Hyppää sisältöön

Tasa-arvokäytäntöjen jakamista ja yhteistyön vahvistamista

Sambian parlamentin naisverkoston edustajat vierailivat Suomessa kesäkuun alkupuolella oppiakseen Suomen tasa-arvokäytännöistä ja naisten puoluerajat ylittävästä yhteistyöstä etenkin parlamenttitasolla. Delegaatiossa olivat tasa-arvo- ja lapsiasioiden ministeri Nkandu Luo ja kansanedustaja Moono Lubezhi. Ministeri Luo on myös parlamentin naisverkoston puheenjohtaja ja Lubezhi sen sihteeri. Sambiassa naiset ovat politiikassa aliedustettuja – vain 12 prosenttia kansanedustajista on naisia. Suomessa vastaava luku on 42 prosenttia.

Kolme päivää kestävällä vierailulla sambialaiset naispoliitikot tutustuivat tasa-arvokäytäntöihin valtiotasolla, puolueissa kuin myös laajemmin yhteiskunnassa. Vierailu alkoi Suomen tasa-arvokäytäntöihin tutustumisella sosiaali- ja terveysministeriön tasa-arvoyksikössä ja jatkui Vasemmistonaisten järjestämällä vierailulla Pääkaupunkiseudun turvakotiin. Erityisesti ennaltaehkäisevät palvelut herättivät kiinnostusta. Iltapäivä vierähti pohtien puolueiden sisäistä demokratiaa ja tasa-arvomekanismeja Vihreiden Naisten ja Svenska Kvinnoförbundetin kanssa.

2015_6_15_sambia2

Eduskunnan naisverkoston puheenjohtaja Leena Meri (PS) emännöi lounaan kansanedustajien Pekka Haavisto (VIHR) ja Susanna Koski (KOK) kanssa eduskunnassa

Tiistain delegaatio vietti eduskunnassa, jossa tavattiin muun muassa pääsihteeri Seppo Tiitinen, kuultiin hallitusneuvotteluiden kulusta, eduskunnan tiedotuksesta, perustuslakivaliokunnan toiminnasta ja tavattiin eduskunnan naisverkoston edustajia. Ilta vierähti Perussuomalaisten Naisten ja Keskustanaisten järjestämässä illanvietossa, jossa vaihdettiin kokemuksia rennossa tunnelmassa ja maisteltiin suomalaisia perinneruokia.

Viimeisenä päivänä ministeri Luo tapasi ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakan ja osallistui Demon ja ulkoministeriön yhteistyössä järjestämään seminaariin tasa-arvosta politiikassa, missä julkaistiin myös Demon tuottama opas puolueiden tasa-arvokäytännöistä ja naisten puoluerajat ylittävästä yhteistyöstä. Iltapäivällä tavattiin Naisjärjestöjen Keskusliiton ja Nytkiksen toimijoita ja pohdittiin, miten naisjärjestöt ajavat tasa-arvoasioita Suomessa ja Sambiassa.

Perussuomalaisten naisten ja Keskustanaisten tapaamisessa äänessä kansanedustaja Kike Elomaa

Perussuomalaisten Naisten ja Keskustanaisten tapaamisessa äänessä kansanedustaja Kike Elomaa

Luo ja Lubezhi sanoivat saaneensa paljon käytännön vinkkejä, joita he voivat yhdessä hyödyntää Sambian parlamentissa. Muun muassa isyysloma herätti paljon kiinnostusta, sillä tällä hetkellä Sambiassa ainoastaan äiti voi jäädä hoitamaan lasta. Lisäksi muun muassa sukupuoliasioiden valtavirtaistaminen ja sukupuolivaikutusten arviointi päätöksenteossa kiinnostivat. He saivat myös konkreettisia vinkkejä, miten esimerkiksi eri ministeriöt voivat tehdä yhteistyötä tasa-arvoasioiden parissa. Eduskunnan naisverkoston aikaansaamat uudistukset esimerkiksi päivähoidossa tekivät vaikutuksen delegaatioon.

Vierailu oli jatkoa syksyllä 2014 Demon Sambiassa järjestämälle koulutukselle, jossa tuettiin Sambian parlamentin naisverkoston strategiatyötä.

Ministerit Lenita Toivakka ja Nkandu Luo

Ministerit Lenita Toivakka ja Nkandu Luo

Pääkuva: Vihreät Naiset ja Svenska Kvinnoförbundet jakoivat hyviä käytäntöjä puolueiden sisäisen demokratian käytännöistä ja tasa-arvosta

Jaa somessa:

Pysy ajan tasalla – tilaa uutiskirjeemme

Saat sähköpostiisi kootusti Demo Finlandin uusimmat uutiset kuusi kertaa vuodessa. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.