Hyppää sisältöön

Kuva: Varusmiesliitto / Saana Sjöblom-Hasselblatt

Vaalilain muutos takaa varusmiehille mahdollisuuden äänestää kuntavaaleissa

Eduskunta on toukokuun alussa hyväksynyt vaalilain väliaikaisen muutoksen, joka takaa varusmiehille mahdollisuuden äänestää tulevissa kuntavaaleissa. Demo Finland vaati joulukuussa 2020 julkaistussa kannanotossa yhdessä kaikkien eduskuntapuolueiden nuorisojärjestöjen sekä asevelvollisten edunvalvontajärjestö Varusmiesliiton kanssa, että varusmiesten mahdollisuus käyttää äänioikeuttaan turvataan tarjoamalla äänestysmahdollisuus varuskunnissa.  

Eduskunnan hyväksymässä lakimuutoksessa Puolustusvoimien varusmieskoulutusta antavien joukko-osastojen varuskunnat ja Rajavartiolaitoksen varusmieskoulutusta antavat yksiköt sisällytetään vaalilaissa määriteltyyn listaan kotimaan erityisistä äänestyspaikoista, jolloin äänestys voidaan järjestää varuskunnissa. Tähän mennessä niin kutsuttuja laitosäänestyspaikkoja ovat olleet esimerkiksi sairaalat ja vankilat. Lakimuutos on voimassa kesäkuun loppuun asti. 

Parlamentaarinen vaalityöryhmä on suhtautunut varusmiesten äänestysmahdollisuuden turvaavaan lakimuutokseen positiivisesti, ja oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin mukaan oikeusministeriössä on myös tarkoitus alkaa valmistella laitosäänestyksen ulottamista varuskuntiin pysyvästi. Valmistelussa otetaan huomioon tulevista kuntavaaleista saadut kokemukset varusmiesten laitosäänestyksestä. 

Eduskunnassa käydyt keskustelut osoittivat, että lakimuutosta kannatetaan laajasti eri puolueissa. Useat edustajat myös pitivät tärkeänä, että lakimuutoksesta tulee pysyvä. Lakiesityksen perusteena oli erityisesti koronapandemia ja varusmiesten äänestysmahdollisuuden toteuttaminen terveysturvallisesti, mutta pysyvä lakimuutos parantaisi varusmiesten äänestysoikeutta myös jatkossa. Varusmiespalvelus hankaloittaa varusmiesten äänestysmahdollisuuksia erityisesti, kun varusmies on palveluksessa varsinaisena vaalipäivänä. Varusmiesten äänestämistä vaikeuttavat pitkät etäisyydet ennakkoäänestyspaikoille sekä lyhyet ilta- ja viikonloppuvapaat. 

Nuorten äänestysaktiivisuus on muuta väestöä alhaisempaa, ja esimerkiksi vuoden 2019 eduskuntavaaleissa varusmiesikäisten miesten äänestysaktiivisuus oli selvästi matalampaa kuin samanikäisten naisten. Sukupuolten välinen äänestysero on suurimmillaan ikähaarukassa, johon varusmiespalveluksen suorittaminen tavallisimmin osuu. Varusmiesten äänestämisen helpottaminen siis edistää nuorten äänen kuulumista vaaleissa. 

”Vaalilain muutos tulevia kuntavaaleja varten on erittäin tervetullut uutinen, ja laaja tuki eduskunnassa ja parlamentaarisessa vaalityöryhmässä ovat positiivisia signaaleja sen suhteen, että uudistuksesta tulee pysyvä. Äänestämisen hankaluus ei saa olla esteenä äänioikeuden käyttämiselle”, kommentoi Demo Finlandin vt. toiminnanjohtaja Gary Klaukka.

Jaa somessa:

Pysy ajan tasalla – tilaa uutiskirjeemme

Saat sähköpostiisi kootusti Demo Finlandin uusimmat uutiset kuusi kertaa vuodessa. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.