Hyppää sisältöön

Vaaliväkivallan vastaiset kulttuurifestivaalit alkoivat Nepalin Dhangadista

 

Nepalin nuoriso- ja opiskelijapoliitikkojen, Demon ja UNDP:n yhteistä, vaaliväkivallan vastaista projektia alettiin toteuttaa käytännössä Dhangadissa, Kailalin piirikunnassa Lounais-Nepalissa maanantaina ja tiistaina.

Ohjelma lähti komeasti käyntiin, kun Bardaali-teatteriryhmä esitti politiikassa olevien nuorten väkivaltaa koskevan dilemman konkreettisesti yhteisöteatterin keinoin vilkkaassa keskustaristeyksessä. Näytelmässä nuoret halusivat lopettaa kaikkia vahingoittavan väkivallan, mutta puoluejohtaja ei siihen suostunut, vaan ilmoitti nuorisopoliitikon 13 vuoden poliittisen uran olevan ohi, jos hän ei suostu pelottelemaan ja uhkailemaan äänestäjiä johtajan taakse.

Tällainen tilanne on Nepalissa arkitodellisuutta, ja siihen etsittiin yhdessä ratkaisuja yli 350-päisen yleisön kanssa. Kun näyttelijä ei näyttänyt selviävän haasteesta, yleisöstä pyydettiin ihmisiä mukaan ja nuorisopoliitikon rooliin asettuen katsojat yksi toisensa jälkeen pyrkivät vakuuttamaan “johtajan” väkivallattomuuden taakse. Lopulta paikallinen nuori nainen esitti tälle niin vakuuttavan väkivallattomuuden puolustuspuheen, että yleisö äänesti yksimielisesti väkivallattoman ratkaisun toimivuuden puolesta.

Bardaali-ryhmä koostuu monista Nepalin huippunäyttelijöistä, ja on tehnyt foorumteatteria Demon kanssa ennenkin. Kovasta liikenteen melusta huolimatta yleisö seurasi lähes tunnin kestänyttä näytelmää herkeämättä ja pani sen jälkeen auliisti nimiään Rauhankirja-nimiseen vetoomukseen puoluejohtajille, jotta nämä pidättäytyisivät väkivallasta perustuslakikokouksen vaalien yhteydessä.

Kuluneen viikon aikana Nepalissa on jo raportoitu yhteenottoja puolueiden jäsenten välillä kahdeksassa eri paikassa, joten nuorten ja opiskelijoiden yhteistyölle on todellinen tarve. Dhangadissa mukana oli nuoria 16 nuoriso- ja opiskelijajärjestöstä, jotka edustivat eri puolueita. Nuoret hoitivat suuren osan käytännön järjestelyistä ja muun muassa lehdistön houkuttelun paikalle. Paikalle tuli toisen päivän aikana yli 100 nuorta maalaamaan yhdessä kaksi seinämaalausta, joissa he toivat yhdessä esille monimuotoisen viestin siitä, että nepalilaiset haluavat väkivallattomat vaalit ilman pelon ilmapiiriä.

Ensimmäiset vaaliväkivaltaa vastustavat nuorten katufestivaalit saivat paljon myönteistä näkyvyyttä paikallisessa mediassa ja keskiviikkona festivaalikiertue jatkuu Nepalganjin kaupungissa. Lokakuun aikana Demo järjestää yhdessä kaikkien poliittisten nuoriso- ja opiskelijaliikkeiden kanssa vielä neljä vaalirauhaa edistävää katufestivaalia Nepalin eteläisissä piirikunnissa alueilla, joissa väkivallan uhka on erityisen suuri.

Jaa somessa:

Pysy ajan tasalla – tilaa uutiskirjeemme

Saat sähköpostiisi kootusti Demo Finlandin uusimmat uutiset kuusi kertaa vuodessa. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.