Hyppää sisältöön

Globaalit kehityskysymykset nuorten näkökulmasta teemana Demon järjestämässä kansainvälisessä koulutuksessa

Demon koordinoima, EU:n Erasmus+ -ohjelman tukema hanke Youth Creating Solutions for Meaningful Participation (YCSMP) jatkui toukokuussa, kun lähes 20 hengen kansainvälinen ryhmä kokoontui Suomessa koulutusohjelmaan, joka käsitteli kehitys- ja demokratiakysymyksiä ja nuorten osallistumista. Koulutuksen osallistujat olivat yhteiskunnallisesti aktiivisia nuoria sekä nuorten parissa toimivia henkilöitä Suomesta, Bangladeshista, Nepalista ja Sloveniasta.

Perinteisissä järvimaisemissa Vihdissä, kurssi- ja leirikeskus Enä-Sepässä vietetyn kouluttajien koulutus –osuuden aikana osallistujat perehtyivät muun muassa demokratian ja kehityksen väliseen suhteeseen sekä pohtivat ideaalimaailmaa 2030 ja vaikuttamiskeinoja sen puolesta. Vierailijapuhujat ulkoasiainministeriöstä sekä kansalaisjärjestöistä esittelivät sekä perinteistä kehityspolitiikkaa että keinoja vaikuttaa kehitykseen esimerkiksi kuluttajana tai rauhanliikkeessä. Nuorten vaikutusmahdollisuuksista keskusteltiin myös viime vuoden YK-nuorisodelegaatin Joel Linnainmäen kanssa.

Group work and participatory methods were used in the training

Ryhmätyöskentely ja osallistavat metodit toivat osallistujien kokemuksen esiin

Kansainvälistä kokemustenvaihtoa ja keskinäistä oppimista painottaneen kouluttajien koulutus –osuuden päätteeksi osallistujat jaettiin kahteen ryhmään, jotka suunnittelivat ja toteuttivat koulutuspäivät paikallisille opiskelijoille ja nuorisopoliitikoille Tampereella ja Turussa. Monikulttuurisen ryhmän vetämät koulutukset saivat osallistujilta hyvää palautetta, mutta iloisimpia koulutusten onnistumisesta olivat kouluttajat itse, jotka kehuivat toimivaa tiimityöskentelyä kulttuurieroista ja tiukasta aikataulusta huolimatta.

The pilot training in Tampere was hosted by the Centre Party Youth

Tampereen pilottikoulutuksessa olivat mukana muun muassa Keskustanuoret

Koko ohjelman päätteeksi osallistujat neljästä maasta vierailivat myös Maailma kylässä –festivaalilla, missä heidän tehtävänään oli tutustua näytteilleasettajina oleviin järjestöihin ja etsiä toimijoita, jotka tekevät vaikuttavaa työtä nuorten parissa tai käyttävät innovatiivisia menetelmiä toimintansa esittelyyn. Vaikutuksen osallistujiin teki muun muassa Demo, jonka Demokratiateltassa kaikki eduskuntapuolueet esittäytyivät sulassa sovussa. ”Vastaavaa ei voisi kuvitellakaan meidän maassamme”, kertoi bangladeshilainen osallistuja.

Yhteinen kehitys

Lähes kaksi viikkoa kestäneen koulutusohjelman antia oli erityisesti mahdollisuus tarkastella globaaleja haasteita yhdessä eri maanosista tulevien osallistujien kesken. Perinteinen näkemys kehityksestä, joka tapahtuu ”jossakin kaukana” vastapainona lännen kehittyneille maille, ei juuri näkynyt osallistujien keskusteluissa. Sen sijaan puhuttiin yhteisistä ongelmista, kuten nuorisotyöttömyys, kotiväkivalta ja nuorten passiivisuus tai osallistumiskanavien puute. Erojakin toki löytyi; siinä missä demokratia ottaa hauraita askelia tai jopa takapakkia Etelä-Aasian maissa ja politiikka menettää uskottavuutta Sloveniassa, nähtiin Suomen poliittisessa järjestelmässä paljon hyvää. Toisaalta myös Suomen toimintaa ja asenteita kansainvälisesti esimerkiksi politiikkajohdonmukaisuuden suhteen myös arvosteltiin monessa yhteydessä.

Osallistujat neljästä eri maasta (Kuva: Nina Požun)

Osallistujat neljästä eri maasta (Kuva: Nina Požun)

Kuten tulevissa kestävän kehityksen tavoitteissa, myös koulutusohjelmassa lähestyttiin siis kehitystä universaalina, kaikkien yhteisenä asiana jossa ei ole kaikkitietäviä auttajia ja passiivisia autettavia. Vai miltä kuulostaa nepalilainen kouluttamassa suomalaisia nuoria ihmisoikeuksista ja kotiväkivaltaan puuttumisesta?

YCSMP on vuoden 2015 loppuun kestävä hanke, jonka tavoitteina on lisätä nuorisopoliitikkojen ja muiden yhteiskunnallisesti aktiivisten nuorten kykyjä aktiiviseen yhteiskunnalliseen osallistumiseen, nuorten kohtaamien haasteiden käsittelyyn sekä demokratian ja ihmisoikeuksien edistämiseen ja vahvistaa keskinäistä oppimista kumppanimaiden kesken. Mukana on Demon lisäksi kumppanijärjestöt Bangladeshista, Nepalista ja Sloveniasta.

Jaa somessa:

Pysy ajan tasalla – tilaa uutiskirjeemme

Saat sähköpostiisi kootusti Demo Finlandin uusimmat uutiset kuusi kertaa vuodessa. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.