Hyppää sisältöön

Kuva: CEMI.

Tunisian politiikkakoulu: Pitkäjänteinen demokraattisten arvojen puolustaja

Tunisian politiikkakoulu avasi ovensa vuonna 2011. Tunisialaisen ajatushautomo Centre des Etudes Méditerranéennes et Internationalesin (CEMI) perustama, Demo Finlandin ja hollantilaisen Netherlands Institute for Multiparty Democracyn (NIMD) tukema politiikkakoulu avattiin foorumiksi demokratiaosaamisen ja verkostojen kartuttamisesta kiinnostuneille nuorille poliitikoille, joille politiikkakoulu antaisi välineitä osallistua maansa uuden demokratian kehittämiseen.

Juhlistaaksemme yli 10 vuotta jatkunutta yhteistyötä pyysimme CEMIn johtajaa Ahmed Drissiä muistelemaan politiikkakoulun alkuaikoja ja sen kehittymistä vuosien varrella.

Tunnelmia Tunisian politiikkakoulun 10-vuotisjuhlasta. Video: CEMI.

Ahmed Driss:

Politiikkakoulun toiminta käynnistyi aikana, johon liittyi paljon toivoa ja optimismia. Muistan vieläkin sen ajan vallankumouksellisen tunnelman. Ilmapiiri oli täynnä energiaa, ja minusta tuntui kuin hengittäisin raitista ilmaa ensimmäistä kertaa pitkään aikaan. Tunsin olevani vapaa ja toiveikas.

Tämä ihmisiä yhdistävä tunne vapaudesta ja demokratiasta toimi inspiraationa politiikkakoululle. Maata pyyhkinyt optimismin aalto toi yhteen ihmisiä eri taustoista ja poliittisista puolueista. Heitä yhdisti toive osallistavasta demokratiasta ja halu oppia demokratiassa tarvittavia taitoja ja arvoja, jotta he voisivat toimia muutoksentekijöinä.

Kaksi henkilö kirjoittaa fläppitaululle
Tunisian politiikkakoulu tuo yhteen erilaisia näkemyksiä edustavia poliitikkoja yhteistyön ja dialogin hengessä. Kuva: CEMI.

Politiikkakoulun alkuajat

Perustimme Tunisian politiikkakoulun vastataksemme tähän innostukseen. Aloitimme ensimmäisen kurssin ja saimme tukea NIMD:ltä ja Demo Finlandilta, jotka myös jakoivat oman kokemuksensa puolueiden kanssa työskentelystä ja poliitikkojen kouluttamisesta.

Alussa meillä oli 40–45 osallistujaa parlamenttipuolueista. Ensimmäiset koulutukset olivat sekoitus toivoa ja jännitteitä: toivoa demokraattisesta tulevaisuudesta, ja jännitteitä osallistujien välillä. Suurin osa heistä ei ollut koskaan toiminut omastaan poikkeavaa ideologiaa edustavien ihmisten kanssa. Koska dialogi ja suvaitsevaisuus eivät olleet silloin juurtuneet kulttuuriimme, tässä oli haasteita.

Nämä haasteet kuitenkin hävisivät, kun osallistujat oppivat tuntemaan toisensa. Kuuntelemalla toisiaan ja työskentelemällä yhteisen tavoitteen eteen he rakensivat pikkuhiljaa luottamusta yli puoluerajojen.

Ihmisiä koulutustilassa seisomassa ringissä
Nuoret poliitikot pääsevät tutustumaan toisiinsa politiikkakoulun kursseilla. Kuva: CEMI.

Kun politiikkakoulun toiminta vakiintui, sen arvoja puolueiden välisestä yhteistyöstä ja dialogista myös alettiin ymmärtää paremmin. Tunisian politiikkakoulu alkoi kasvaa. Vuosi toisensa jälkeen nuoret eri puolueista osoittivat enemmän ja enemmän kiinnostusta sen kursseja kohtaan. Aloitimme yhden tai kahden kurssin kanssa vuosittain, mutta nyt kursseja on vähintään seitsemän, ja ne on suunnattu sekä nuorille että pidempään politiikassa mukana olleille.

Sopeutumista muuttuviin olosuhteisiin

Vaikka politiikkakoulu kasvoikin, maassa vallinnut optimismi ei kestänyt. Osallistava demokratia alkoi tuntua kaukaiselta ihanteelta, kun tila ilmaista itseään politiikan kautta alkoi kaventua Tunisiassa.

Kun nykyinen poliittinen kriisi maassamme alkoi, ymmärsimme, että meidän piti keskittyä pitämään tuota tilaa auki. Keskityimme kaikessa toiminnassamme entistä enemmän dialogiin, mikä antoi mahdollisuuksia keskustella demokraattisista arvoista.

Ihmisiä pyöreiden pöytien ympärillä konferenssitilassa.
CEMIn ja tunisialaisen vaalitarkkailuverkosto Mourakibounin dialogityöpaja 25.7. järjestettävästä kansanäänestyksestä. Kuva: CEMI.

Järjestimme lisää dialogeja myös korostaaksemme kunnioittavan vuoropuhelun merkitystä kaikkien eri toimijoiden välillä. Käynnistimme myös tulevien kansanedustajien kurssin niille politiikkakoulun alumneille, jotka haluavat asettua ehdolle seuraavissa vaaleissa.

Osana toiminnan muokkaamista olemme tuplanneet työmme nuorten kanssa – heillä on tärkeä rooli demokraattisten arvojen tukemisessa ja puolustamisessa. Meillä on uusi dialogialoite, joka kokoaa yhteen nuoria puolueista ja kansalaisjärjestöistä sekä nuoria, jotka eivät ole mukana missään organisoidussa toiminnassa. Tämä on foorumi, joka tarjoaa heille turvallisen tilan keskustella ja ilmaista vapaasti omia näkökulmiaan. Nuoret toimivat valvovassa roolissa uusien toimintojen suhteen, erityisesti liittyen demokraattisiin arvoihin, vapauksiin ja oikeuksiin. Lisäksi nuoret voivat sen kautta osallistua päätöksentekoprosesseihin ja politiikkaan ylipäätään.

Ihmisiä keskustelemassa pyöreän pöydän ympärillä.
Tulevien kansanedustajien kurssin osallistujia. Kuva: CEMI.

Katse kohti tulevaisuutta

Huolimatta maani kohtaamista vaikeuksista pidän Tunisian politiikkakoulua menestyksenä. Tulevaisuus on nuorten, ja politiikkakoulu auttaa uutta poliitikkosukupolvea kehittämään osallistavampia ja toimivampia poliittisia ohjelmia ja visioita. Ainoana Tunisian kaikkien poliittisten toimijoiden kanssa toimivana ohjelmana olemme onnistuneet mukautumaan ja jatkamme työtä sen puolesta, että kaikki äänet saadaan kuuluviin, myös poikkeuksellisina aikoina.

Yli 10 vuoden toiminnan jälkeen olemme ylpeitä yli 1000 alumnin verkostostamme, jossa on erilaisia näkemyksiä ja visioita edustettuina, ja jonka jäsenten tukemista jatkamme koulutusten ja dialogitapaamisten kautta. Heillä on merkittävä rooli Tunisian tulevaisuuden kannalta, ja olemme heille velkaa sen, että jatkamme niiden demokraattisten arvojen vahvistamista ja puolustamista, joista on tullut heille tärkeitä.

Mies puhumassa tuoleilla istuvalle yleisölle suuressa salissa
Ahmed Driss puhumassa Tunisian politiikkakoulun 10-vuotisjuhlassa. Kuva: CEMI.

Tunisiassa järjestetään 25.7. presidentti Kais Saiedin määräyksestä kansanäänestys uudesta perustuslakiluonnoksesta, jonka on määrä korvata vuoden 2014 perustuslaki.

Tämä artikkeli on julkaistu alun perin NIMD:n verkkosivuilla.

Jaa somessa:

Pysy ajan tasalla – tilaa uutiskirjeemme

Saat sähköpostiisi kootusti Demo Finlandin uusimmat uutiset kuusi kertaa vuodessa. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.