Hyppää sisältöön

Uusi hanke vie demokratiakoulun paikallistasolle Tunisiassa

Tunisiassa demokratisoituminen on edennyt viimeisen kolmen vuoden aikana perusteellisemmin kuin missään muussa arabikevään kokeneessa maassa. Viimeisimpänä osoituksena tästä on maan uusi ja lähes yksimielisesti hyväksytty perustuslaki.

Tunisialaisilla ei kuitenkaan ole kokemusta monipuoluejärjestelmästä, demokraattisista puolueista ja niissä toimimisesta. Osittain näistä syistä kansalaisten luottamus puolueisiin ja niiden kykyyn tuoda konkreettista kehitystä on varsin heikko.

Tunisialaiset puolueet ja kansalaisjärjestöt ovatkin ilmaisseet välittömän tarpeen tukea demokraattista osallistumista varsinkin pääkaupunki Tunisin ulkopuolella, josta katsottuna puoluetoiminta näyttäytyy edelleen pienen eliitin omana oikeutena.

Maaliskuun alussa alkaa Demon tunisialaisen kumppanijärjestö CEMIn toteuttama EU:n ihmisoikeus ja demokratia -instrumentista rahoitettava hanke, jossa nuoret poliitikot kuudelta alueella (Kef, Kasserine, Kairouan, Sfax, Gafsa, Médenine) saavat perustietoa ja välineitä poliittiseen vaikuttamiseen. Hankkeen aktiviteetit mallintavat vuodesta 2012 toimineen Tunisian politiikkakoulun hyväksi havaittuja käytäntöjä perustuen dialogiin, moniarvoisuuteen ja rajat ylittävään yhteistyöhön.

Hankkeessa myös kansallisen tason päättäjät saavat koulutusta paikallisen tason huomioivasta politiikasta ja päätöksenteosta. Paikallisen tason osallistujat saavat tuekseen kokeneemman mentorin ja näin hanke myös vahvistaa verkostoitumista ja luottamuksen rakentamista pääkaupungin ja sitä ympäröivien alueiden välillä.

Puolentoista vuoden mittaisen hankkeen aikana koulutuksiin osallistuu yli 100 nuorta poliitikkoa ja 50 kansallistason vaikuttajaa, minkä lisäksi järjestetään suuremmalle yleisölle suunnattuja keskustelutilaisuuksia. Hankkeessa ovat CEMIn ja Demon ohella mukana myös hollantilainen demokratiatukijärjestö NIMD ja Bulgarian politiikkakoulu BSoP.

Jaa somessa:

Pysy ajan tasalla – tilaa uutiskirjeemme

Saat sähköpostiisi kootusti Demo Finlandin uusimmat uutiset kuusi kertaa vuodessa. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.