Hyppää sisältöön

Uusi opas puolueiden tasa-arvosta ja naisten puoluerajat ylittävästä yhteistyöstä julkaistu

Demon uusi englanninkielinen opas puolueiden tasa-arvosta ja naisten puoluerajat ylittävästä yhteistyöstä julkaistiin 10.6. ulkoministeriössä järjestetyn seminaarin ”Women, power and politics” ja Sambian tasa-arvoministeri Nkandu Luon vierailun yhteydessä.

Puolueet ovat avainasemassa naisten poliittisen osallistumisen vahvistamisessa ja lisäksi naisten heikot verkostot on todettu yhdeksi syyksi, miksi naisten määrä politiikassa on alhainen. Demo on työskennellyt 10 vuotta näiden teemojen parissa. ”Gender Equality within Political Parties and Women’s Cross-party Cooperation – How to Build the Capacities of Women Politicians and Political Parties” -opas kokoaakin hyviä käytäntöjä ja konkreettisia harjoituksia, joiden avulla voi arvioida ja vahvistaa puolueiden tasa-arvoa ja naisten puoluerajat ylittävää yhteistyötä. Opas kokoaa ensimmäistä kertaa yksiin kansiin suomalaisten puolueiden hyviä tasa-arvokäytäntöjä ja Demon toiminnan tuloksia, mutta esimerkkejä on koottu laajasti myös muualta maailmasta. Opas on suunnattu ensisijaisesti kouluttajille, mutta se on hyödyllinen kenelle tahansa politiikan tasa-arvosta kiinnostuneelle. Julkaisun esipuheen on kirjoittanut Mari Kiviniemi ja oppaaseen on koottu myös kahdeksan muun naispoliitikon tarinat.

Julkaisun ovat kirjoittaneet Elina Hatakka ja Anita Kelles-Viitanen ja se on ladattavissa Demon nettisivuilta.

Lenita Toivakka kertoi tilaisuuden avauspuheenvuorossa naisten poliittisen osallistumisen merkityksestä Suomen kehitykselle

Lenita Toivakka kertoi tilaisuuden avauspuheenvuorossa naisten osallistumisen merkityksestä Suomen kehitykselle

Oppaan julkaisutilaisuuden ulkoministeriössä avasi tuore ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka. Toivakka muistutti puheenvuorossaan, että naisten asemaa ja tasa-arvoa edistäneet päätökset ovat Suomessa hyödyttäneet koko yhteiskuntaa eikä Suomi olisi voinut kehittyä pohjoismaiseksi hyvinvointivaltioksi ilman naisten täysipainoista yhteiskunnallista osallistumista. Toivakka on myös nimennyt naisten aseman – kuten myös demokratian tukemisen – Suomen tulevaisuuden kehityspolitiikan yhdeksi tärkeimmistä painopisteistä.

Sambian tasa-arvoministeri Nkandu Luo valotti puheessaan naisten poliittisen osallistumisen historiaa kotimaassaan. Sambialainen yhteiskunta on hyvin patriarkaalinen ja naisia on politiikassa erittäin vähän, esimerkiksi kansanedustajista vain joka kymmenes. Kehityspolitiikasta vastaava alivaltiosihteeri Anne Sipiläinen kertoi Suomen panostuksista naisten aseman parantamiseen ja totesi, että ilman naisten tasa-arvoista osallistumista ei yksikään valtio voi hyödyntää sen väestön kaikkea potentiaalia.

Ministeri Luo avasi naisten poliittisen osallistumisen historiaa Sambiassa

Ministeri Luo avasi naisten poliittisen osallistumisen historiaa Sambiassa

Lisäksi seminaarissa keskusteltiin naisten puoluerajat ylittävästä yhteistyöstä, sen merkityksestä ja saavutuksista. Myös ministeri Luo korosti vertaisoppimisen merkitystä. Kaikilla mailla on opittavaa toisiltaan, ja Suomen menestyksen yksi keskeisistä vahvuuksista on naisten vahva asema politiikassa ja yhteiskunnassa yleensä.

Paneelikeskusteluun naisten poliittisesta yhteistyöstä osallistuivat ministeri Nkandu Luo, kansanedustaja Moono Lubezhi, kansanedustaja Tarja Filatov ja Nytkiksen varapuheenjohtaja Sirpa Hertell

Paneelikeskusteluun naisten poliittisesta yhteistyöstä yli puoluerajojen osallistuivat ministeri Nkandu Luo, kansanedustaja Moono Lubezhi, kansanedustaja Tarja Filatov ja Nytkiksen varapuheenjohtaja Sirpa Hertell

 

Jaa somessa:

Pysy ajan tasalla – tilaa uutiskirjeemme

Saat sähköpostiisi kootusti Demo Finlandin uusimmat uutiset kuusi kertaa vuodessa. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.