Hyppää sisältöön

Tansanian valtapuolueen sisällä kuohuu

Tansanian poliittisen historian ylivoimaisesti merkittävin puolue CCM on vaikeuksissa. Sisäiset ristiriidat, suosion lasku ja korruptiosyytökset koettelevat valtapuoleen yhtenäisyyttä.

Puolue syntyi vuonna 1977, kun manner-Tansanian valtapuolue TANU ja Sansibaria hallinnut ASP liittyivät yhteen. CCM oli liittovaltion ainoa puolue vuoteen 1992 asti, jolloin maa virallisesti siirtyi monipuoluejärjestelmään.

Ensimmäiset monipuoluevaalit järjestettiin Tansaniassa vuonna 1995. Vaaleja pidettiin suhteellisen vapaina, mutta kriitikot syyttivät CCM-johtoa reilun pelin unohtamisesta. Vähintään voidaan todeta, että CCM käytti taitavasti hyödykseen opposition hajanaisuutta ja omaa asemaansa valtiollisten sekä puolivaltiollisten instituutioiden kontrolloijana. Lisäksi kansan syvät rivit kunnioittavat puoluetta yhä edesmenneen presidentti Julius Nyereren perinteen jatkajana.

Monissa demokratisoitumisprosessin samoihin aikoihin käynnistäneissä Afrikan maissa (mm. Angola, Mosambik ja Namibia) nimenomaan ensimmäiset monipuoluevaalit olivat ratkaisevan tärkeät jatkon kannalta. Ensimmäiset vaalit voittanut puolue on pystynyt vahvistamaan omaa asemaansa ja vaikeuttamaan vahvan opposition syntyä siten, että aitoa demokraattista vaihtoehtoa ei ole päässyt syntymään.

Vanhaa valtapuoluetta haastamassa

Tällä hetkellä CCM on kuitenkin ehkä heikompi kuin koskaan. Merkittävin oppositiopuolue Chadema on noussut todelliseksi haastajaksi, jonka kannatus etenkin Pohjois-Tansanian suurissa kaupungeissa Mwanzassa ja Arushassa suurempaa kuin valtapuolueen. Myös etelän kaupungeissa Mbeyassa ja Iringassa puolue on kerännyt huomattavia äänimääriä.

Chadema pyrkii esiintymään dynaamisena vaihtoehtona, joka vetoaa etenkin koulutettuun kaupunkiväestöön. CCM puolestaan on aina ollut erityisen vahva maaseudulla. Tällainen jako on kuitenkin liioitellun karkea, sillä Tansaniassa puoluekannatus ei ole selkeästi sidoksissa yhteiskuntaluokkaan. Lisäksi huomattavan suuri osa kansasta on poliittisesti passiivista ja toisaalta myös liikkuvia äänestäjiä on paljon.

Poliittista rauhattomuutta

Huolestuttavinta on kuitenkin se, että valtapuolue on reagoinut oman kannatuksensa laskuun tukahduttamalla opposition mielenosoituksia ja pyrkimällä hiljentämään kärkevimpiä kriitikoita. Elokuussa Chademan mielenosoituksessa kuoli yksi osallistuja, ja syyskuun alussa poliisi tappoi tunnetun tv-toimittaja Daudi Mwangosin, joka oli tekemässä juttua Chademan mielenosoituksessa lähellä Iringan kaupunkia. Jälkimmäinen tapaus sai merkittävää huomiota kansainvälisessä lehdistössä, ja esimerkiksi UNESCOn johtaja Irina Bokova tuomitsi tapahtuman.

CCM on irtisanoutunut tapposyytöksistä ja syyttänyt oppositiota rauhattomuuden lietsomisesta. Manner-Tansanian poliittisessa historiassa tällainen julkinen väkivalta on poikkeuksellista, vaikka opposition mukaan suljettujen ovien takana pahoinpitelyjä ja uhkailua on tapahtunut.

On todella mielenkiintoista seurata, millä tavoin CCM-johto pyrkii pitämään tilanteen aisoissa. Lehdistössä esiintyy jatkuvasti huhuja puolueen sisäisestä kriisistä, ja esimerkiksi nyt syyskuun loppupuolella CCM:n keskeisin vaikuttaja, istuva presidentti Jakaya Kikwete ilmoitti, että puolueessa tulee tapahtumaan merkittävä sisäinen siivoustalkoo, jossa korruptiokohuissa pahimmin ryvettyneet poliitikot saavat antaa tilaa nuoremmilleen. “Ne, jotka odottavat CCM:n kuolemaa, saavat odottaa pitkään. Me uudistamme puolueen ja varmistamme, että se elää vahvana ja voimakkaana myös tulevaisuudessa”, Kikwete julisti puolueensa keskuskomitean kokouksessa 24. syyskuuta.

——————

Tomi Lounio

Kirjoittaja on korkeakouluharjoittelija Demo Tansanian toimistossa.

Jaa somessa:

Pysy ajan tasalla – tilaa uutiskirjeemme

Saat sähköpostiisi kootusti Demo Finlandin uusimmat uutiset kuusi kertaa vuodessa. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.