
Demo Finland Kosovossa
Yhteistyö alkoi vuonna 2025.
Kumppani: Prishtina Institute for Political Studies (PIPS)
Kosovon hankkeen tavoitteena on vahvistaa nuorten poliittista osallistumista sekä lisätä puolueiden välistä yhteistyötä ja dialogia. Hankkeen päätoiminto on politiikkakoulu, jonka koulutusohjelmissa vahvistetaan nuorten poliitikkojen osaamista ja itseluottamusta osallistua poliittisiin prosesseihin. Sen lisäksi järjestetään dialogeja, joihin osallistuu nuoria kansanedustajia eri taustoista ja puolueista. Niiden tavoitteena on lisätä poliitikkojen yhteistyötä ja ymmärrystä yli puoluerajojen käytännön kokemusten kautta.
Kyseessä on vuoden kestävä pilottihanke, jonka perusteella suunnitellaan mahdollista pidempiaikaista yhteistyötä.
Taustaa Kosovosta
Kosovo itsenäistyi Serbiasta vuonna 2008, joskin Serbia ja osa kansainvälisestä yhteisöstä ei edelleenkään tunnusta sen itsenäisyyttä. Kosovon koko yhteiskunnassa etnisten ryhmien väliset jakolinjat ovat syvät, mikä heijastuu myös politiikan kentälle. Erityisesti albaanien ja serbien puolueiden välit ovat konfliktiherkät. Lisäksi maassa on paljon pieniä vähemmistöjä, mm. romaneja, joilla on omat puolueensa. Vaikka demokratian tila Kosovossa on pääosin hyvä, puolueiden välinen yhteistyö ei maassa ole ollut kovin vahvaa.
Kosovon väestöstä yli puolet on nuoria. Nuorten osallistuminen poliittisiin prosesseihin on kuitenkin vähäistä. Sitä estävät puolueiden rakenteet, joissa nuorten on vaikeaa vaikuttaa ja edetä, nuorten kohtaamat muut haasteet, kuten huomattavan korkea nuorisotyöttömyys sekä nuoriin kohdistuva epäluottamus.
- V-Demin demokratiamittauksessa sijalla 67/179.
- Luokiteltu V-Demin demokratiamittauksessa vaalidemokratiaksi*.
- Viimeisimmät parlamenttivaalit: 2025.
- Naisia parlamentissa: 33,3 %.
- Kosovo ei ole YK:n jäsen eikä sen vuoksi ole ratifioinut YK:n ihmisoikeussopimuksia, mutta sen perustuslaissa on viittaus kansalais- ja poliittisia oikeuksia koskevan sopimuksen sekä naisten oikeuksien sopimuksen noudattamisesta.
- Lisää tietoa demokratian tilasta Kosovossa: https://www.idea.int/democracytracker/country/kosovo