Hyppää sisältöön

Tasa-arvoinen politiikka vaatii niin ilmapiirin kuin vaalijärjestelmän muutosta

”Se että Suomessa on paljon naisia politiikassa ja ministereinä ei johdu kiintiöistä. Se johtuu siitä, että suomalaiset tietävät naisten ja miesten olevan yhtä hyviä johtajia.” Näillä sanoin Suomen entinen kehitysministeri Heidi Hautala kannusti nepalilaisia poliitikkoja olemaan rohkeita ja avoimia naisten poliittisen osallistumisen suhteen puhuessaan Katmandussa järjestetyssä Nepalin vaalijärjestelmää ja naisten edustusta käsitelleessä seminaarissa.

Lähes kolmesataa kuulijaa – joukossaan yli sata Nepalin perustuslakia säätävän kokouksen jäsentä – keränneen seminaarin avasi ulkoasiainministeriön alivaltiosihteeri Anne Sipiläinen. Hän muistutti puheenvuorossaan, että demokratiassa kaikkien osapuolien – myös voittajien – tulee tehdä myönnytyksiä ja että todellisessa demokratiassa ketään ei jätetä oman onnensa nojaan, vaan sosiaalisesta luokasta, sukupuolesta ja etnisestä taustasta riippumatta jokaisen osallistumismahdollisuudet päätöksentekoon toteutuvat.

Sipiläinen kehotti nepalilaisia olemaan ylpeitä siitä, että Nepalin perustuslakia säätävän kokouksen jäsenistä noin 30 prosenttia on naisia. Samalla hän muistutti, että sukupuolten välisen tasa-arvon edistämiseksi on kuitenkin paljon tehtävää ja sen olevan mahdollisesti ainoa vuosituhattavoite, joka ei toteudu Nepalissa vuoteen 2015 mennessä.
Seminaarissa pohdittiin myös tarvetta Nepalin vaalijärjestelmän uudistamiselle, jotta naisten edustus toteutuisi muutenkin kuin kiintiöiden kautta. Tämän hetkisessä järjestelmässä puolueiden johdolle jää mahdollisuus poimia heille sopivia naisedustajia ja ainoastaan kymmenkunta naista on valittu heidän itse keräämiensä äänten turvin.

Seminaarin järjestivät yhteistyössä Demo, Suomen Katmandun suurlähetystö, International IDEA ja UN Women.

Jaa somessa:

Pysy ajan tasalla – tilaa uutiskirjeemme

Saat sähköpostiisi kootusti Demo Finlandin uusimmat uutiset kuusi kertaa vuodessa. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.