ry:n vt. toiminnanjohtaja Tiina Kukkamaa-Bah‘n mukaan: “Tämä seminaari on hyvä esimerkki siitä miten suomalaiset naispoliitikot voivat tukea sisariaan muualla maailmassa. Libyasta puuttuu demokratian perinteet ja ulkopuolinen tuki on tärkeää, jotta libyalaiset voivat muodostaa toimivaan edustukselliseen monipuoluejärjestelmään perustuvan hallinnon. Demo ry:n tehtävä on mahdollistaa molemminpuolinen oppiminen ja kokemusten vaihto.”

libya1 web

Demo ry on suomalaisten eduskuntapuolueiden yhteistyöjärjestö, joka toimii demokratian edistämiseksi toteuttamalla suomalaisten puolueiden ja kehitysmaiden poliittisten liikkeiden välistä yhteistyötä.

Lisätiedot Libyassa: Niklas Kaskeala, Demo ry 050-5866422

Satu Haapanen, Kansanedustaja 040-5543514

Risto Veltheim, Ulkoministeriön erityisedustaja Libyan transitioprosessissa 040-748 26 97

Suomessa perjantaina 18.5

Mari Kiviniemi (Sanna Lehtinen) 09 432 3189

Astrid Thors (Pia-Maria Lindén-Linna) 09 432 4100

Jaa somessa:

Pysy ajan tasalla – tilaa uutiskirjeemme

Saat sähköpostiisi kootusti Demo Finlandin uusimmat uutiset kuusi kertaa vuodessa. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.