Vuonna 2019 työskentelimme ympäristössä, missä useiden demokratian tilaa mittaavien raporttien mukaan monet demokratian osa-alueista heikentyivät ympäri maailmaa. Autoritaarisuuden nousu, kansalaisoikeuksien kaventaminen ja poliittinen vastakkainasettelu olivat ajankohtaisia ilmiöitä myös niissä konteksteissa, joissa toimimme.
Siitä huolimatta onnistuimme yhdessä kumppaneidemme kanssa rakentamaan luottamusta ja fasilitoimaan dialogia puolueiden välillä sekä tukemaan poliitikkojen valmiuksia osallistua demokraattiseen päätöksentekoon ja puolueiden osaamista tasa-arvon vahvistamisesta toiminnassaan. Vuosiraporttimme esittelee työmme keskeiset osa-alueet ja saavuttamamme tulokset. Vuonna 2019 työmme jatkui Mosambikissa, Myanmarissa, Sambiassa, Suomessa ja Tunisiassa, ja lisäksi aloitimme uudet pilottihankkeet Etiopiassa ja Sri Lankassa.
Poimintoja tuloksistamme:
Mosambikissa parlamentin valvontarooli kaivannaisteollisuuden vaikutuksista vahvistui, kun valiokunnat pitivät aikaisempaa enemmän kuulemisia hallitukselle kaivannaisteollisuudesta, ja niiden tekninen osaaminen aiheesta kasvoi.
Myanmarissa Shanin osavaltion 12 puolueesta koostuva monipuoluefoorumi teki yhteisen lakialoitteen, jonka osavaltioparlamentti myöhemmin hyväksyi. Tämä oli maan ensimmäinen monipuolueyhteistyössä syntynyt lakialoite osavaltiotasolla.
Tunisiassa 13 puolueen puoluejohto allekirjoitti yhteisen kannanoton eettisestä vaalikampanjoinnista vuoden 2019 vaalien alla, mikä oli Demon tukeman korkean tason monipuoluefoorumin dialogin tulosta.
Sambiassa koulutusten osallistujien tiedot ja taidot politiikkalinjausten muodostamisesta ja puolueiden tasa-arvosuunnitelmien monitoroinnista nousivat keskimäärin 26 prosenttiyksikköä.
Suomi on uudessa hallitusohjelmassaan vahvasti sitoutunut demokratiatuen ja oikeusvaltiotuen rahoituksen turvaamiseen, minkä puolesta Demo on tehnyt vaikuttamistyötä pitkään.
Lue lisää vuosiraportistamme.