Hyppää sisältöön

Tansanialaisopettajat huolestuneita tyttöoppilaidensa tulevaisuudesta

Tatu Mhinzi ja Agnes Mapunda ovat opettajia Mabatinin peruskoulussa Temekessä, Dar es Salaamin köyhällä esikaupunkialueella. He puhuivat vuolaasti oppilaidensa tulevaisuudesta, sillä heidän mielestään tyttöjen oikeuksiin ei kiinnitetä Tansaniassa riittävästi huomiota.

Tapasin opettajat Mwembe Yangan jalkapallokentällä, jolla vietettiin ensimmäistä YK:n kansainvälistä tyttöjen päivää 11. lokakuuta. “Haluan varmistaa, että tyttöoppilaani oppivat jo pienestä pitäen, että he ovat samanarvoisia kuin pojat”, Agnes Mapunda sanoo vakavana ja jatkaa: “se on monille vieras ajatus, sillä he ovat tottuneet olemaan toisarvoisia veljiinsä nähden.”

Moni tyttö pakotetaan naimisiin

Erityisen hyvänä menetelmänä sukupuoliroolien käsittelemisessä opettajat pitävät näytelmiä, jotka lapset käsikirjoittavat ja näyttelevät itse. Mwembe Yangan juhlissa nähdään yläkoululaisten kehittelemä teatteriesitys perheestä, jonka isä pakottaa alaikäisen tyttärensä naimisiin, koska hänen mielestään tyttöjen kouluttaminen on turhaa. Lapset tuijottavat opettavaista näytelmää yhtä keskittyneesti kuin sitä edeltänyttä käärmetanssia ja paikallisten akrobaattien huimaa taidonnäytettä.

2012 10 29 akrobaatit

“Näytelmän aihe on tytöillemme todellista elämää. Minun tyttöoppilaistani joka kymmenes menee naimisiin ala-asteen jälkeen, vain 12–13-vuotiaina. Voitko kuvitella?” Tatu Mhinzi kysyy, enkä voi kuin pyöritellä päätäni.

Hän kertoo, että Mabatinin koulun oppilaista noin 90 prosenttia on muslimeja. Hän pitää silti uskontoa tärkeämpinä tekijöinä köyhyyttä ja miesten vastuuttomuutta. “Monilla perheillä ei ole riittävästi rahaa tyttöjen koulumaksuihin, mutta asian tekee vaikeammaksi se, ettei äideillä ole sananvaltaa rahankäytön suhteen. Jos mies on alkoholisti ja juo perheensä ruokarahat, on aivan sama, onko hän kristitty vai muslimi.”

Poliisi sulkee silmänsä perheväkivallalta

He tarkentavat, että miesten vastuuttomuus konkretisoituu perheväkivaltana, juopotteluna ja perheiden hylkäämisenä. Agnes Mapunda kertoo murheellisena: “Moni oppilaistani tulee avioeroperheistä, joissa yksinhuoltajaäiti yrittää epätoivoisesti elättää lapsiaan. Toisten lasten pelastamiseksi he joutuvat myymään tyttäriään aikuisille miehille. Tiedän miehiä, jotka pitävät lapsivaimoistaan huolta, mutta on vielä useampia, jotka vain hyväksikäyttävät ja hylkäävät. Hylättyjen naisten asema täällä on kamala.”

Naiset ovat erityisen haavoittuvaisia, koska viranomaiset puuttuvat perheiden sisäisiin asioihin hyvin harvoin. Opettajat kertovat, että he ovat joutuneet monta kertaa ottaneet perheisiin yhteyttä, kun lapset ovat voineet huonosti. Poliisit sen sijaan suhtautuvat perheväkivaltaan ja hyväksikäyttöön välinpitämättömästi. “En tiedä täällä yhtäkään tapausta, jossa mies olisi vangittu pahoinpitelyn tähden. Joskus poliisi kuulustelee heitä, mutta pienikin lahjus riittää ostamaan vapauden”, Agnes Mapunda toteaa.

Koulutus ja poliittinen keskustelu vahvistavat naisten asemaa

Opettajat ovat yhtä mieltä siitä, että koulutus keskeinen edellytys naisten aseman parantamisessa. Heidän mielestään korkeasti koulutetuilla naisilla on Tansaniassa varsin hyvät valinnanmahdollisuudet, eivätkä he ole yhtä riippuvaisia aviomiehistään. Koulutuksen avulla voidaan myös vahvistaa naisten ymmärrystä omista oikeuksistaan ja esimerkiksi perhesuunnittelun merkityksestä.

2012 10 29Mabatinin koulun tyttoja

“Enintään yksi sadasta tyttöoppilaastani pääsee yliopistoon. Tyttöjen lähipiirissä rohkaisevat esimerkit ovat harvassa”, Tatu Mhinzi kertoo, mutta jatkaa: “toisaalta puhun tytöille usein siitä, että myös naiset voivat menestyä, jos he jaksavat yrittää. Tunnetut naiset innostavat oppilaitani, ja moni tytöistä unelmoi pääsevänsä lääkäriksi, juristiksi tai vaikka poliitikoksi.”

Tatu Mhinzi paljastaa olevansa itsekin kiinnostunut politiikasta, mutta sanoo, ettei osallistu aktiivisesti puoluetoimintaan, sillä asioista keskusteleminen asuinalueen naisten kanssa riittää hänen roolikseen. “En halua väittää, että miehet olisivat pahoja tai huonoja, mutta heillä on perheen sisällä liikaa valtaa, eivätkä kaikki miehet käytä tuota valtaa oikealla tavalla.”

Jaa somessa:

Pysy ajan tasalla – tilaa uutiskirjeemme

Saat sähköpostiisi kootusti Demo Finlandin uusimmat uutiset kuusi kertaa vuodessa. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.